Home / Cozyhome  / Architecture  / Creative Contrasts by Minas Kosmidis Architects

Creative Contrasts by Minas Kosmidis Architects

Minas Kosmidis Architects
Ακροβατώντας με μαεστρία ανάμεσα σε αυστηρές γεωμετρίες και αφηρημένες φόρμες, η ομάδα των Minas Kosmidis Architects θέτει σε δημιουργικό διάλογο το “μαζί” και το “εγώ”, υπογράφοντας τον σχεδιασμό ενός αστικού διαμερίσματος.

 

Μπορούν οι δύο όροφοι ενός διαμερίσματος να αφηγηθούν δύο διαφορετικές ιστορίες σχεδιασμού, αλλά -ταυτόχρονα- να συνδιαλέγονται αρμονικά μεταξύ τους; Φαίνεται πως όλα είναι εφικτά,.αν δε φοβάσαι τις σχεδιαστικές αντιθέσεις -και η ομάδα των Minas Kosmidis Architects έχει αποδείξει επανειλημμένα το σχεδιαστικό της στυλ. Αναδεικνύοντας τη δυναμική του ανοιχτού πλάνου στον πρώτο όροφο και της εσωστρέφειας στο δεύτερο επίπεδο ενός αστικού διαμερίσματος 200m2,.η ανήσυχη αρχιτεκτονική ομάδα συνθέτει έναν χώρο απόλυτα ικανό να καλύψει κάθε ανάγκη μίας τριμελούς οικογένειας.

 

Οι καμπύλες γραμμές του side table Nexus και του καναπέ Blow Up της Homad προσδίδουν coziness στον χώρο του σαλονιού, ενώ ιδιαίτερη πινελιά της επίπλωσης αποτελεί το ανάκλιντρο από τη συλλογή bauhaus της Area Domus.

 

Εκμεταλλευόμενη τη ροϊκότητα της κίνησης και την ανεμπόδιστη δίοδο του φυσικού φωτός, που προσφέρει η απουσία χωρισμάτων,.η ομάδα των αρχιτεκτόνων σχεδιάζει στον πρώτο όροφο τους κοινόχρηστους χώρους του διαμερίσματος -το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα.

Το “παιχνίδι” της ανακάλυψης ξεκινά από το άνοιγμα κιόλας της κεντρικής εισόδου! Μία δέσμη κάθετων περσίδων αποκαλύπτει μέρος του καθιστικού χώρου, χωρίς όμως να επιτρέπει την πλήρη θέασή του. Με αυτόν τον τρόπο, λειτουργεί ως υποδοχή και εγείρει την περιέργεια για το τι “κρύβεται” πίσω τους. Περνώντας στο καθιστικό, κατά μήκος του τοίχου, μία ενιαία κατασκευή λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και αποθηκευτικός χώρος. Σε αυτή ενσωματώνεται και το τζάκι. Ένα συρόμενο πάνελ δίνει τη δυνατότητα να κρυφτούν τα ανοιχτά ράφια και η τηλεόραση, προσδίδοντας την αίσθηση της ενιαίας επιφάνειας.

 

 Minas Kosmidis Architects

 Minas Kosmidis Architects

 

Άλλο ένα παιχνίδι αντιθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ, καθώς η αυστηρή γραμμικότητα των ξύλινων συνθέσεων και των μαρμάρινων επίπλων “διαταράσσεται” από τις καμπύλες φόρμες των καθιστικών σωμάτων.

Από το σκούρο μπορντό και το μαύρο στο φωτεινό κίτρινο και το διακριτικό γκρι,.οι τολμηρές εναλλαγές στη χρωματική παλέτα εντείνουν ακόμη περισσότερο το δημιουργικό contrast. Από την άλλη, η κουζίνα οργανώνεται σε ένα νοητό γάμα, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει η νησίδα. Αυτή είναι και το μόνο στοιχείο της σύνθεσης που μένει εμφανές, καθώς οι επιμέρους κατασκευές -μέσω αναδιπλούμενων πορτών- καθιστούν κρυφές τις υπόλοιπες λειτουργίες της κουζίνας.

 

kosmidis saloni

kosmidis kitchen

 

Ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο, γίνεται άμεσα αντιληπτή μία πιο εσωστρεφής προσέγγιση σχεδιασμού -αντιπροσωπευτική της ιδιωτικότητας, καθώς εδώ σχεδιάζονται τα υπνοδωμάτια, το γραφείο, η walk-in closet και τα μπάνια.

 

Οι Minas Kosmidis Architects έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον φωτισμό. Για την κρεβατοκάμαρα και την κονσόλα επέλεξαν φωτιστικά της Gubi -μοντέλα Cobra και MultiLite, αντίστοιχα- από την Area Domus.

 

Ελαφρώς πιο απομονωμένοι, οι χώροι αυτοί λειτουργούν σαν τα προσωπικά “καταφύγια” κάθε μέλους της οικογένειας. Η σύνδεση με τη σχεδιαστική φιλοσοφία του κάτω ορόφου επιτυγχάνεται μέσα από τις αντιθέσεις, που “μεταφράζονται” και σε αυτό το επίπεδο στις φόρμες των κατασκευών και των επίπλων, αλλά και στις εναλλαγές των χρωμάτων.

 

kosmidis detail

Στον χώρο του γραφείου, ο high-end σχεδιασμός αποδίδεται μέσα από το γραμμικό φωτιστικό Linescapes της Nemo και την ιδιαίτερη καρέκλα Light, όλα από την Area Domus.

 

Άλλες κοινές συνισταμένες των δύο επιπέδων αποτελούν το ξύλο, το μάρμαρο και το δέρμα, που επιλέγονται ως βασικά υλικά της σύνθεσης, αλλά και τα έργα τέχνης, που δίνουν προσωπικότητα σε κάθε γωνιά του διαμερίσματος -ακόμα και στους υγρούς χώρους του.

 

kosmidis bath a

 

Και κάπως έτσι η ομάδα των Minas Kosmidis Architects επιβεβαιώνει -για άλλη μια φορά- πως…

Far better is it to dare mighty things!

 

Credits
 • Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design – Μελέτη φωτισμού: Minas Kosmidis Architects
 • Project Architect: Χρήστος Καλίγκος
 • Ομάδα Μελέτης: Χρήστος Καλίγκος, Αντιγόνη Σουλιτσιώτη
 • Φωτογραφίες: Kimberley Powell
 • Έπιπλα: Area Domus, Deloudis
 • Ξύλινες κατασκευές – Πόρτες ασφαλείας – Επενδύσεις επιφανειών: Woodetails
 • Εσωτερικά δάπεδα: Rountos Wooden Floors
 • Φωτισμός: Bright
 • Ομοιογενείς επιφάνειες: Corian
 • Κουρτίνες/υφάσματα/rollers: Recent
 • Κουφώματα: Ialos
 • Διακοπτικός εξοπλισμός: ABB

 

Minas Kosmidis Architects

Θεσσαλονίκη: Φιλελλήνων 55, Πανόραμα, Τ. 231 034 4651

Αθήνα: Πινδάρου 15, Κολωνάκι, Τ. 210 363 8944

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin