5+1 μέρη για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

by Mina Afentouli
Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας ανοίγουν τις πόρτες τους για την την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και σας προσκαλούν σε μια μέρα γεμάτη αρώματα, γεύσεις και αυθεντική φιλοξενία.

 

Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τη Νεμέα έως τη Σαντορίνη, περιηγηθείτε στις πιο όμορφες αμπελουργικές περιοχές της χώρας, γνωρίστε τους ανθρώπους πίσω από το κρασί και δοκιμάστε νέες, αλλά και παλαιωμένες σοδειές.

 

 

 

Η Ημέρα Οινοτουρισμού καθιερώθηκε το 2009 ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και από το 2019 γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, τιμώντας την αγάπη για τον οίνο, τη φύση και την κουλτούρα της οινοπαραγωγής, που ξεκίνησε από την αρχαιότητα.

 

 

Επισκεφθείτε τα οινοποιεία των οινοτουριστικών δικτύων σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεστε. Στον εορτασμό συμμετέχουν οι Ενώσεις:

«Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»

«Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας»

Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας

Οινοπαραγωγοί Αμπελώνα Αττικής

Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου

Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου

Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

 

 

Και αν ψάχνετε έμπνευση για το πού αξίζει να βρεθείτε αυτή τη μέρα, δείτε τα 5+1 οινοποιεία που ξεχωρίζουν για το τοπίο, την εμπειρία και φυσικά το κρασί τους.

 

 

1. Κτήμα Τέχνης Οίνου – Δράμα

 

Photo: wineartestate.com

 

Στην καρδιά της Δράμας, το Κτήμα Τέχνης Οίνου αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό αρχιτεκτονικής, φύσης και οινοποιίας.

Ένα εντυπωσιακό υπόγειο τούνελ συνδέει τα δύο εντυπωσιακά κτίρια και μετατρέπεται σε υπόγειο κελάρι, δημιουργώντας έναν χώρο όπου οι παλαιότερες σοδειές συναντούν τη σύγχρονη παραγωγή. Η συνολική έκταση των χώρων παραγωγής και παλαίωσης φτάνει τα 3.000 τ.μ..

Το Κτήμα Τέχνης Οίνου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η παράδοση και η καινοτομία μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα οινοποιείο, προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει γεύση, αισθητική και φυσικό περιβάλλον.

Είτε είστε οινοτουρίστας, είτε απλός λάτρης του κρασιού, μια επίσκεψη στο κτήμα υπόσχεται να σας μαγέψει.

 

 

 

 

 

 

2. Κτήμα Άλφα – Αμύνταιο, Φλώρινα

Photo: alpha-estate.com

 

 

Στην καρδιά της Μακεδονίας, με φόντο τις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών, το Κτήμα Άλφα είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αμπελώνες της Ελλάδας.

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας στο Κτήμα, με μία εκδρομή στο πανέμορφο χωριό Νυμφαίο και το χιονοδρομικού κέντρο Πισοδερίου (Βίγλας).

Τα χρώματα και οι εικόνες της φύσης θα σας εντυπωσιάσουν.

Η αρχιτεκτονική του οινοποιείου και η σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής εντυπωσιάζουν, ενώ η γευστική δοκιμή αποκαλύπτει τη μοναδικότητα των μακεδονικών ποικιλιών.

Μην παραλείψετε το εμβληματικό Alpha Xinomavro Reserve.

 

 

 

 

 

3. Κατώγι Αβέρωφ – Μέτσοβο

 

 

katogiaveroff.gr

 

Ένα οινοποιείο-θρύλος για την ελληνική οινοποιία, το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο συνδυάζει ιστορία και θέα που κόβει την ανάσα.

 

Ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1950 το Κατώγι Αβέρωφ παραμένει ως σήμερα βαθιά συνδεδεμένο με τον ιδρυτή του Ευάγγελο Αβέρωφ, το Μέτσοβο και τους ανθρώπους που εργάζονται για την παραγωγή του κρασιού.

 

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.

 

Με την βοήθεια Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων, ο Αβέρωφ δημιουργεί έναν από του πιο φημισμένους και πιο ορεινούς αμπελώνες στη χώρα, κτίζει ένα μικρό οινοποιείο στις ανατολικές παρυφές του Μετσόβου.

Περιηγηθείτε στα υπόγεια κελάρια, μάθετε την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής οινοποιίας και απολαύστε ένα ποτήρι κόκκινο Αβέρωφ με φόντο τους Πίνδου.

 

 

 

 

4. Κτήμα Μουσών – Θήβα

 

musesestate.com

 

 

Στους πρόποδες του Ελικώνα, εκεί όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ζούσαν οι Εννέα Μούσες, το Κτήμα Μουσών ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη σύνδεσή του με τη φύση και την παράδοση.

 

Το οινοποιείο είναι χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ήρεμη και ζεστή ατμόσφαιρα, ιδανική για να γνωρίσουν τα κρασιά του.

 

Η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στους αμπελώνες, όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν για τις ποικιλίες και τις τεχνικές καλλιέργειας, ενώ η γευσιγνωσία ξεχωρίζει για την ανακάλυψη του μούχταρου, ενός μοναδικού γλυκού οίνου με έντονο χαρακτήρα, που παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους.

 

Το μούχταρο αποτελεί σπάνια ευκαιρία για τους οινοτουρίστες να δοκιμάσουν ένα κρασί με βαθιά γεύση, αρώματα ώριμου σταφυλιού και νότες μπαχαρικών, που συνδυάζεται υπέροχα με επιδόρπια ή ακόμη και τυριά.

 

 

 

 

 

 

 

5. Santo Wines – Σαντορίνη

 

Photo: santowines.gr

 

 

Το Santo Wines δεν χρειάζεται συστάσεις: είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές οινικές εμπειρίες της Ελλάδας, με αξεπέραστη θέα στην Καλντέρα και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

 

Η αρχιτεκτονική του συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία των Κυκλάδων με μοντέρνα αισθητική, δημιουργώντας έναν χώρο που σε καλωσορίζει με φως, ηρεμία και φυσική ομορφιά.

 

Θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στους αμπελώνες, όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν για την ιδιαίτερη καλλιέργεια της γηγενής ποικιλίας Ασύρτικο, που ευδοκιμεί στα ηφαιστειακά εδάφη της Σαντορίνης.

 

Το  απόλυτο highlight είναι η γευσιγνωσία: μπορείτε να δοκιμάσετε όχι μόνο το διάσημο Ασύρτικο, αλλά και άλλες τοπικές ποικιλίες και δημιουργίες του οινοποιείου, συνοδευόμενες από τοπικά εδέσματα.

 

 

+1. Οινοποιείο & Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου – Θεσσαλονίκη

 

Photo: gerovassiliou.gr

 

Στη Θεσσαλονίκη, το Οινοποιείο Γεροβασιλείου ξεχωρίζει για την ποιότητα και την ποικιλία των κρασιών του, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία.

Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του αμπελώνα, να περιηγηθούν στους χώρους παραγωγής και να δοκιμάσουν χαρακτηριστικές ετικέτες του Κτήματος.

 

Το Μουσείο Οίνου του Κτήματος Γεροβασιλείου αποτελεί έναν μοναδικό χώρο αφιερωμένο στην αμπελοοινική κληρονομιά.

Ιδρυτής του, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ξεκίνησε το 1976 να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή ανοιχτηριών.

 

Η συλλογή αυτή αριθμεί πάνω από 2.600 αντικείμενα, περιλαμβάνοντας σπάνια ανοιχτήρια από τον 18ο αιώνα, που ξεχωρίζουν για την τεχνολογική τους εξέλιξη, την αισθητική τους και τον κοινωνικό τους συμβολισμό.

 

 

Η Κυριακή 9 Νοεμβρίου είναι η ιδανική ευκαιρία να ανακαλύψετε τη μαγεία του ελληνικού κρασιού μέσα από ένα ταξίδι γεύσης, πολιτισμού και φύσης. Επιλέξτε τον δρόμο του κρασιού που σας ταιριάζει, φορέστε χαμόγελο και αφήστε το άρωμα του τρύγου να σας παρασύρει!

Κυριακή 9 Νοεμβρίου | 11:00 – 17:00

 

Διαβάστε ακόμη: Ελένη Σίντου: Τα ΒορΟινά είναι πηγή γνώσης για τις νέες γενιές

You may also like