Η παραλία της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται και πάλι να γεμίσει βιβλία, συγγραφείς και αναγνώστες, καθώς το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου επιστρέφει για 45η χρονιά, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού.
Με σύνθημα «Όταν διαβάζεις, πετάς», η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2026 στην παραλιακή ζώνη του Λευκού Πύργου, από το Βασιλικό Θέατρο έως το Άγαλμα Καραμανλή.
Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τιμώντας τη διαχρονική συμβολή του στην εκπαίδευση, την έρευνα και τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου θα παρουσιάσει την επανέκδοση μιας σπάνιας ιστορικής έκδοσης του 1500, με τίτλο: «ΓΑΛΗΝΟΥ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΒΙΒΛΙΑ ΙΑ΄ και ΠΡΟΣ ΓΛΑΥΚΩΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΑ Β΄».

Στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 500 εκδοτικοί οίκοι, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε περίπου 100 εκθεσιακά περίπτερα κατά μήκος της παραλίας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες κυκλοφορίες, σημαντικές εκδόσεις και χιλιάδες τίτλους βιβλίων από όλο το φάσμα της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.
Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και πολιτιστικές δράσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει από κοντά συγγραφείς και δημιουργούς. Ξεχωριστή θέση θα έχουν και οι εκδόσεις κόμικς, μέσα από ειδικά διαμορφωμένο χώρο αφιερωμένο στη σύγχρονη εικονογραφημένη αφήγηση.
Συνεχίζεται επίσης η συνεργασία του Φεστιβάλ με τη δράση «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», μετά τη θετική ανταπόκριση της περσινής χρονιάς. Η πρώτη εκδήλωση της ενότητας θα είναι αφιερωμένη στη «Θεσσαλονίκη του Καρόλου Ντηλ», εξερευνώντας τη σχέση της πόλης με την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου.
Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για το ελληνικό βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, ενισχύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και φέρνοντας κοντά ανθρώπους κάθε ηλικίας μέσα από τη δύναμη της ανάγνωσης.
Διαβάστε επίσης: 22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ξεκινά η μεγάλη γιορτή του βιβλίου




