Home / Wellness  / Mind  / Ποια είναι τα οφέλη της τηλεργασίας στην ψυχική μας υγεία;

Ποια είναι τα οφέλη της τηλεργασίας στην ψυχική μας υγεία;

τηλεργασίας
Τελικά, ποια είναι τα οφέλη της τηλεργασίας στην ψυχική μας υγεία και πώς τα αρνητικά της μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας;

 

Μέσα σε όλες τις αλλαγές που έφερε ο Covid-19 στον πλανήτη, η πανδημία έφερε μαζί της ένα κύμα.αλλαγής στην κουλτούρα του χώρου εργασίας. Ωστόσο, μετά το τέλος της πανδημίας και ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στο γραφείο,.για ένα μεγάλο ποσοστό το μοντέλο της υβριδικής εργασίας παραμένει μία συνειδητή επιλογή, δημιουργώντας προκλήσεις τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες τους. Ωστόσο, αυτές οι προκλήσεις πλέον δεν αφορούν στον τρόπο εργασίας -αφού, πλέον, τα τεχνολογικά μέσα μπορούν να.υποστηρίξουν την τηλεργασία- αλλά το πώς η τηλεργασία επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.

 

Ποια είναι τα θετικά της τηλεργασίας;

 

Σύμφωνα με μία παγκόσμια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Tracking Happiness το 2022,.υπάρχει μία θετική σχέση μεταξύ του απομακρυσμένου μοντέλου εργασίας και της ευτυχίας. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που περνούσαν τον.χρόνο τους στο γραφείο είχαν σημειώσει το χαμηλότερο “σκορ” ευτυχίας, κατά μέσο όρο 5,9 στην κλίμακα των 10 βαθμών. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που εργάζονταν από το σπίτι τους σημείωσαν μία βαθμολογία ευτυχίας 7/10. Παράλληλα, μία ακόμα παγκόσμια έρευνα από τη Cisco διαπίστωσε ότι το 79%.των εργαζομένων αισθανόταν ότι η εξ αποστάσεως εργασία είχε βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά τους να φέρνουν σε ισορροπία την εργασία τους με την προσωπική τους ζωή, ενώ πάνω από το 80% ανέφερε ότι η ελευθερία να εργάζονται από οπουδήποτε εκείνοι επιθυμούσαν ενίσχυε την ευτυχία τους.

 

τηλεργασία

 

Ποια είναι τα αρνητικά της τηλεργασίας;

 

Ταυτόχρονα, μία ανάλυση ερευνών σχετικά με την τηλεργασία ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εξ αποστάσεως είχαν προβλήματα με τον ύπνο, αντιμετώπιζαν προβλήματα χαλάρωσης, ενώ δυσκολεύονταν να διατηρήσουν ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής τους και της προσωπικής τους ζωής και ειδικότερα εκείνοι που ζούσαν με πολύ κόσμο. Εκτός από τις σωματικές δυσκολίες, οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν θέματα κοινωνικοποίησης, αφού δεν είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν με τους συναδέλφους τους.

 

 

Κάθε μοτίβο και σύστημα εργασίας έχει τη θετική και την αρνητική πλευρά του. Ωστόσο, είναι στο χέρι του εργοδότη και του εργαζομένου να βρουν μαζί το ιδανικό σύστημα για εκείνους.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada