Home / Men  / Ανδρικά παντελόνια: Τα χαρακτηριστικά που τα ξεχώρισαν με τα χρόνια

Ανδρικά παντελόνια: Τα χαρακτηριστικά που τα ξεχώρισαν με τα χρόνια

ανδρικά παντελόνια

Η ανδρική μόδα έχει επαναπροσδιοριστεί με ποικίλους τρόπους ανά τα χρόνια. Οι τάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αναδιαμορφώνοντας αναλόγως την ανδρική ντουλάπα. Ένα ρούχο που κυριαρχεί διαχρονικά σε αυτή, ανεξαρτήτως trends, είναι το παντελόνι. Μπορεί στην καθημερινότητά μας να μη δίνουμε παραπάνω σημασία στην ιστορία του παντελονιού που επιλέγουμε και το μόνο που μας απασχολεί να είναι αν ταιριάζει στο σύνολο και αν είναι συμβατό με την περίσταση. Στην πραγματικότητα, όμως, τα ανδρικά παντελόνια κρύβουν μακραίωνη ιστορία και ενδιαφέροντα facts.

 

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα χαρακτηριστικά των ανδρικών παντελονιών που ξεχώρισαν με τα χρόνια!

 

Τα παντελόνια ως μέσο επιβίωσης

Στη σύγχρονη εποχή, το ανδρικό παντελόνι έχει μεταβληθεί σε μία επιλογή έκφρασης και άνεσης. Τζιν, cargo παντελόνια, chinos, βερμούδες και σορτς έρχονται σε αμέτρητες γραμμές, χρώματα και patterns, αποτελώντας σημαντικό κομμάτι του στυλ. Το ήξερες, όμως, ότι τα παντελόνια καθιερώθηκαν ως μία πρακτική λύση επιβίωσης στη μάχη από τους νομάδες καβαλάρηδες της Ευρασίας και τους Πέρσες, καθώς είχαν πλεονέκτημα έναντι όσων φορούσαν άβολες ρόμπες; Τα παντελόνια υπήρχαν από την αρχαιότητα και υπάρχουν σχετικές αναφορές στη Βίβλο και την ελληνική μυθολογία. Αποτελούσαν, λοιπόν, μία επιλογή που συνδεόταν με άνετη εφαρμογή και απλό σχεδιασμό, για να επιτρέψουν την άνεση σε απαιτητικές δραστηριότητες.

 

cargo

 

Η εξέλιξη του στυλ

Η εξέλιξη των κοινωνιών μέσα στους αιώνες έφερε και την εξέλιξη των ανδρικών παντελονιών. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, τα παντελόνια ήταν σύμβολο κοινωνικής δύναμης. Οι άνδρες που κατείχαν υψηλή κοινωνική θέση, επέλεγαν παντελόνια με εξεζητημένο σχεδιασμό, ενώ η εργατική τάξη φορούσε πιο απλές γραμμές. Επικράτησαν τα εμβληματικά “hose”, δηλαδή δύο κάλτσες που ενώνονταν στη μέση και κάλυπταν όλο το μήκος του ποδιού. Την περίοδο της Αναγέννησης, επικράτησαν οι βράκες. Πρόκειται για κοντά, φαρδιά παντελόνια που εκτείνονταν μέχρι λίγο κάτω από το γόνατο ή μέχρι τον αστράγαλο. Συνδυάζονταν με κάλτσες ή hose.

Τον 19ο αιώνα, η επιρροή της Γαλλικής Επανάστασης, καθιέρωσε το ανδρικό παντελόνι με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Εμφανίστηκε το full-length μήκος και επικράτησε η πρακτικότητα ως ζητούμενο. Κατά τη Βικτωριανή εποχή και μέχρι το 1930, τα παντελόνια ήταν φαρδιά και συνδυάζονταν με σακάκι. Στα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργήθηκε το τζιν παντελόνι από τους Levi Strauss και Jacob Davis, που αρχικά προοριζόταν για τους εργαζόμενους στα ορυχεία λόγω της ανθεκτικότητάς του. ανδρικά παντελόνια

 

Καινοτόμα χαρακτηριστικά του 20ου αιώνα

Ο 20ος αιώνας επέφερε ραγδαίες αλλαγές στο ανδρικό παντελόνι. Μέχρι τη δεκαετία του 1940 δεν υπήρχαν νούμερα και τα παντελόνια συγκρατούνταν με ζώνες ή τιράντες, όντας φαρδιά για τους περισσότερους. Επικράτησαν οι πιέτες, τα ρεβέρ, η ψηλόμεση και wide leg γραμμή, ανατρέποντας τις νόρμες της εποχής. Στη μεταπολεμική εποχή, τα παντελόνια καθιερώθηκαν ως casual στοιχείο εμφάνισης. Τα παντελόνια chinos και οι πιο καθημερινές γραμμές εδραιώθηκαν ως μία άνετη εναλλακτική των μάλλινων παντελονιών των προηγούμενων δεκαετιών.

Ο James Dean έκανε δημοφιλή τη στενή γραμμή, θέτοντας τη βάση για τη μόδα των “skinny”, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Τη δεκαετία του 1970 επικράτησαν τα παντελόνια καμπάνα και τα εκκεντρικά σχέδια με φωτεινά χρώματα. Το 1980 ήταν η δεκαετία που οι σχεδιαστές, όπως ο Ralph Lauren και ο Calvin Klein, επηρέασαν τις τάσεις. Τα τζιν ξεβάφουν με χλωρίνη και γίνονται γαλάζια, ενώ αποκτούν σκισίματα. Τη δεκαετία του 1990, η hip hop κουλτούρα επέβαλε άνετες γραμμές, ενώ καθιερώθηκαν τα military χακί ανδρικά παντελόνια.

 

τζιν ανδρικά παντελόνια

 

Σύγχρονη εποχή

Στη σύγχρονη εποχή, το ανδρικό παντελόνι καλύπτει ένα μεγάλο εύρος στυλ και γραμμών. Τα αυστηρά όρια μεταξύ επίσημου και ανεπίσημου αποτελούν πλέον παρελθόν. Στις μέρες μας το ύφασμα δεν καθορίζει απαραίτητα το στυλ των παντελονιών. Τα τζιν, που αρχικά συνδέονταν με την εργασία, αποτελούν εμβληματικό ρούχο της ανδρικής γκαρνταρόμπας και φοριούνται άνετα σε βραδινές περιστάσεις. Από τα παντελόνια cargo και jogger, που παρέχουν άνεση και στυλ, μέχρι τα πιο tailored παντελόνια, ο σύγχρονος άνδρας έχει την πολυτέλεια να εκφράσει την προσωπικότητά του μέσω αυτού. Σημαντικό ρόλο παίζει πλέον και ο παράγοντας της βιωσιμότητας, με τη χρήση υλικών που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, και της παραγωγής με πιο ηθικούς τρόπους.

 

Μπορεί, λοιπόν, να θεωρούμε το παντελόνι ως ένα αγαπημένο ρούχο στην ντουλάπα μας, είναι όμως, ένα από τα ρούχα που έχει διανύσει μακραίωνη πορεία. Έχει να παρουσιάσει σημαντική εξέλιξη και μεταβολές ως προς τον συμβολισμό και την υπόστασή του, συμβαδίζοντας με τις κοινωνικές αλλαγές και τις τεχνολογικές εξελίξεις στο πέρασμα των χρόνων.

info@cozyvibe.gr

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?