Home / Wellness  / Diet & Fitness  / 5 συνδυασμοί τροφών που βοηθούν στη σωστή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

5 συνδυασμοί τροφών που βοηθούν στη σωστή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

συνδυασμοί τροφών
Νόστιμοι, αλλά και θρεπτικοί συνδυασμοί για μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

 

Υπάρχουν κάποιες τροφές που αναδεικνύονται πολύ περισσότερο, όταν συνδυάζονται μαζί, ενώ υπάρχουν άλλες τροφές που είναι απαγορευτικό να καταναλώνονται ταυτόχρονα. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο ζήτημα της γεύσης.

 

 

συνδυασμοί τροφών

Για παράδειγμα, είμαι σίγουρη ότι θα έχετε ακούσει για τον τρόπο της κατανάλωσης των τροφών που εμπεριέχουν σπανάκι. Είτε καταναλώνουμε το σπανάκι σε μορφή σαλάτας είτε ως σπανακόρυζο, οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι επιμένουν να το συνδυάζουμε με ένα συγκεκριμένο ρόφημα: τον χυμό πορτοκάλι. Ο χυμός πορτοκάλι εμπεριέχει βιταμίνη C, η οποία συμβάλει στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το σπανάκι από τον οργανισμό. συνδυασμοί τροφών

 

Όσο και αν έχουμε εντάξει στην καθημερινότητάς υγιεινές συνήθειες, μέσω μία υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, οι ειδικοί μάς εφιστούν την προσοχή, εξηγώντας μας ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Αντιθέτως, χρειάζεται να γνωρίζουμε τα βασικά ζεύγη τροφίμων που θα συμβάλουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.

 

Τι είναι η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών;

 

Η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών αναφέρεται στη διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα προσλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που καταναλώνουμε. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται κυρίως στο λεπτό έντερο, όπου αυτά τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος για να αξιοποιηθούν από διάφορα συστήματα του σώματος. Όταν τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που τρώμε δεν απορροφώνται σωστά, αυτό αναφέρεται ως δυσαπορρόφηση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφευχθεί η κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.  συνδυασμοί τροφών

 

 

Ποιοι είναι οι συνδυασμοί τροφών που υπόσχονται τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των χρήσιμων θρεπτικών τους συστατικών από τον οργανισμό;

 

Ακτινίδιο & Μπριζόλα: Ο συνδυασμός ακτινιδίου με μπριζόλα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου . Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση.της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου, του τύπου σιδήρου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα και το κρέας. Όταν καταναλώνεται με μπριζόλα – η οποία είναι μια πλούσια πηγή αιμικού σιδήρου.– η βιταμίνη C από το ακτινίδιο βοηθά στη μετατροπή του σιδήρου.σε μια μορφή που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

 

Φιστίκια Αιγίνης & Καρότα: Ο συνδυασμός τροφών που περιέχουν υγιή λίπη.-όπως για παράδειγμα τα φιστίκια Αιγίνης- με τροφές που περιέχουν λιποδιαλυτή βιταμίνη Α -όπως τα καρότα- ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση λίπους με τροφές που περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες βοηθά.το πεπτικό σας σύστημα να λάβει αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά.

Απορρόφηση 

Ελαιόλαδο & Ντομάτα: Ένας άλλος ισχυρός συνδυασμός τροφίμων για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών είναι ο συνδυασμός υγιεινών λιπαρών με τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτές ενώσεις που βρίσκονται σε διάφορα λαχανικά όπως τα καρότα, οι ντομάτες και τα φυλλώδη λαχανικά. Για να ενισχυθεί η απορρόφηση αυτών των ευεργετικών ενώσεων, είναι απαραίτητο να τα καταναλώνετε μαζί με μια πηγή διατροφικού λίπους.

 

 

Μπανάνα & Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια προβιοτική τροφή.που περιέχει ζωντανά βακτήρια που προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα για το έντερο -απαραίτητο για την αποτελεσματική πέψη και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Οι μπανάνες, από την άλλη πλευρά, είναι πηγή πρεβιοτικών—μη εύπεπτων ινών που χρησιμεύουν ως “τροφή” για τα προβιοτικά. Όταν καταναλώνονται μαζί, τα πρεβιοτικά που εμπεριέχονται στις μπανάνες τρέφουν τα προβιοτικά βακτήρια στο γιαούρτι,.δημιουργώντας ένα ισορροπημένο περιβάλλον για την υγεία του εντέρου. 

 

Αυγά & Τυρί: Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη βιταμίνη D και το ασβέστιο, οι ειδικοί προτείνουν να συνδυάσετε τα αυγά -μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D- και το τυρί -μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Η βιταμίνη D διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα του σώματος.να απορροφά το ασβέστιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών.  συνδυασμοί τροφών

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada