Home / Famous Talks  / Gregory Masouras: “Μέσα από τo #AnimationInReality θέλω να δώσω χαρά”

Gregory Masouras: “Μέσα από τo #AnimationInReality θέλω να δώσω χαρά”

Gregory Masouras Animation In Reality

O φωτογράφος και illustrator Gregory Masouras, μέσα από το project του #AnimationInReality, συνθέτει εικόνες παραμυθένιες, που δένουν τη φαντασία με την πραγματικότητα και μιλούν στο παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

 

Ο Gregory Masouras μεγάλωσε στον Κάλαμο Αττικής. Οι σπουδές του απείχαν πολύ από τον κόσμο της φωτογραφίας. “Πάντα μου άρεσε να φωτογραφίζω, αλλά δεν ήταν το όνειρό μου. Δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα να το κάνω επαγγελματικά. Ζαχαροπλάστης σπούδασα. Δημιουργικό κι αυτό, βέβαια, αλλά δεν το κυνήγησα”, όπως θα μου πει…

 

Πότε και πώς ξεκίνησες το Instagram account σου και το project #AnimationInReality;

Πριν 6-7 χρόνια. Ήταν τότε που όλοι είχαμε αρχίσει να δημιουργούμε τα Instagram account μας και ανέβαζα κι εγώ, όπως όλοι οι χρήστες, εικόνες από τοπία, από το ζωάκι μου. Έτσι, βγάζοντας μια φωτογραφία τον ουρανό, είδα ένα σύννεφο που μου θύμισε το λογότυπο του Batman. Όπως πείραζα τη φωτογραφία και έπαιζα με τα χρώματά της, γεννήθηκε η ιδέα του #AnimationInReality. Άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο, για να δω αν κάνει κάποιος κάτι αντίστοιχο, να προσαρμόζει δηλαδή ήρωες του Disney μέσα σε πραγματικές εικόνες. Έψαξα και βρήκα το δικό μου hashtag και άρχισα να προσαρμόζω μέσα στις εικόνες μου τους αγαπημένους μου cartoon χαρακτήρες.

Ήταν η περίοδος που είχαν ξεκινήσει τα capital control. Ήθελα, λοιπόν, να φωτογραφίζω πολύ γνωστά μέρη της Αθήνας και να τα δίνω στο κοινό πιο παραμυθένια. Να δίνω αυτήν την αίσθηση απελευθέρωσης και ανεμελιάς, μέσα σε όλο αυτό που ζούσαμε.

Με την πάροδο του χρόνου προσπάθησα να προσαρμόζω την ιδέα σε διάφορα projects. Έβαλα γνωστές cartoon φιγούρες σε διάφορα μέρη, τις “έντυσα” με ρούχα γνωστών οίκων μόδας, μελετώντας ιστορία μόδας και βλέποντας πώς μπορούν να δέσουν αυτές οι συνθέσεις. Πήρα πολύ γνωστές εικόνες του κινηματογράφου και τηλεοπτικών σειρών και τις προσάρμοσα κι αυτές μέσα στην πόλη μας, πολλές φορές με πιο κωμικό τρόπο! Για παράδειγμα, έβαλα τις δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας Chicago σε μια σκηνή από μπουζούκια, με γαρίφαλα στα πόδια τους. Ή πείραξα τη γνωστή σκηνή από το Βασικό Ένστικτο, βάζοντας τη Sharon Stone να καθίσει με το λευκό φόρεμά της σε σκαλάκια στο Μοναστηράκι. Όποτε τελείωνε ένα project, σκεφτόμουν ήδη το επόμενο!

 

 

Εξακολουθείς να είσαι σε αυτήν τη διαδικασία δημιουργικά;

Ναι! Το τελευταίο project μου έχει να κάνει με το lockdown. Ουσιαστικά αποτύπωσα στις εικόνες μου αυτό που ζούμε. Έβαλα cartoon να μαγειρεύουν με αποτυχία, να βλέπουν όλη μέρα σειρές ή να κάθονται όλη μέρα σε έναν καναπέ. Με την πρόσφατη ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων για την Αθήνα, είχα αυτήν την αίσθηση του “δεν μπορώ άλλο, θέλω να τελειώσει”. Έτσι δημιούργησα και το project με τις μάσκες. Βέβαια, κάποιοι πίστεψαν ότι ήμουν αντίθετος στη χρήση μάσκας, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ήθελα απλά να αποτυπώσω όσα μου έχουν λείψει!

 

Breath gregory masouras Breath gregory masouras

 

Gigi Hadid, Allesandra Ambrosio, Ricky Martin, Donatella Versace είναι μερικές μόνο από τις διεθνείς προσωπικότητες που έχουν αγκαλιάσει το έργο σου και είσαι μόλις 28 χρονών! Πώς βιώνεις αυτήν την αναγνώριση; Σε αγχώνει αυτό για τη συνέχεια;

Όχι, δεν με αγχώνει, γιατί δεν το εκμεταλλεύομαι. Αν επισκεφτεί κάποιος το προφίλ μου, σπάνια θα δει δικές μου εικόνες. Θέλω να φαίνεται η δουλειά μου, αυτό που κάνω. Να παίρνω μια εικόνα και να την προσαρμόζω, είτε προορίζεται για εμπορική χρήση, είτε επειδή μου άρεσε σαν εικόνα και θέλω να περάσω το δικό μου μήνυμα.

 

Και ποιο μήνυμα θέλεις να περάσεις μέσα από τη δουλειά σου;

Τα project μου απευθύνονται κυρίως στους ανθρώπους που αναγνωρίζουν τα cartoon που χρησιμοποιώ. Ήταν οι celebrities της εποχής μου! Θέλω, λοιπόν, να αντικαταστήσω τους τωρινούς celebrities, με εκείνους, χωρίς να προσβάλλω κανέναν -ούτε το άτομο που αντικαθιστώ, ούτε τον φωτογράφο. Να ξαναφέρω όλη εκείνη την αθωότητα!

 

gregory masouras gregory masouras

 

Πώς επιλέγεις ποιον cartoon χαρακτήρα θα δέσεις με μια συγκεκριμένη φωτογραφία ή έργο τέχνης;

Η σύνδεση έρχεται είτε από το τι μου βγάζει συνολικά μια φωτογραφία, είτε από το outfit ή από το πρόσωπο που έχω απέναντί μου. Πάντα προσπαθώ να προσαρμόζω τον χαρακτήρα σε κάτι που του ταιριάζει. Αν εσύ, για παράδειγμα, θέλεις να γίνεις η Ποκαχόντας και έχεις σγουρά μαλλιά, θα κάνω την Ποκαχόντας σγουρομάλλα. Δεν θα τη δώσω στην κλασική της μορφή, αλλά θα την κάνω να πλησιάζει στα δικά σου στοιχεία. Βέβαια, καμιά φορά, πάω και τελείως κόντρα στην εικόνα. Για παράδειγμα, έχω βάλει στην Gigi Hadid την Cruella de Vil, μόνο και μόνο επειδή είχε δίπλα της έναν σκύλο Δαλματίας.

 

gregory masouras a

 

Σου έχει τύχει ποτέ να παρεξηγηθεί κάποιος επειδή πείραξες φωτογραφία του;

Όσο περίεργο κι αν ακουστεί, ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο! Μόνο μια φορά ένα site είχε γράψει αρνητικά πράγματα για μένα. Βρέθηκε, όμως, αμέσως ένα άλλο site που το έκραξε, γιατί με είχε κράξει! (γέλια)

 

Ποια είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιείς και πόση ώρα απαιτείται συνήθως για την επεξεργασία μιας εικόνας;

Όλα τα κάνω μέσω photoshop. Σκόπευα να πάρω και ένα iPad, για να πάω τη δουλειά μου ένα βήμα παρακάτω, λόγω της πένας που έχει. Η κατάσταση, όμως, δεν μου επιτρέπει να το προχωρήσω, γιατί δεν μπορώ να μπω σε κάποιο κατάστημα και να το αγοράσω. Έχω επανασχεδιάσει όλες τις φιγούρες που θέλω να δουλεύω σε δύο μορφές, enface και 3/4, και παίζω με αυτές. Ανάλογα με την εικόνα, τις προσαρμόζω, είτε αλλάζοντας το makeup, είτε τα μαλλιά.

Η επεξεργασία μιας φωτογραφίας μπορεί να χρειαστεί από δύο ώρες μέχρι και μία εβδομάδα. Το σίγουρο είναι ότι την πρώτη ώρα την αφιερώνω στο να αναλύω τη φωτογραφία, να την κοιτάζω ξανά και ξανά. Θα έλεγα πως το project με τους πίνακες ήταν αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο. Ήταν παλιές, ζωγραφισμένες εικόνες, πάνω στις οποίες έπρεπε να προσθέσω το digital στοιχείο.

 

gregory masouras gregory masouras

 

Σε έχει επηρεάσει δημιουργικά η κατάσταση που ζούμε; Πώς διαχειρίζεσαι τα lockdown;

Συνήθισα νομίζω. Μετά το δεύτερο lockdown -ποιο δεύτερο δηλαδή, ένα lockdown ζούμε-, είχα τον χρόνο να κάνω το καινούργιο μου project. Άνοιξα και το δικό μου eshop. Δεν το είχα επιχειρήσει ποτέ και τελικά μου βγήκε σε καλό, γιατί είναι πιο εύκολο να μπει κάποιος και να δει διαστάσεις και τιμές.

Περιμένω να τελειώσει όλο αυτό, γιατί μου έχει παγώσει δύο project που ήθελα να κάνω. Το ένα ήταν να συλλέγω εικόνες από περαστικούς, από καθημερινές στιγμές στην πόλη και θα το ονόμαζα Animation in Reality in the City. Για παράδειγμα, μπορεί να έβλεπα μια κυρία στον δρόμο να κάθεται με το σκυλάκι της στον δρόμο ή μια κοπέλα να σερβίρει σε ένα καφέ και να τις μεταμόρφωνα σε cartoon.Τώρα, όμως, δεν μπορώ να το κάνω, γιατί όλοι κυκλοφορούν με μάσκες, δεν βγαίνουμε και υπάρχει αυτή η αίσθηση φόβου στην ατμόσφαιρα που δεν με εμπνέει. Πιστεύω ότι θα άρεσε στον κοσμό και θα έμπαινε στη διαδικασία να με ψάξει για να το δει. Κι εμένα θα μου άρεσε πολύ, γιατί θα ερχόμουν σε επικοινωνία με το κοινό, για να δω τι θέλει.

Ένα άλλο project που ετοιμάζω και θα ήθελα να μπει σε κάποια μελλοντική έκθεσή μου, είναι πιο απλές φιγούρες, σε μονόχρωμα κυρίως φόντα, με κάποιες ατάκες λίγο πικάντικες, αλλά to the point για την εικόνα δίπλα τους.

 

gregory masouras

 

Μπορεί οποιοσδήποτε να σου ζητήσει να επεξεργαστείς μια φωτογραφία του;

Ναι, φυσικά! Κάθε Χριστούγεννα το κάνω και σαν δώρο στους followers μου. Είναι κάτι σαν στοχευμένο giveaway για τους ανθρώπους που με ακολουθούν. Που ξέρουν ποιος είμαι και τι κάνω και θα ήθελαν πραγματικά να έχουν μια cartoon εκδοχή του εαυτού τους. Φέτος, ήταν 21 οι τυχεροί, που μπήκαν στη νέα χρονιά σαν πρίγκιπες και σαν πριγκίπισσες!

 

Πώς καταφέρνεις να αποσυνδέεσαι από τη δουλειά σου;

Δεν αποσυνδέομαι σχεδόν ποτέ. Μπορεί να συμβεί κάτι, να μου αρέσει και να θέλω να το φτιάξω αμέσως! Εργάζομαι σε ένα eshop που έχει σχέση με τη μόδα, οπότε έχω κι από εκεί επιρροές που βοηθούν στην καλλιτεχνική μου έκφραση. Δεν έχω ποτέ παύση, ούτε και πρόγραμμα.

 

 

Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο κατόρθωμά σου μέχρι στιγμής;

Πιστεύω πως το μεγαλύτερο κατόρθωμά μου είναι η αγάπη που εισπράττω από τον κόσμο. Το Ig account που έχω δημιουργήσει είναι ένα προφίλ με πρίγκιπες και πριγκίπισσες, δεν έχει κάτι άλλο να δείξει. Δεν θα δείξω τη ζωή μου, αν πηγαίνω ταξίδια, δεν θα κάνω giveaways. Είναι μόνο τα cartoon! Νομίζω ότι κατάφερα να ζωντανέψω μέσα από τους χαρακτήρες το προφίλ ενός απλού ανθρώπου. Μέσα από το #AnimationInReality θέλω να δώσω χαρά, γιατί κι εγώ είμαι χαρούμενος όταν δημιουργώ τις εικόνες μου. Θέλω να περάσω αυτό το θετικό και ελεύθερο vibe.

 

Ποια είναι τα όνειρά σου για τη συνέχεια;

Θα ήθελα να κάνω μια έκθεση. Σκόπευα να οργανώσω μία το 2020, αλλά δεν τα κατάφερα λόγω Covid. Θα ήθελα το κοινό να δει τη δουλειά μου ζωντανά. Όταν βλέπεις μια εικόνα τυπωμένη πάνω σε έναν καμβά, παίρνει ζωή. Είναι τελειώς διαφορετικό από το να τη βλέπεις στην οθόνη του κινητού σου. Να δει ο κόσμος ότι οι εικόνες μου έχουν ζωή και ενέργεια! Έχουν κάτι να πουν και να δώσουν!

 

gregory masouras paintings

 

Gregory’s Q&A
Η αγαπημένη φωτογραφία μου είναι…

Το Scream με την Σταχτοπούτα.

Το αγαπημένο μου cartoon όταν ήμουν παιδί…

Ο Mickey Mouse!

Ο πιο stylish cartoon ήρωας είναι…

Η Jasmine, τόσο στην κλασική της μορφή, αλλά και με όποιον τρόπο και αν την έχω “πειράξει” στις συνθέσεις μου!

Αγαπημένο καρτούν για να επεξεργάζομαι είναι…

Η Χιονάτη. Τη θεωρώ λίγο “ξενέρωτη” σαν cartoon, είναι πιο ουδέτερη και μπορώ να τη μεταμορφώνω. Πάντα την κάνω πιο γκράντε και μου αρέσει αυτό. Και η ιστορία και η φυσιογνωμία της επιδέχονται πειράγματος!

 

 

#AnimationInReality
@ www.gregorymasouras.net
and
@ gregorymasouras

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin