Μια δοκιμή διάρκειας 16 εβδομάδων έδειξε ότι μια χαμηλή σε λιπαρά, αυστηρά φυτική διατροφή (vegan) μείωσε σημαντικά την οξύτητα της διατροφής και οδήγησε σε απώλεια 6 κιλών.
Σε σύγκριση με τη μεσογειακή διατροφή, το φορτίο οξέων της διατροφής μειώθηκε σημαντικά με τη χαμηλή σε λιπαρά vegan διατροφή και αυτή η μείωση συνδέθηκε με απώλεια βάρους, σύμφωνα με τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη που διεξήχθη από την Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (Physicians Committee for Responsible Medicine) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.
Η αποφυγή κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών σε συνδυασμό με κατανάλωση πρασίνων λαχανικών και οσπρίων φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή και να ενισχύει την απώλεια βάρους.
«Με την κατανάλωση τροφών που παράγουν οξέα, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, μπορεί να αυξηθεί το φορτίο οξέων της διατροφής, προκαλώντας φλεγμονή που συνδέεται με αύξηση βάρους», εξηγεί η Δρ Hana Kahleova, διευθύντρια κλινικής έρευνας της Επιτροπής και κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Αντικαθιστώντας τα ζωικά προϊόντα με φυτικά τρόφιμα όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα και τα όσπρια μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και να ενισχύσει την υγεία του εντέρου».

Ο
Η μελέτη περιλάμβανε 62 υπέρβαρους ενήλικες, οι οποίοι κατανεμήθηκαν τυχαία είτε σε μεσογειακή είτε σε vegan διατροφή χαμηλών λιπαρών για 16 εβδομάδες. Μετά από μια περίοδο 4 εβδομάδων χωρίς συγκεκριμένη διατροφή (διάστημα “καθαρισμού”), οι συμμετέχοντες ακολούθησαν για άλλες 16 εβδομάδες το εναλλακτικό διατροφικό πρότυπο.
Τα ημερολόγια διατροφής των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του φορτίου οξέων της διατροφής, που υπολογίζεται συνήθως με δύο δείκτες: το Δυνητικό Νεφρικό Φορτίο Οξέων (PRAL) και την Καθαρή Ενδογενή Παραγωγή Οξέων (NEAP). Υψηλότερες τιμές αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο φορτίο οξέων.
Τα ζωικά προϊόντα όπως κρέας, ψάρι, αυγά και τυρί προκαλούν αυξημένη παραγωγή οξέων από το σώμα, γεγονός που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή, διαταραχές στο μεταβολισμό και αύξηση του βάρους. Αντίθετα, οι φυτικές διατροφές, οι οποίες είναι πιο αλκαλικές, σχετίζονται με απώλεια βάρους, βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ο

Στη νέα ανάλυση, οι δείκτες PRAL και NEAP μειώθηκαν σημαντικά με τη vegan διατροφή, ενώ δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή με τη μεσογειακή διατροφή.
Η μείωση του φορτίου οξέων συσχετίστηκε με την απώλεια βάρους, και αυτή η σχέση παρέμεινε σημαντική ακόμη και μετά την προσαρμογή για την πρόσληψη θερμίδων. Το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 6 κιλά (13,2 λίβρες) με τη vegan διατροφή, ενώ δεν υπήρξε αλλαγή με τη μεσογειακή διατροφή.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το αλκαλοποιητικό αποτέλεσμα της vegan διατροφής, που αυξάνει το pH του σώματος μειώνοντας την οξύτητα, μπορεί επίσης να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Οι πιο αλκαλικές τροφές περιλαμβάνουν λαχανικά – ιδιαίτερα φυλλώδη, μπρόκολο, παντζάρια, σπαράγγια, σκόρδο, καρότα και λάχανο· φρούτα όπως μούρα, μήλα, κεράσια, βερίκοκα ή πεπόνι· όσπρια όπως φακές, ρεβίθια, αρακάς, φασόλια ή σόγια· και δημητριακά όπως κινόα ή κεχρί.
Η Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική ιδρύθηκε το 1985 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την προληπτική ιατρική, διεξάγει κλινική έρευνα και υποστηρίζει υψηλότερα πρότυπα ηθικής και αποτελεσματικότητας στην εκπαίδευση και την έρευνα.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2025.1634215/full
Διαβάστε ακόμη: Τροφές που θωρακίζουν το δέρμα μας κάτω από τον ήλιο





