Home / Lifestyle  / Borw App: Η πρώτη εφαρμογή για την κυκλική και βιώσιμη μόδα

Borw App: Η πρώτη εφαρμογή για την κυκλική και βιώσιμη μόδα

Η Ελευθερία Παναγιωτοπούλου δημιούργησε την πρώτη 100% κυκλική εφαρμογή μόδας παγκοσμίως, το Borw App. Προσφέρει στο κοινό είδη από βιώσιμα ή second hand fashion brands και του δίνει την ευκαιρία να συμμετέχει στην κυκλική μόδα δωρίζοντας, πουλώντας ή ενοικιάζοντας κάποιο από τα ρούχα του. Στοχεύει σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον, το οποίο θα δώσει μία καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους μας.
 
♦ Το Borw App είναι μια πρωτοποριακή και πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Μοιράσου μαζί μας την ιστορία πίσω από την σύλληψη της ιδέας, αλλά και την πραγματοποίηση της. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία;

 

Εγώ από πολύ μικρή ηλικία δεν είχα και την τέλεια σχέση με τα ρούχα. Ποτέ δε με ενδιέφερε να αγοράζω ακριβά ρούχα για να εντυπωσιάσω τους άλλους, ή γενικά δεν ήμουν, και δεν είμαι, ο άνθρωπος που θα ξοδέψω πολλά χρήματα σε ακριβά είδη μόδας. Το ακριβώς αντίθετο ήταν/είναι η μεγάλη μου αδερφή, που αγόραζει πολλά ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ που τις περισσότερες φορές δε φορούσε ή δε φοράει καν. Θυμάμαι τον εαυτό μου- στην καλύτερη των περιπτώσεων να της ζητάω ρούχα για διάφορες εκδηλώσεις – ok, τις περισσότερες φορές τις τα έπαιρνα κρυφά (όλες φαντάζομαι το έχουμε κάνει αυτό με τις αδερφές μας, 😊)- και κάποιες φορές μου τα έδινε, αλλά συχνά πυκνά φρόντιζε να μου τονίσει να πάω να αγοράσω τα δικά μου, και πως αυτή δεν είναι μαγαζί για να τα δανείζομαι. Ίσως να είχε και δίκιο….

 

 

Θυμάμαι πως μου φάνηκε περίεργο να έχει κάποιος τόσα πολλά ρούχα και παπούτσια που σε πολλές περιπτώσεις να είναι ακόμη με τα καρτελάκια, και να μην τα μοιράζεται. ‘Θα τα αξοποιήσω κάποια στιγμή στο μέλλον’ θυμάμαι μου έλεγε… και εγώ σκεφτόμουν, πόσο μεγάλη σπατάλη χρημάτων για είδη που δε φοράμε, ενώ άλλοι δεν έχουν πραγματικά τίποτα να φορέσουν. Πόσο μεγάλη σπατάλη χώρου στην ντουλάπα μας, ενώ θα έπρεπε να κάνουμε χώρο μόνο γι αυτά που χρειαζόμαστε στη ζωή μας γενικά. Πόσο μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος προκαλούμε, ενώ θα μπορούσαμε να δανείσουμε ή να δωρίσουμε αυτά που δεν θέλουμε ή δεν μας κάνουν πια.

 

Πόσο μεγάλη σπατάλη χρόνου και κόπου να σέρνουμε βαλίτσες σε όλο τον κόσμο, ενώ θα μπορούσαμε να ενοικιάζουμε σε χαμηλό κόστος αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε στο μέρος που ταξιδεύουμε. Πόσα ραντεβού απορρίψαμε ή ίσως αισθανθήκαμε αμήχανα γιατί τα ρούχα μας δεν ήταν trendy και luxury, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε όμορφα, ποιοτικά, βιώσιμα και ταυτοχρόνως οικονομικά είδη μόδας;

 

Και κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα για την εφαρμογή, που ωστόσο, όταν την μοιράστηκα με φίλους και γνωστούς, ή ακόμη και με επιχειρηματίες φίλους όλοι γέλασαν, λέγοντας μου πως κανείς δεν θα ήθελε να φοράει ρούχα άλλων, ακόμα και αν αυτό που εγώ ήθελα να δημιουργήσω δεν υπήρχε στην παγκόσμια αγορά. Θυμάμαι μου είπαν … ‘Δεν μπορείς’. Όντας όμως πεισματάρα εγώ είπα ΜΠΟΡΩ και κάπως έτσι ξεκίνησα το ταξίδι του Borw App.

 

 

♦ Όταν ένας χρήστης “κατεβάσει” την εφαρμογή ποιο είναι το περιεχόμενο που μπορεί να βρει; Τι προσφέρει η εφαρμογή και πώς λειτουργεί;

 

Η εφαρμογή προσφέρει καινούργια είδη μόδας από βιώσιμα fashion brands και secondhand ρούχα και αξεσουάρ, από χρήστες που δεν τα φορούν πια και είτε θέλουν να τα δωρίσουν ή να τα πουλήσουν ή να τα ενοικιάσουν σε τρίτους. Σκοπός μας είναι να υπάρχει μια κυκλικότητα στη μόδα και να μην καταλήγει τίποτα στα απορρίμματα, όπως συμβαίνει στο σήμερα. Αυτό είναι που προσπαθούμε να αλλάξουμε μέσα από το Borw, αν όχι ριζικά, τουλάχιστον σταδιακά.

 

 

♦ Μύησε μας περισσότερο στον κόσμο του Borw, λέγοντας λίγα λόγια για τη φιλοσοφία και τον σκοπό του project που δημιούργησες.

 

Η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα στον κόσμο. Σε αυτό έχουμε συμβάλλει όλοι με τον τρόπο που ψωνίζουμε και διαχειριζόμαστε την ντουλάπα μας. Έχει έρθει όμως η στιγμή που πρέπει να ‘αναβαθμίσουμε’, αν όχι να αλλάξουμε τις συνήθειες μας. Και πολλές φορές απλά δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε, καθώς η βιωσιμότητα είναι πολυδιάστατη. Ζούμε στην εποχή που έχουμε πρόσβαση στη γνώση σε άμεσο χρονο, αλλά και αν ρωτήσεις τι είναι η βιωσιμότητα στη μόδα ή γιατί πρεπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον, πολλοί λίγοι ξερουν την απάντηση.

 

Οπότε, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κόσμος της μόδας ήθελε μια μεγάλη αλλαγή, κάτι που θα επέτρεπε στους χρήστες να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα, αφού πρώτα ενημερωθούν γι’ αυτή, και να έχουν την ευελιξία να διαλέξουν με ποιο τρόπο θα την υποστηρίξουν, καθώς είμαστε όλοι διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Γνωρίζω πως δεν αλλάζουν οι συνήθειες μας από τη μία στιγμή στην άλλη, οπότε και δεν περιμένω να αλλάξουμε όλοι μαζικά. Αν όμως ένας μπορεί, τότε μπορούμε όλοι. Έτσι θα κάνω την αρχή και αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν borw να το κάνω εγώ, μπορούν να το κάνουν και εκείνοι…και αν ενωθούμε σε αυτή την προσπάθεια, το αποτέλεσμα θα έρθει πιο γρήγορα.

 

 

♦ Ποια είναι η έμπνευση που κρύβεται πίσω από το ιδιαίτερο όνομα της εφαρμογής;

 

Όταν μοιράστηκα την ιδέα με φίλους και γνωστούς, μου είχαν πει πως δε μπορώ να το κάνω. Κι όμως δεν πέρασε ούτε μια νύχτα που να μην πέσω στο κρεβάτι μου και να μην νιώθω μια φωνή μέσα μου να μου λέει ότι μπορώ. Αυτό, σε συνδυασμό με την αποστολή μας σαν εταιρεία, το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους χρήστες σε όλο τον πλανήτη, αλλά και και την αγγλική λέξη borrow, που είναι μέρος αυτού που κάνουμε (borrowing), το ονομάσαμε Borw. To borw δεν είναι απλά ακόμη ένα mobile app, αλλά μια ιδέα που κρύβει μέσα της δύναμη, ενδυνάμωση και ευκαιρίες. Γιατί αν borw εγώ, μπορείς και εσύ. Όλοι μπορούμε. Και αυτό είναι η δυναμή μας.

 

 

Ποιο είναι το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει και συνεπώς να κεντρίζει το ενδιαφέρον του διαδικτυακού επισκέπτη;

 

⇒ Είμαστε η πρώτη 100% κυκλική εφαρμογή μόδας παγκοσμίως.

⇒ Μέσω του μοντέλου μας βοηθάμε επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες, να αποκτήσουν εισόδημα.

⇒ Η ιδέα μας εμπίπτει στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, καθώς το app μας επηρεάζει θετικά τον κόσμο που ζούμε.

⇒ Το Borὠ μπορεί να χαρακτηριστεί και ως SuperApp– καθώς εἰναι 360 προορισμός κυκλικής μόδας.

⇒ Οι χρήστες επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους χωρίς να εμπλεκόμαστε πουθενά.

⇒ Εκφράζουμε την καινοτομία, καθώς υποστηρίζουμε την πληρωμή με πόντους. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόντους για να αγοράσουν ένα φόρεμα.

 

 

♦ Ο χώρος της μόδας μπορεί να φέρει μια πράσινη αλλαγή; Είναι το Borw app ένα λιθαράκι για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής;

 

Ο καθένας μας ξεχωριστά μπορεί να φέρει μια “πράσινη αλλαγή”. To Borw δεν ζητάει από κανέναν να αλλάξει. Υπογραμμίζει, ή καλύτερα, υπενθυμίζει στους καταναλωτές, πως αν borw να κάνω κάτι καλύτερο για το μέλλον μου εγώ, τότε μπορείς να το κάνεις και εσύ.

 

https://www.instagram.com/p/CWpicsQKFsz/

 

 

♦ Τρία κίνητρα για να ψωνίζουμε οικολογικά και τρεις τρόποι για να το επιτύχουμε.

 

3 Κίνητρα:
  • Καλύτερη ποιότητα προιόντων= καλύτερη ποιότητα ζωής. Τώρα, πλέον, και όχι σε τόσο υψηλές τιμές, μιας και μπορείς απλά να τα ενοικιάσεις για το χρονικό διάστημα που θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις.
  • Προστατευείς το περιβάλλον, τον χώρο σου, άρα η ζωή σου γίνεται αυτόματα πιο ποιοτική.
  • Πιο ιδιαίτερα ρούχα, που εστιάζουν και αναδεικνύουν την προσωπικοτητα του καθενός προσωπικά.

 

3 Τρόποι:
  • Ενημερώσου σωστά. Έχεις κάθε δικαίωμα να κάνεις την επιλογή που θες, αλλά φρόντισε να είσαι πλήρως ενημερωμένη/ος για αυτήν.
  • Η ίδια τακτική δεν μπορεί να ακολουθηθεί από όλους τους ανθρώπους, γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Οπότε αν δε θες να αγοράσεις οικολογικά είδη μόδας, μπορείς να τα ενοικιάσεις. Ίδια ποιότητα σε χαμηλότερη τιμή. Its a win win case.
  • Επίσης μπορείς να αγοράσεις ή να ενοικιάσεις 2nd hand απο άλλους χρήστες σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Έτσι και τίποτα δεν πάει στα σκουπίδια, και κάνουμε χώρο στην ντουλάπα μας, και προστατεύουμε το περιβάλλον.

 

♦ Το στυλ και η μόδα έχουν σημαντική θέση στην προσωπική σου ζωή; Υιοθετώντας το αυτόν τον τρόπο shopping και δημιουργώντας την εφαρμογή τι άλλαξε για εσένα;

 

Το στυλ είναι σημαντικό για εμένα, αλλά δεν ακολουθώ σχεδόν ποτέ τα fashion trends. Όταν ξέρεις τον εαυτό σου πολύ καλά, τι σου πάει και τι όχι, το στυλ είναι διαχρονικό. Ο τρόπος που βλέπω το shopping πριν αλλά και μετά την δημιουργία της εφαρμογής παραμένουν τα ίδια. Δεν έχει αλλάξει κάτι, και πιστεύω πως ίσως δεν θα αλλάξει ποτέ.

 

https://www.instagram.com/p/CWcuWSsK1q_/

 

♦ Υπάρχει κάτι που εύχεσαι να προσθέσεις στην εφαρμογή, ώστε να πας το περιεχόμενο και τις δυνατότητες της ένα βήμα παραπέρα;

 

Κάτι στο οποίο θέλω να δουλέψω εγώ με την ομάδα μου σχετικά με την εφαρμογή είναι τα logistics. Δε γίνεται να πρεσβεύεις την βιωσιμότητα και τα logistics σου να ειναι αυτό που υπάρχει αυτή την στιγμή (μεταφορές με πλοία, αεροπλάνα,αυτοκίνητα κλπ.), γιατί έτσι συνεχίζεις να μολύνεις το περιβάλλον. Αυτό που θέλω να πω είναι οτι δε γίνεται να “διδάσκεις” την βιωσιμότητα, όταν εσύ δεν την ακολουθείς στο 100%. Οπότε αυτό είναι ένα κομμάτι που προσπαθούμε να βελτιώσουμε σταδιακά.

 

https://www.instagram.com/p/CW2cidypnox/

 

Brief Q&A

 

Αγαπημένο κομμάτι στην ντουλάπα σου: To αγαπημένο μου κομμάτι βρίσκεται σε κάποιας άλλης την ντουλάπα! Ι am going to rent it!

 

Μια δεκαετία που θα σε εμπνέει: Εμπνέομαι και ζω στο τώρα.

 

Το στυλ σου με μία λέξη: Timeless

 

Αξεσουάρ που απογειώνει ένα look: Smile 😊

 

Instagram: theborwapp

Official site: borw.app

Download the app here.

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.