Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Frank Gehry: 8+1 facts για τον σπουδαίο αρχιτέκτονα

Frank Gehry: 8+1 facts για τον σπουδαίο αρχιτέκτονα

Ο Frank Gehry ανήκει στους αρχιτέκτονες που έχουν αφήσει με βεβαιότητα το μοναδικό τους στίγμα, με έργα παγκοσμίως αναγνωρίσιμα.

Αν σκεφτεί κανείς τους top εκπροσώπους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ο Frank Gehry είναι σίγουρα ανάμεσά τους.

 

Ο αρχιτέκτονας που έγινε διάσημος για τα μοναδικής αισθητικής, αφαιρετικά κτίριά του, θα αφήσει κάποτε πίσω του μια σπουδαία αρχιτεκτονική παρακαταθήκη.

 

Πάμε να δούμε μαζί 9+1 facts για αυτό το ευρηματικό, σχεδιαστικό μυαλό.

 

1. Το πραγματικό του όνομα είναι Frank Owen Goldberg. Άλλαξε το επώνυμό του σε Gehry αφού αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική σχολή για να αποκλείσει ενδεχόμενες εκδηλώσεις αντισημιτισμού, καθώς προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια.

 

 

2. Το 1947 ο Gehry και η οικογένειά του μετανάστευσαν στο Λος Άντζελες, όπου σύντομα άρχισε να παρακολουθεί νυχτερινά μαθήματα στο Los Angeles City College. Στη συνέχεια σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

 

 

3. Έχει εμπνευστεί από την ιχθυολογία στα πρώτα του έργα. Αυτό που αναζητούσε σε αυτά τα σχέδια ήταν η αίσθηση της κίνησης και οι κυματιστές επιφάνειες.

 

 

 

4. Η φήμη του Gehry εκτοξεύτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το στιλ του, σήμα κατατεθέν του, είχε γίνει κτίρια που μοιάζουν με κυματοειδές γλυπτό ελεύθερης μορφής. Αυτή η μορφή έφτασε στο αποκορύφωμά της στο μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο (1997) στην Ισπανία, μια δομή που προκάλεσε αναμφισβήτητα μια έκρηξη κτιρίων μουσείων στις αρχές του 21ου αιώνα. 

 

Modern and contemporary art Guggenheim Museum Bilbao Spain

 

 

5. Από τη στιγμή που δημιουργεί τις βασικές μάζες στα σκίτσα -μουντζούρες, όπως τις αποκαλεί- δεν ενδιαφέρεται πλέον για την έννοια της διαδικασίας σχεδιασμού. Πιστεύει ότι αυτή είναι μια παγίδα που έχει σκοπό να εγκλωβίσει τον αρχιτέκτονα μεταξύ της αρχικής ιδέας και της πραγματικότητας της κατασκευής.

 

6. Λειτουργεί περισσότερο σαν καλλιτέχνης παρά σαν αρχιτέκτονας. Η γλυπτική των σχεδίων του είναι το αναγνωριστικό χαρακτηριστικό του Gehry. Καμπύλες μορφές, πρίσματα, κίνηση και ανησυχία συνυπάρχουν σε κάθε έργο του.

 

Metallized Gehry building at the Media Harbor in Dusseldorf

 

7. Όταν τον αποκαλούν starchitect  εκνευρίζεται, καθώς θεωρεί τον εαυτό του απλώς αρχιτέκτονα και όχι σταρ. Πριν από  χρόνια, σε μια συνέντευξη Τύπου στο Οβιέδο της Ισπανίας, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν πιστεύει ότι η αρχιτεκτονική του είναι προσχηματική, ένα θέαμα. Ο Gehry σήκωσε το μεσαίο του δάχτυλο και ακολούθησε μια μακρά σιωπή… Aργότερα ζήτησε συγγνώμη, χαρακτηρίζοντας  την κακή συμπεριφορά του ως “λάθος στιγμή”.

 

Walt Disney Concert Hall located in Los Angeles

 

8. Aνάμεσα στα πολλά βραβεία του Gehry είναι το Pritzker Architecture Prize (1989), το Praemium Imperiale Prize της Japan Art Association για την αρχιτεκτονική (1992), το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών (1998), το Χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων (1999), το Χρυσό Μετάλλιο για την Αρχιτεκτονική από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων (2002), και το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (2016).

 

The University of Minnesota’s Weisman Art Museum

 

 

8+1. Έχει πει: “Υπάρχουν κάποιοι κανόνες σχετικά με την αρχιτεκτονική έκφραση που πρέπει να ταιριάζουν σε ένα συγκεκριμένο κανάλι. Γ*** τους! Δεν σημαίνουν τίποτα. Θα κάνω αυτό που κάνω καλύτερα και αν δεν είναι καλό, η αγορά θα το αρνηθεί”.

 

The Building of the Louis Vuitton Foundation in Paris

 

 

***Kεντρική φωτογραφία: The Dancing House, designed by Vlado Milunic and Frank O. Gehry on the Rasinovo Nabrezi (SHUTTERSTOCK)

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath