Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / IOS.V: When Art meets Interior Design

IOS.V: When Art meets Interior Design

IOS.V

Ο IOS.V Interior Designer, Ιωσήφ Βασιλοδημητράκης, υπογράφει μοναδικής αισθητικής εσωτερικούς χώρους και σχεδιάζει έπιπλα και αντικείμενα που προάγουν την αξία της δεξιοτεχνίας.

 

Πώς και πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το interior design;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα είχα μία ενασχόληση με τα καλλιτεχνικά, ζωγράφιζα, έκανα κατασκευές. Κάποια στιγμή, όταν έπρεπε να αποφασίσω τι σπουδές θα ακολουθούσα, αποφάσισα να κάνω επάγγελμα την αγάπη μου για την καλλιτεχνία. Έτσι, σπούδασα Interior Design στο Akto Art & Design College στην Αθήνα και απέκτησα Bachelor of Art in Interior Design από το Middlisex University. Μετά το τέλος των σπουδών μου, εργάστηκα για κάποια χρόνια σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα και το 2009 πήρα την απόφαση να επιστρέψω στη γενέτειρά μου, την Κρήτη, και να ανοίξω το δικό μου studio, IOS.V.

 

IOS.V studio

 

Σε ποια στοιχεία δίνετε προτεραιότητα, όταν επεξεργάζεστε την πρότασή σας για τη διαμόρφωση ενός ιδιωτικού ή επαγγελματικού χώρου;

Πρώτα απ’ όλα, βλέπω τον πελάτη που έχω απέναντί μου και κάνω μαζί του μια συζήτηση.για να καταλάβω τι είναι αυτό που θέλει, την προσωπικότητα και την αισθητική του. Στη συνέχεια, συνδυάζω αυτές τις πληροφορίες με τις δικές μου επιρροές και εμπνεύσεις από τα πράγματα.που με περιβάλλουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Ως σχεδιαστής, πιστεύω πως οφείλω να.παρακολουθώ και τις σύγχρονες τάσεις του interior design. Επομένως, αυτοί οι τρεις παράγοντες – τα θέλω του πελάτη, οι προσωπικές εμπνεύσεις μου.και οι σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις – διαμορφώνουν την τελική πρότασή μου.

 

Ο εσωτερικός χώρος του Valsamo bio organic products παρουσιάζει έναν συνδυασμό σύγχρονης προβολής ραφιών με stylish επίπλωση, αλλά και φυσικά στοιχεία και αξεσουάρ που τονίζουν με ιδιαίτερο τρόπο τα φυσικά προϊόντα του καταστήματος.

Οι καθαρές γραμμές και η αντίθεση δημιουργούν ένα δυνατό οπτικό αποτέλεσμα στο project Dr. Office. Εδώ το studio IOS.V χρησιμοποιεί το χρώμα για να υπογραμμίσει μια μοναδική επιφάνεια ή να δημιουργήσει ένα έντονο σημείο στον χώρο.

 

Η ιστορία και ο πλούσιος πολιτισμός της Κρήτης έχουν ασκήσει επιρροή στη σχεδιαστική φιλοσοφία σας;

Δε θα το έλεγα. Σήμερα, οι επιρροές που έχουμε – μέσα από το διαδίκτυο, τα Μέσα, τα ταξίδια – είναι πιο global. Ωστόσο, όταν καλούμαι να ασχοληθώ με κάποιο ιστορικό κτίριο – είτε βρίσκεται στην Κρήτη,.είτε σε κάποιον άλλο τόπο – τότε μελετώ την ιστορία του κτιρίου και την ιστορία του τόπου,.οι οποίες επιδρούν στην πρότασή μου. Γενικότερα, πάντως, τα project μου επηρεάζονται.από το γεγονός πως η Κρήτη είναι ένα τουριστικό νησί. Το 80% των έργων που αναλαμβάνουμε εδώ, αφορούν σε ξενοδοχεία και τουρισμό,.οπότε πρέπει να έχουν μία καλοκαιρινή αύρα. Δεν μπορείς να διαμορφώσεις ένα κτίριο, που βρίσκεται πλάι στη θάλασσα,.με urban, industrial, πολύ σύγχρονες ή βαριές κλασικές αναφορές,.γιατί δεν ταιριάζει στον τόπο και στο είδος του προϊόντος που πουλάει το νησί.

 

amelia IOS.V

Οι ήσυχοι τόνοι και ο λειτουργικός σχεδιασμός στο Amelia Apartment δημιουργούν ένα γαλήνιο και ήρεμο περιβάλλον στο μικρό κτίριο 80 τ.μ. στην παλαιά πόλη των Χανίων. Η ανάδειξη των στοιχείων του κτίσματος, όπως τα παλαιά ξύλα και οι πέτρινοι τοίχοι, καθορίζουν το στυλ αυτού του έργου.

Malmo Historic Hotel IOSV

Ένα από τα πιο παλιά και σημαντικά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Χανίων, η βιβλιοθήκη του Αντώνη Μάλμου, μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο. Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού του Malmo Historic Hotel βασίστηκε στην πολυπολιτισμική ιστορία του κτιρίου, με επιρροές από το English eclectic style και την ενετική αρχιτεκτονική.

 

Πέραν του interior design, ασχολείστε και με τον σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων. Ποια είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την ταυτότητα της συλλογής σας Design An Object;

Η συλλογή Design An Object είναι ένα κομμάτι του IOS.V studio,.με το οποίο ασχολούμαι αποκλειστικά εγώ και το οποίο έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι ο σχεδιασμός επίπλων για τη Zaira Collection,.μία εταιρεία με περισσότερο ethnic χαρακτήρα που κατασκευάζει έπιπλα στην Ινδονησία. Τα έπιπλα που σχεδιάζω για αυτήν έχουν υλικά, όπως ψάθα, μπαμπού κλπ,.που πλέκονται από δεξιοτέχνες, αλλά οι γραμμές τους είναι πιο σύγχρονες. Το δεύτερο σκέλος της Design An Object αφορά στον σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων.που παράγουμε με τους συνεργάτες μου τοπικά, στην Κρήτη,.και τα διαθέτουμε στην αγορά σε περιορισμένες ποσότητες μέσω του studio μας, IOS.V.

 

IOS.V August

Η καρέκλα και το τραπέζι August είναι κατάλληλα για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και συνδυάζουν υλικά υψηλής ποιότητας με τεχνικές χειροτεχνίας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σετ τραπεζαρίας.

 

 

IOS.V Mika

Η καρέκλα Mika είναι εμπνευσμένη από μια σύγχρονη κυρία των μέσων του αιώνα (Mrs Mika) και σχεδιάστηκε για τo Zaira Collection. Το απλό σχήμα της πλάτης και του καθίσματος, σε συνδυασμό με το total vintage πόδι και τις λεπτομέρειες στο στήριγμα της πλάτης, δημιουργούν μια κομψή καρέκλα τραπεζαρίας.

 

 

IOS.V Charisma

Το τραπέζι Charisma είναι άλλο ένα design object τεχνικής και δεξιοτεχνίας, που εκφράζει την τάση χρήσης φυσικών υλικών σε κομψά σχεδιαστικά αντικείμενα. Σχεδιασμένο από τον IOS.V για τo Zaira Collection.

 

Γενικά, τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στον σχεδιασμό χώρων και επίπλων βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια στροφή προς την επιλογή υλικών και μεθόδων που προάγουν τη βιωσιμότητα. Από την εμπειρία σας, ποιες τάσεις πιστεύετε ότι θα μας απασχολήσουν τo 2024;

Πριν απαντήσω στο τι πιστεύω πως θα μας απασχολήσει,.θα ήθελα να αναφέρω αυτό που θα ήθελα να μας απασχολεί. Έτσι όπως αλλάζουν τα πράγματα – τόσο στο design, όσο και στις κοινωνίες γενικότερα –.ανησυχώ πως θα χαθεί η δεξιοτεχνία. Βλέπω ότι, πλέον, δεν υπάρχουν πολλοί δεξιοτέχνες στην κατασκευή των επίπλων. Λείπουν οι ξυλογλύπτες, οι άνθρωποι που ξέρουν να πλέκουν με υλικά… Κι αυτό οφείλεται στη βιομηχανοποίηση και του design. Πραγματικά με ανησυχεί αυτό το φαινόμενο και.γι’ αυτό με τη Zaira Collection εστιάζουμε στο να δημιουργούμε έπιπλα που εμπεριέχουν ένα κομμάτι δεξιοτεχνίας.

Για τη νέα χρονιά τώρα, θεωρώ ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε σχέση με τη βιωσιμότητα είναι σε αρχικό στάδιο. Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε ότι τα περισσότερα πράγματα που κατασκευάζονται έχουν βιώσιμο χαρακτήρα, αλλά ο σχεδιασμός οδεύει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί μια πολύ καλή επιρροή και εξαιρετική σκέψη για καθετί που σχεδιάζεται, γιατί η βιωσιμότητα είναι – τελικά – απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου.

 

IOS.V Interior Designer
Ανδ. Παπανδρέου 73, Χανιά, T. 6948594662
www.iosvdesigner.gr
IG: iosv_designer

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin