Ο Οδηγός Michelin, παγκοσμίως γνωστός ως η μέγιστη διάκριση για τα εστιατόρια, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αξιολογεί οινοποιεία μέσω του νέου του προγράμματος, «Michelin Grapes» (Σταφύλια Michelin).
Μετά από πάνω από έναν αιώνα του Οδηγού Michelin και πάνω από 100 χρόνια από τότε που εισήχθησαν για πρώτη φορά τα Αστέρια Michelin – ο Οδηγός αποφάσισε να μπει και στον κόσμο του κρασιού με ένα νέο πρόγραμμα: τα Michelin Grapes.
Η παγκόσμια πρώτη αξιολόγηση για τα Michelin Grapes αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο 2026. Με στόχο την αξιολόγηση και τη βαθμολόγηση οινοποιείων από όλο τον κόσμο, το Michelin Grapes θα εφαρμόσει μια αυστηρή μεθοδολογία πέντε κριτηρίων.
Τα οινοποιεία θα μπορούν να λάβουν είτε ένα, δύο, ή τρία σταφύλια ως δείκτες ποιότητας.
Αυτό είναι ένα σύστημα βαθμολόγησης από τον Οδηγό Michelin, που δημιούργησε το 2004 το εικονόγραμμα κρασιού για να «διακρίνει εξαιρετικούς συνδυασμούς φαγητού και κρασιού».
Το 2019 χαιρέτισε την άφιξη του Βραβείου Sommelier Michelin για να τιμήσει τους καλύτερους επαγγελματίες στον χώρο του κρασιού και της φιλοξενίας. Τώρα, προχωρά ένα σοβαρό βήμα παραπέρα, καθώς ετοιμάζεται να αξιολογήσει το κρασί στην πηγή του.
«Έχοντας ήδη προσανατολίσει τους λάτρεις του κρασιού προς τα καλύτερα τραπέζια σε περισσότερους από 70 προορισμούς και προς τα πιο κομψά ξενοδοχεία του κόσμου, ο Michelin είναι ενθουσιασμένος που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με τον κόσμο του κρασιού», δήλωσε ο Gwendal Poullennec, Διεθνής Διευθυντής του Οδηγού. «Αυτή η νέα αναφορά έχει σχεδιαστεί τόσο για τον περίεργο ερασιτέχνη όσο και για τον πιο ένθερμο ειδικό, επιβραβεύει τους άνδρες και τις γυναίκες που χτίζουν τους πιο απαιτητικούς αμπελώνες σε όλο τον κόσμο».
Κριτήρια Αξιολόγησης
Όσον αφορά τα κριτήρια για το πρόγραμμα Michelin Grapes, ο οργανισμός έχει αναλύσει πέντε διαφορετικούς πυλώνες με βάση τους οποίους θα κρίνεται κάθε οινοποιείο:
- Ποιότητα της αγρονομίας: Η αξιολόγηση εξετάζει τη ζωτικότητα του εδάφους, την ισορροπία των κλημάτων, καθώς και τη φροντίδα που παρέχεται στους αμπελώνες. Όλοι οι απαραίτητοι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα του κρασιού.
- Τεχνική δεξιοτεχνία: Η αξιολόγηση εστιάζει στις τεχνικές δεξιότητες στη διαδικασία οινοποίησης. Οι επιθεωρητές μας αναζητούν ακριβείς και αυστηρές διαδικασίες οινοποίησης που παράγουν άρτια αναπτυγμένα κρασιά, τα οποία αντικατοπτρίζουν το terroir και τους τύπους κλημάτων, χωρίς ελαττώματα που αποσπούν την προσοχή.
- Ταυτότητα: Ο Οδηγός θα αναδείξει οινοποιούς που δημιουργούν κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητα, την αίσθηση του τόπου και την κουλτούρα πίσω από αυτά.
- Ισορροπία: Αξιολόγηση της αρμονίας μεταξύ οξύτητας, τανινών, βαρελιού, αλκοόλ και γλυκύτητας.
- Συνέπεια: Τα κρασιά θα αξιολογούνται σε πολλαπλές σοδειές για να διασφαλιστεί η αταλάντευτη συνέπεια στην ποιότητα, ακόμη και στις πιο δύσκολες χρονιές. Ο Οδηγός τιμά τα κρασιά που αποκαλύπτουν μεγαλύτερο βάθος και τελειότητα με την πάροδο του χρόνου.

Η ομάδα ειδικών κρασιού του Ομίλου Michelin αποτελείται από άτομα με υπόβαθρο στον κόσμο του κρασιού, όπως σομελιέ, εξειδικευμένους κριτικούς και ειδικού; παραγωγής – όλοι εκ των οποίων θα εκφέρουν τις κρίσεις τους συλλογικά και ανεξάρτητα από εξωτερικές επιρροές.
Τι σημαίνουν τα διαφορετικά σταφύλια Michelin;
Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει ο Οδηγός Michelin πρόκειται να ισχύσουν για τα «Michelin Grapes» τα εξής:
- Επιλεγμένο (Selected): «Αξιόπιστοι παραγωγοί που έχουν επιλεγεί για τακτική αναθεώρηση, παράγοντας άρτια φτιαγμένα κρασιά που προσφέρουν μια ποιοτική εμπειρία.»
- Ένα Σταφύλι (One Grape): «Πολύ καλοί παραγωγοί που δημιουργούν κρασιά με χαρακτήρα και στυλ, ειδικά στις καλύτερες σοδειές.»
- Δύο Σταφύλια (Two Grapes): «Εξαιρετικοί παραγωγοί που ξεχωρίζουν ως εξαιρετικοί μεταξύ των ομοτίμων τους και της περιοχής τους τόσο για την ποιότητα όσο και για τη συνέπεια.»
- Τρία Σταφύλια (Three Grapes): «Εξαιρετικοί παραγωγοί. Όποια κι αν είναι η σοδειά, οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να στραφούν στις δημιουργίες του κτήματος με απόλυτη εμπιστοσύνη.»
Τα MICHELIN Grapes ξεκινούν από τη Βουργουνδία και το Μπορντό

Tasting of red Bordeaux wine in Pomerol, Saint-Emilion wine making region, France, Bordeaux | Shutterstock
Το πρόγραμμα MICHELIN Grapes θα ξεκινήσει με δύο περιοχές από τις πλέον εμβληματικές στο παγκόσμιο οινοπαραγωγικό τοπίο: τη Βουργουνδία και την περιοχή γύρω από το Μπορντό.
Μια συναρπαστική επιλογή, που τιμά την ποικιλομορφία, την ιστορική ένταση και τον πολιτιστικό πλούτο του γαλλικού κρασιού (vin à la française).
Ανά τους αιώνες, το Μπορντό έχει καθιερωθεί ως μια ιστορική δύναμη στον κόσμο του κρασιού. Οι διακεκριμένοι αμπελώνες του και η φήμη τους ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορά μας.
Ολόκληρη η περίβλεπτη περιοχή του Μπορντό είναι παγκοσμίως γνωστή για τις καινοτομίες και τις παραδόσεις της.
Η Βουργουνδία, από την πλευρά της, διαφοροποιείται μέσω της προσέγγισής της που είναι βαθιά ριζωμένη στην τοπική κληρονομιά. Οι ανθρώπινου μεγέθους, οικογενειακοί αμπελώνες της αντικατοπτρίζουν αυστηρές παραδόσεις και φροντίδα που επιβάλλονται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής. Οι κληρονομιές από γενιά σε γενιά έχουν επιμεληθεί την τοπική ταυτότητα και έχουν σφυρηλατήσει την παγκόσμια φήμη της Βουργουνδίας.





