Matcha: 10 facts για το αγαπημένο σου ρόφημα

by Mina Afentouli
Μόλις σκρολάρεις για λίγο στο Instagram feed ή το TikTok σου, σίγουρα θα δεις ένα πράσινο latte matcha να «παίζει» στην οθόνη σου.

 

Το matcha είναι ιαπωνική σκόνη πράσινου τσαγιού που έχει κατακτήσει τον κόσμο. Από τις παραδοσιακές τελετές τσαγιού στην Ιαπωνία μέχρι τα viral βίντεο των influencers, το matcha έχει γίνει μεγάλο trend. Ας δούμε γιατί!

Έχει γίνει viral χάρη στην αισθητική του. Το ζωηρό πράσινο χρώμα του το καθιστά εξαιρετικά φωτογενές και «instagrammable», με food bloggers και influencers να το προβάλλουν ως το απόλυτο superfood. Τα matcha lattes, τα επιδόρπια και τα smoothies με matcha έγιναν viral όχι μόνο για τα οφέλη τους, αλλά και για το στυλ που σου δίνουν. Έτσι, πέρασε από την παράδοση στην pop κουλτούρα, εξελίσσοντας την εικόνα του σε lifestyle επιλογή.

 

O

Ο

1. Η παράδοση πίσω από το matcha

Το matcha προέρχεται από την Ιαπωνία και έχει βαθιές ρίζες στην τελετή τσαγιού (chanoyu), μια πρακτική που συνδυάζει γαλήνη και πνευματική ηρεμία.

 

2. Η καλλιέργεια που κάνει τη διαφορά

Τα φυτά matcha καλλιεργούνται υπό σκιά πριν τη συγκομιδή, αυξάνοντας τη χλωροφύλλη και την L-θεανίνη, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα και τις μοναδικές ιδιότητες.

 

3. Τι το ξεχωρίζει από το κοινό πράσινο τσάι

Σε αντίθεση με το απλό πράσινο τσάι, στο matcha καταναλώνουμε ολόκληρο το αλεσμένο φύλλο, προσλαμβάνοντας πολλαπλάσια θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

 

4. Ένα superfood γεμάτο αντιοξειδωτικά

Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, με κυρίαρχη την EGCG, που σχετίζεται με αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του matcha μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία του οργανισμού από διάφορες ασθένειες.

 

5. Ενέργεια και ηρεμία μαζί

Ο συνδυασμός καφεΐνης και L-θεανίνης προσφέρει εγρήγορση χωρίς υπερδιέγερση, χαρίζοντας μας εστίαση και ψυχική διαύγεια.

 

 

 


6. Ενίσχυση μεταβολισμού και βάρους

Έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξει τη ρύθμιση του σωματικού βάρους μέσω της ενίσχυσης του μεταβολισμού. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και στην οξείδωση του λίπους, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

 

7. Οφέλη για τον εγκέφαλο

Το matcha συμβάλλει στη μνήμη, στη συγκέντρωση και στη γενικότερη λειτουργία του εγκεφάλου.


8. Φυσική αποτοξίνωση

Η υψηλή χλωροφύλλη βοηθά στην αποβολή τοξινών και βαρέων μετάλλων, υποστηρίζοντας την αποτοξίνωση του οργανισμού.


9. Διαφορετικοί βαθμοί ποιότητας

Υπάρχει ceremonial grade για παραδοσιακή κατανάλωση και culinary grade για χρήση σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική.


10. Ευελιξία στη γεύση και τη χρήση

Από latte και smoothies έως παγωτά και κέικ, το matcha δίνει μοναδική γεύση και εντυπωσιακή εμφάνιση σε κάθε συνταγή.

 

O

 

Matcha Latte: Είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος κατανάλωσης. Ανακατεύεις την πράσινη σκόνη με ζεστό νερό (ή γάλα της επιλογής σου). Tο χτυπάς καλά με ένα ειδικό χτυπητήρι ή ένα μικρό μίξερ χειρός μέχρι να γίνει αφρό. Τέλος, προσθέτεις ζεστό ή κρύο γάλα. Μπορείς να προσθέσεις μέλι ή σιρόπι σφενδάμου για γλυκύτητα.

 

Ζεστό ή Κρύο Τσάι Matcha: Για μια πιο αυθεντική εμπειρία, απλά το ανακατεύεις με ζεστό νερό, ακολουθώντας την παραδοσιακή ιαπωνική τελετή του τσαγιού. Για τους ζεστούς μήνες, είναι δροσιστικό με παγάκια.

 

Smoothies: Προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας matcha στο smoothie σου, ενισχύεις τη διατροφική του αξία και του δίνεις ένα μοναδικό άρωμα. Συνδυάζεται τέλεια με μπανάνα, σπανάκι, αβοκάντο και γάλα αμυγδάλου.

 

Γλυκά: Το matcha είναι ιδανικό για ζαχαροπλαστική. Μπορείς να το προσθέσεις σε:

Κέικ και cupcakes: Δίνει ένα υπέροχο πράσινο χρώμα και μια ελαφρώς πικρή, ενδιαφέρουσα γεύση που ισορροπεί τη γλύκα.

Μπισκότα: Δοκίμασε να φτιάξεις μπισκότα με λευκή σοκολάτα και matcha.

Παγωτό: Φτιάξε σπιτικό παγωτό matcha ή πρόσθεσε λίγη σκόνη στο ήδη υπάρχον παγωτό βανίλιας.

 

Πρωινό: Ανακάτεψε μια μικρή ποσότητα matcha στο γιαούρτι σου ή στις νιφάδες βρώμης για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ενέργεια.

Pancakes: Πρόσθεσε το στον χυλό για να φτιάξεις πράσινα, αφράτα pancakes.

 

Αλμυρές συνταγές: Αν και λιγότερο συνηθισμένο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρά πιάτα, όπως:

Dressing για σαλάτες: Δίνει μια ελαφρώς umami γεύση.

Μαρινάδες: Μια πρέζα μπορεί να προσθέσει μια ιδιαίτερη νότα σε μαρινάδες για ψάρι ή κοτόπουλο.

 

 

matcha

 

TIP: Eπειδή η γεύση του είναι έντονη, είναι καλό να ξεκινήσεις με μικρή ποσότητα (μισό ή ένα κουταλάκι του γλυκού) και να την αυξήσεις σταδιακά μέχρι να βρεις την ισορροπία που σου αρέσει.

 

All images: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη: Παγωμένα ροφήματα που πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το καλοκαίρι

 

You may also like