Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / BOBOTIS+BOBOTIS Architects: Architecture as a landmark

BOBOTIS+BOBOTIS Architects: Architecture as a landmark

Bobotis+Bobotis Architects
Για το αρχιτεκτονικό γραφείο BOBOTIS+BOBOTIS Architects κάθε project είναι ένα ορόσημο -μοναδικό, ανεξάρτητο και λειτουργικό.

 

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες Λουκά Μπομπότη και Θεοφάνη Μπομπότη, “η αρχιτεκτονική αποτελεί μια συνθετική διαδικασία και αποτυπώνει την ποιότητα και την εξέλιξη του πολιτισμού κάθε εποχής”. Με πολύτιμα εφόδια την παιδεία, την εμπειρία και την τεχνογνωσία, οι BOBOTIS+BOBOTIS Architects παρέχουν υπηρεσίες αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, interior design, συντονισμού μελετών και επίβλεψης σε σημαντικά και σύνθετα έργα. Η γκάμα των project τους είναι εντυπωσιακή, καθώς περιλαμβάνει αεροδρόμια, resorts, hotels, μουσεία, κατοικίες, κτίρια γραφείων, αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, mega yachts και πολλά άλλα. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν…

“Kάθε έργο, ανεξαρτήτως μεγέθους και θέματος, αποτελεί πάντα μια ιδιαίτερη πρόκληση. Και συμβάλλει στη διαμόρφωση του πλαισίου εμπειριών και γνώσεων, που θα αποτελέσει το νέο υπόβαθρο για τον σχεδιασμό του επόμενου έργου. Συμβαίνει να εκπονούνται συγχρόνως διαφορετικά έργα. Η δε μετάβαση από το ένα στο άλλο αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα και γοητευτική διαδικασία”.

 

Serpieri bobotis+bobotis

Κτίριο γραφείων / Αθήνα

 

Στις αρχές του έτους είχαμε τη χαρά να αντικρίσουμε το νέο πρόσωπο του Αεροδρομίου Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Ποια ήταν η φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό του;

Η Θεσσαλονίκη είναι η βασική πύλη αεροπορικής σύνδεσης της Μακεδονίας και γενικά της Βόρειας Ελλάδος. Σχεδιάσαμε ένα αεροδρόμιο με σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές, αλλά και με μια εξίσου σύγχρονης αντίληψης αρχιτεκτονική. Πέραν των αυστηρών λειτουργικών προδιαγραφών ασφαλείας, οι χωροθετήσεις των επιμέρους χώρων, σε συνδυασμό με την ευκολία αντίληψης των μετακινήσεων και κυκλοφοριών, εξασφαλίζουν στον επιβάτη ευχάριστες συνθήκες παραμονής.

 

Διεθνές αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” / Θεσσαλονίκη

 

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου;

Η μελέτη περιελάμβανε τον συνολικό σχεδιασμό ενός νέου αεροσταθμού 34.000m2 , καθώς και τον ανασχεδιασμό του υφιστάμενου 24.000m2 , ώστε να αποτελέσουν έναν ενιαίο συνολικά αεροσταθμό. Μια από τις προκλήσεις ήταν και η συνύπαρξη του υπάρχοντος με το νέο. Ο υφιστάμενος είναι αποτέλεσμα σειράς αναπροσαρμογών και αντιπροσωπεύει αξιοπρεπώς την περίοδο που κατασκευάστηκε (είχε μερικώς κατασκευαστεί την δεκαετία του 1960, με ποικίλες προσθήκες που ακολούθησαν μέχρι την δεκαετία του 1990).

Η πρόθεσή μας ήταν, προφανώς, ο σχεδιασμός μας να αντιπροσωπεύει την σύγχρονη εποχή. Σχεδιάσαμε ένα νέο κτίριο, με συγκεκριμένη ταυτότητα, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, με ευανάγνωστα λειτουργικά και δομικά στοιχεία, τα οποία, πέραν της λειτουργικότητάς των, διαμόρφωσαν και την αισθητική του. Ένα κτίριο με τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική προσέγγιση από το υφιστάμενο. Με την ίδια σύγχρονη αντίληψη, επανασχεδιάσαμε και διαμορφώσαμε τους εσωτερικούς χώρους του υφιστάμενου, δημιουργώντας έναν ενιαίο αεροσταθμό.

 

Αρχαιολογικό μουσείο Χανίων / Κρήτη

 

Ποιες είναι για εσάς οι “πρώτες ύλες” που καθιστούν μοναδική μια αρχιτεκτονική δομή;

Τα λειτουργικά στοιχεία είναι αυτά που καθορίζουν ένα επιτυχημένο project, σε συνδυασμό πάντα με το κέλυφος που τα εσωκλείει, το οποίο πρέπει να έχει τον δικό του χαρακτήρα και ενδιαφέρον. Αυτά αποτελούν τη βάση για ένα μοναδικό και επιτυχημένο έργο, εφόσον προσφέρουν σε αυτό τις ιδανικές συνθήκες χρήσης του κτιρίου, καθώς και την αισθητική του ταυτότητα.

 

Κλιματική αλλαγή, διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών, νέα υλικά και τεχνοτροπίες. Με ποιον τρόπο μπορεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο να συμβαδίζει -ή και να προλαβαίνει- όλες αυτές τις εξελίξεις;

Η εξέλιξη των υλικών και της τεχνολογίας, αλλά και η διαρκής ενημέρωση, αποτελούν στοιχεία, που εξελίσσουν την παιδεία των αρχιτεκτόνων και κατά συνέπεια το αρχιτεκτονικό τους έργο. Προφανώς, δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά. Η γενική παιδεία, η γνώση της ιστορίας και ιδιαίτερα του τόπου, στον οποίο εντάσσεται το κάθε έργο, καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες οδήγησαν στις τεχνοτροπίες και λύσεις, που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν, αποτελούν τις βάσεις και τις αρχές του σχεδιασμού.

 

Ξενοδοχείο & Διαμερίσματα / Λεμεσός

 

Η πανδημία επηρέασε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό;

Οι πρόσφατες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, επέβαλε σειρά μέτρων, τα οποία πέραν της προστασίας της υγείας, αποτελούν και ποιοτικά στοιχεία διαβίωσης εντός των χώρων, είτε αυτοί είναι εσωτερικοί, είτε εξωτερικοί. Μέτρα και παράμετροι, που θα έπρεπε να υφίστανται ήδη στον ποιοτικό σχεδιασμό, πριν από αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους κοινής χρήσης, όπως στα εστιατόρια, όπου επιβλήθηκαν αποστάσεις μεταξύ των θαμώνων. Ήδη, στα έργα τα οποία εκπονούσαμε προ πανδημίας, αλλά ακόμη περισσότερο μετά από αυτήν την περίοδο, αξιοποιούμε παραμέτρους σχεδιασμού, που εξασφαλίζουν ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης.

 

bobotis+bobotis winebar

Wine Bar / Αθήνα

 

Πιστεύετε πως οι νέες αυτές σχεδιαστικές τάσεις θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και μετά το τέλος της;

Η πανδημία δεν ήρθε για να μείνει, αλλά αναθεώρησε πολλά πράγματα, τα οποία ωφελούν τελικά, πέραν της υγιεινής, και στη βελτίωση των συνθηκών χρήσης των χώρων. Έτσι, προσαρμόσαμε τον σχεδιασμό μας με μεγαλύτερη προσοχή και σε οικοδομικά στοιχεία, που ανταποκρίνονται καλύτερα σε θέματα υγιεινής, όπως π.χ. αντιβακτηριδιακά υλικά. Η αποφυγή συνωστισμού σε όλους τους χώρους έχει γίνει αποδεκτή πλέον από τους περισσότερους και, ως εκ τούτου, οι ποιοτικές αρχιτεκτονικές προτάσεις γίνονται αποδεκτές με μεγαλύτερη ευκολία. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν να ωφελούν και μετά το τέλος της πανδημίας, καθώς προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

 

Aelia bobotis+bobotis

AELIA Wellness Resorts / Ρόδος

 

Πώς μπορεί ένα αρχιτεκτονικό έργο να αντανακλά την εποχή του και ταυτόχρονα να παραμένει διαχρονικό;

Η Αρχιτεκτονική διαπραγματεύεται και ορίζει τη σχέση του ανθρώπου με τον χώρο. Είτε αυτός είναι εσωτερικός, είτε εξωτερικός. Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να κτίζει, έστω πρωτόλεια κτίσματα, δημιούργησε συγχρόνως και το αντίστοιχο δομημένο περιβάλλον. Η ευθύνη των αρχιτεκτόνων δεν εξαντλείται στη διάρθρωση και τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, αλλά και στην επίπτωση που θα έχει η πρότασή τους στη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος. Η εξασφάλιση διαχρονικότητας ενός έργου είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Κυρίως, η κατανόηση των αιτιών, που αποτελούν τη γενέτειρα δημιουργίας ενός έργου, απαλλαγμένο από στοιχεία πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, θα οδηγήσουν τον σχεδιασμό σε επίπεδο που να διεκδικεί τη διαχρονικότητα. Αυτή δε η διαχρονικότητα θα συμβάλλει στη διαμόρφωση του ιστορικού ψηφιδωτού, που αποτυπώνει μέσω της αρχιτεκτονικής και την εξέλιξη του πολιτισμού.

 

Prisma bobotis+bobotis

M/Y Prisma 88m

 

Το Κέντρο Εμπορευματικών Μεταφορών του ΟΣΕ στο Θριάσιο, που σχεδιάσατε, χρησιμοποιήθηκε ως τοποθεσία γυρισμάτων της σειράς “Έτερος Εγώ – Κάθαρσις” από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια. Τελικά, στη χώρα μας υπάρχει αρχιτεκτονική κουλτούρα;

Όπως για όλα τα θέματα, που απασχολούν την κοινωνία ή τον καθένα από εμάς, έτσι και για την αρχιτεκτονική, για να τη δημιουργήσεις, αλλά και για να την αναγνωρίσεις, απαιτείται, πέραν της θεσμικής, η ύπαρξη γενικότερης παιδείας. Η γνώση αυτών που μας παραδίδονται από τις προηγούμενες γενιές, αυτό που ονομάζεται παράδοση, είναι επίσης απαραίτητη για τη δημιουργία της σημερινής, σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Η τεχνολογία έχει συμβάλλει και αυτή σημαντικά στη διαμόρφωσή της.

 

Bobotis+Bobotis

Εμπορευματικό κέντρο ΕΡΓΟΣΕ / Αττική

 

Τι να περιμένουμε από τους BOBOTIS+BOBOTIS Architects στο μέλλον;

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως κάθε επόμενο έργο αποτελεί ένα άγνωστο, νέο, γοητευτικό ταξίδι.

 

BOBOTIS+BOBOTIS Architects
Δώριζα 4, Αθήνα
Τ.: 210 6753005
www.bobotisarchitects.com
[email protected]

 

Photo credits: BOBOTIS+BOBOTIS Architects

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin