Τρεις εύκολες και νόστιμες συνταγές Χριστουγεννιάτικων cookies από την editor του CozyVibe.gr, Ελένη Μιχαηλίδου.
Δεν μπορώ να φανταστώ τα Χριστούγεννα χωρίς τα μεθυστικά αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου, τη λευκότητα της ζάχαρης άχνης και το crunchiness των καρυδιών!
Εδώ σου ετοίμασα τις τρεις αγαπημένες μου συνταγές cookies, για να μοσχομυρίσει και το δικό σου σπίτι Χριστούγεννα!
Fudge Christmas Snowballs

Υλικά (για περίπου 30 μίνι μπισκότα)
60 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
200 γρ. ζάχαρη
60 ml ηλιέλαιο
2 αβγά
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. baking powder
μία πρέζα αλάτι
70 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύεις με το σύρμα το κακάο, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο.
Προσθέτεις τα αβγά ένα-ένα και συνεχίζεις το ανακάτεμα.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζεις το αλεύρι, μαζί με το baking powder και το αλάτι.
Προσθέτεις το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των υγρών υλικών και παίρνεις ένα αρκετά κολλώδες ζυμαράκι.
Τοποθετείς τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Πλάθεις με τα χέρια σου τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες (υπολόγισε ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε μπισκότο).
Περνάς κάθε μπαλάκι από τη ζάχαρη άχνη και τοποθετείς σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, φροντίζοντας να αφήνεις μια απόσταση τουλάχιστον 4 εκ. ανάμεσα στα μπισκότα.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170οC, για 10 λεπτά.
Christmas Oat Cookies

Υλικά (για 14-16 μπισκότα)
100 γρ. καστανή ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. νιφάδες βρώμης
1 κ.γλ. baking powder
1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 αβγό
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
100 γρ. σταγόνες λευκής κουβερτούρας
60 γρ. cranberries
50 γρ. καρύδια, σπασμένα
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάς με το φτερό τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη βρώμη, το baking powder, τη σόδα, το αβγό, το βούτυρο και τη βανίλια.
Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, αφαιρείς τον κάδο από το μίξερ και προσθέτεις τις σταγόνες λευκής σοκολάτας, τα cranberries και τα καρύδια. Ανακατεύεις με μία σπάτουλα.
Πλάθεις τα μπισκότα σε δίσκους και τα τοποθετείς σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170οC, για 12-14 λεπτά.
Τα μπισκότα σου θα είναι μαλακά όταν βγουν από τον φούρνο, για αυτό θα τα αφήσεις να σταθεροποιηθούν για 15 λεπτά περίπου.
Gingerbread Christmas Cookies

Υλικά (για 25-35 μπισκότα)
145 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. μελάσσα
1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια ή 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. ginger σκόνη
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
Εκτέλεση
Χτυπάς στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
Προσθέτεις τη μελάσσα και χτυπάς για 1 λεπτό ακόμα.
Στη συνέχεια, προσθέτεις το αβγό και τη βανίλια και συνεχίζεις το χτύπημα για 2 λεπτά.
Το μείγμα σου θα φαίνεται κομμένο, αλλά μην ανησυχείς!
Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, το ginger, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Αναμειγνύεις τα στερεά με τα υγρά υλικά, στην αρχή με τη βοήθεια μιας μαρίζ και στη συνέχεια ζυμώνοντας με τα χέρια σου, μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές και αρκετά κολλώδες ζυμάρι.
Χωρίζεις τη ζύμη σε δύο μέρη, σχηματίζοντας κάθε κομμάτι σε δίσκο με τα χέρια σου και κλείνεις κάθε δίσκο σε ένα κομμάτι μεμβράνης.
Αφήνεις τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (ιδανικά για όλο το βράδυ).
Δουλεύεις κάθε κομμάτι της ζύμης ξεχωριστά.
Αλευρώνεις καλά την επιφάνεια εργασίας και τον πλάστη σου και ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ.
Χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα σου κουπάτ, σχηματίζεις τα μπισκότα σου. Όση ζύμη περισσεύει, την πλάθεις και την ανοίγεις ξανά με τον πλάστη.
Τοποθετείς τα μπισκότα σου σε ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας μια απόσταση 2 εκ. ανάμεσά τους.
Ψήνεις κάθε ταψάκι ξεχωριστά σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180οC, για 8-10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των μπισκότων σου (τα πιο μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο και τα μεγαλύτερα περισσότερο).
Όταν βγάλεις τα μπισκότα από τον φούρνο, θα είναι αρκετά μαλακά. Τα αφήνεις να σταθεροποιηθούν για 10-15 λεπτά και απολαμβάνεις με ζεστή σοκολάτα ή τον αγαπημένο σου καφέ!





