Home / Family  / 6 + 2 = κακός συνδυασμός

6 + 2 = κακός συνδυασμός

dog tied outside store
Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τον σκύλο μας δεμένο έξω από το σούπερ μάρκετ;

 

Η αλήθεια είναι πως το 2020 είναι μια χρονιά που κανείς στην αρχή της δεν είχε φανταστεί πως θα κυλήσει έτσι.

Κι αν ελπίζουμε το 2021 να είναι καλύτερο, ή τουλάχιστον πιο ήρεμο και “κανονικό”, εντούτοις, για όσο διαρκεί όλη αυτή η κατάσταση, η καθημερινότητα και οι συνήθειές μας έχουν αλλάξει άρδην.

 

Θεμελιώδης αλλαγή στην καθημερινότητά μας αποτελεί ο περιορισμός των μετακινήσεων. Αλήθεια, ποιος περίμενε ότι θα έφτανε μια μέρα που θα έπρεπε να στείλεις γραπτό μήνυμα σε κάποια υπηρεσία, ώστε να σου επιτραπεί η έξοδος από το σπίτι σου και η μετακίνηση; Προφανώς κανείς.

Εκτός, όμως, από την άδεια που πρέπει να λάβεις, ώστε να βγεις από το σπίτι, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και οι πιθανοί προορισμοί.

Γιατρός, φαρμακείο, σούπερ μάρκετ, τράπεζα, τελετή, σωματική άσκηση και βόλτα με το κατοικίδιο είναι οι μόνες επιλογές.

 

Κι αν κάποτε η έξοδος για σούπερ μάρκετ γινόταν για να αγοράσει κάποιος τα απαραίτητα, πλέον αποτελεί ευκαιρία για “ασφαλή” -νομικά πάντα- μετακίνηση εκτός οικίας.

Ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν να αγοράσουν τα απαραίτητα όχι μία φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο όπως παλιότερα, αλλά μέρα παρά μέρα ή/και καθημερινά.

Λογικό κι ανθρώπινο, στην προσπάθεια να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε την όποια ψυχική ηρεμία μάς έχει απομείνει.

 

Εντούτοις, μια -κακή- συνήθεια -που υπήρχε από παλιότερα- τείνει να παγιωθεί και να γιγαντωθεί στις μέρες του περιορισμού των μετακινήσεων.

Η συνήθεια αυτή είναι το να πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ με τον σκύλο μας.

Αν και στο -πολιτισμένο- εξωτερικό αυτό συχνά σημαίνει ότι κάνουμε τις αγορές μας μαζί με τον τετράποδο φίλο μας, στην Ελλάδα είμαστε αναγκασμένοι να τον δένουμε έξω από το κατάστημα.

 

dog tied

 

Είναι αυτό, όμως, μια καλή κι ασφαλής επιλογή;

Σαφώς και όχι. Ένα σκυλί που είναι δεμένο και μόνο του έξω από ένα κατάστημα είναι ευάλωτο σε πλήθος κινδύνων και δυσάρεστων καταστάσεων.

 

Αρχικά, ένα δεμένο σκυλί μακριά από τον κηδεμόνα του κατά κανόνα στρεσάρεται και βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, υπερδιέγερσης κι έλλειψης ηρεμίας.

Θα πρέπει να είναι είτε αρκετά εκπαιδευμένο, είτε τέτοιας ψυχοσύνθεσης που θα μπορεί να απολαμβάνει μια τέτοια στιγμή απομόνωσης κι απόστασης από τον κηδεμόνα του.

 

Όντας δεμένο, δεν μπορεί να αμυνθεί από οποιαδήποτε πιθανή απειλή μπορεί να προκύψει, όπως ένα άλλο σκυλί -αδέσποτο ή μη- ή έναν κακόβουλο άνθρωπο.

Ακόμα, όμως, και μια κίνηση καλής θέλησης, όπως π.χ. να προσπαθήσει κάποιος να το χαϊδέψει, μπορεί να μεταφραστεί από τον σκύλο ως απειλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Είναι συχνά τα περιστατικά όπου δεμένα έξω από καταστήματα σκυλιά έχουν εξαφανιστεί.

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στο ότι καταφέρνουν τα ίδια -λόγω στρες και υπερδιέγερσης- να απεμπλακούν από τα “δεσμά” τους.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως, και δεν είναι λίγες, έχουν διαπιστωθεί ακόμα και υποθέσεις απαγωγών τους, ειδικά αν πρόκειται για σκύλους που ανήκουν σε κάποια καθαρόαιμη και “βολική” φυλή.

 

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, η συνήθεια του δεσίματος του σκύλου μας έξω από το σούπερ μάρκετ είναι όντως κακή, επικίνδυνη και δεν προσφέρει τίποτα στον τετράποδο πιστό μας φίλο.

 

Κι αν θέλουμε κι ένα ακόμα επιχείρημα, που άπτεται της εποχής και των συνθηκών που ζούμε, γιατί να πάμε για 6+2 με την ίδια βόλτα, όταν μπορούμε με ένα 2 κι ένα 6 ξεχωριστά να βγούμε δύο φορές (πάντα με ασφάλεια και τηρώντας τα μέτρα) από το σπίτι μας;

 

Τσουκαλάς Δημήτριος, DVM
Ιατρείο Μικρών Ζώων
Κ. Ρωσίδη 3, Θεσσαλονίκη
2310-412412
www.thessvets.gr

[email protected]

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Διατηρεί ιατρείο μικρών ζώων στην περιοχή της Καλαμαριάς.