Το καρότο περιέχει θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Γι’ αυτό και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που το καρότο είναι στα… καλύτερά του! Επομένως, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να δούμε τα οφέλη της ταπεινής αυτής ρίζας για την υγεία μας, αλλά και τη διατροφική της αξία.

Τα καρότα είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Ένα καρότο περίπου 65 γραμμαρίων περιέχει:
- Θερμίδες: 25
- Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
- Λίπος: 0,2 γραμμάρια
- Βιταμίνη Α: 428% της Ημερήσιας Αξίας
- Βιταμίνη Κ: 11% της Ημερήσιας Αξίας
- Κάλιο: 7% της Ημερήσιας Αξίας
- Βιταμίνη C: 6% της Ημερήσιας Αξίας
- Ασβέστιο: 2% της Ημερήσιας Αξίας
- Σίδηρος: 2% της Ημερήσιας Αξίας
καρότο
Υδατάνθρακες
Τα καρότα αποτελούνται κυρίως από νερό και υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι κυρίως άμυλο και σάκχαρα, όπως η σακχαρόζη και η γλυκόζη. Καθώς τα καρότα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) – δείκτης ο οποίος μετράει το πόσο γρήγορα τα τρόφιμα ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα γεύμα – θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για τα άτομα με διαβήτη. Ο ΓΔ τους κυμαίνεται από 16-60 – ο χαμηλότερος για τα ωμά καρότα, λίγο υψηλότερος για τα μαγειρεμένα και ο υψηλότερος για τα αλεσμένα.
Φυτικές ίνες
Η πηκτίνη είναι η κύρια μορφή διαλυτών φυτικών ινών στα καρότα, ικανή να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας την πέψη της ζάχαρης και του αμύλου. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν με προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, αφού λειτουργούν ως πρεβιοτικά και αποτελούν “τροφή” για τα φιλικά βακτήρια του εντέρου σας. καρότο
Βιταμίνες και μέταλλα
- Βιταμίνη Α: Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Αυτή η θρεπτική ουσία προάγει την καλή όραση και είναι σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Βιοτίνη: Ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Γνωστή παλαιότερα και ως βιταμίνη Η, η βιοτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.
- Βιταμίνη Κ1: Γνωστή και ως φυλλοκινόνη, η βιταμίνη Κ1 είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και συμβάλλει στην υγεία των οστών.
Επίσης, τα καρότα περιέχουν και πολύτιμα αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και το λυκοπένιo.
καρότο
Τρία βασικά οφέλη από την κατανάλωση του καρότου
1. Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου
Οι δίαιτες πλούσιες σε καροτενοειδή μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου, όπως τους καρκίνους του προστάτη, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού.
2. Καλή όραση καρότο
Πρόκειται για το πιο γνωστό όφελος της κατανάλωσης καρότων, λόγω της βιταμίνης Α που αναφέραμε.
3. Μείωση της χοληστερόλης στο αίμα
Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική κατανάλωση καρότων έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα καρότα συμβάλλουν στη μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακών επιπλοκών.
καρότο
Πώς μπορούμε να εντάξουμε το καρότο στη διατροφή μας;

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εντάξουμε το καρότο στη διατροφή μας, ωμό ή μαγειρεμένο. Τα καρότα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε σαλάτες, σε μαγειρευτά φαγητά – όπως ο αρακάς, η φασολάδα και ο πουρές καρότου – ακόμα και σε γλυκά, όπως ένα λαχταριστό carrot cake! Ακόμη, οι φυσικοί χυμοί που έχουν το καρότο ως βασικό ή δευτερεύον υλικό, θα ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημά σας.






