Home / Cozyhome  / Architecture  / 2023 Architectural Trends από τους Ronald Lu & Partners

2023 Architectural Trends από τους Ronald Lu & Partners

Εν όψει του 2023, η Ronald Lu & Partners μοιράζεται τις προβλέψεις της για το τι θα διαμορφώσει τη βιομηχανία σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής.

Το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο  για την ανθρωποκεντρική του προσέγγιση, Ronald Lu & Partners, κάνει τις δικές του προβλέψεις  για το τι θα διαμορφώσει τη βιομηχανία σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής το 2023.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχιτέκτονες θα χρειαστεί να “αντιδράσουν” στις τεράστιες κοινωνικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, από τον πειραματισμό στον εικονικό χώρο, έως τη μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας που επέφερε η πανδημία.

 

Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή στο “ταξίδι” για τον περιορισμό αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, με τον σχεδιασμό να δίνει έμφαση στη μείωση του άνθρακα, χρησιμοποιώντας βελτιωμένες τεχνολογίες, προσδιορίζοντας πράσινα υλικά και ανακύκλωση απορριμμάτων.

 

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού και η μετανάστευση θέτει σε νέες βάσεις την αρχιτεκτονική των επόμεων ετών, αφού οι περισσότερες σύγχρονες πόλεις δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο αποδοτικό από άποψη χώρου. Ένας μεγαλύτερος πληθυσμός, που ζει περισσότερο, θα απαιτήσει και περισσότερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και χώρους και κτίρια φιλικά προς κάθε ηλικία.

 

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τις αρχιτεκτονικές τάσεις, σύμφωνα με τους Ronald Lu & Partners.

 

Καταπολέμηση των προκλήσεων μιας πόλης “διπλής γήρανσης”.

Το φαινόμενο της “διπλής γήρανσης” αναφέρεται στη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, παράλληλα με την ταυτόχρονη γήρανση των αστικών κτιρίων, μια από τις καθοριστικές τάσεις των επόμενων δεκαετιών. Αυτό είναι ένα ζήτημα που γίνεται ήδη έντονα αισθητό στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στον κόσμο, για τις πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων έως το 2050. Εκτός από τη δημιουργία προκλήσεων, η “διπλή γήρανση” ανοίγει νέα ευκαιρίες για τον σχεδιασμό βιώσιμων πόλεων, που βελτιώνουν την υγεία και την ευεξία του πληθυσμού.

 

Treehouse, aerial view, by Ronald Lu & Partners

 

Οι αρχιτέκτονες πρέπει να σκεφτούν νέους τρόπους για να δημιουργήσουν πόλεις που ωφελούν τις κοινότητες, ενσωματώνοντας εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, σχεδιάζοντας για περιορισμένη κινητικότητα και ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα, όπου είναι δυνατόν. Το μοντέλο “κάθετης αστικοποίησης” μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, προσφέροντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά  και διαμορφώνοντας καλύτερους δημόσιους χώρους.

 

Προχωρώντας προς την κυκλική οικονομία

Στον απόηχο της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν ή μείωσαν τους χώρους γραφείων τους, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα αχρηστευμένων κτιρίων. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούμε μια αυξανόμενη τάση για διαφοροποίηση και επανατοποθέτηση της υπάρχουσας αρχιτεκτονικής. Η προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση είναι η διαδικασία ανακύκλωσης κτιριακών κατασκευών και υλικών, για τη δημιουργία νέων λειτουργιών, συχνά για οικιακή χρήση. Αυτή η διαδικασία αποφέρει πληθώρα αειφόρων πλεονεκτημάτων, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των εκπομπών
άνθρακα, που θα είχαν προκύψει, εάν η δομή ανακατασκευαζόταν πλήρως.

 

Pinghu Hub by Ronald Lu & Partners, Shenzhen, China

 

Οι επενδύσεις σε τέτοιου είδους έργα επιτρέπουν μεγαλύτερη διατήρηση της γης και, επομένως,.αποτρέπουν την επέκταση της μη βιώσιμης αστικής εξάπλωσης. Τα έργα προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης συνήθως τείνουν να βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού,.επομένως μπορούν να παρέχουν άφθονη υποστήριξη για την τοπική κοινότητα. Μια άλλη μέθοδος που γίνεται πιο δημοφιλής στον κλάδο είναι το Design for Manufacture and Assembly (DfMA),.όπου τα δομικά στοιχεία ή οι μονάδες κατασκευάζονται εκτός τοποθεσίας, για να ελαχιστοποιηθεί η σπατάλη υλικών και να μεγιστοποιηθεί ο ποιοτικός έλεγχος,.μειώνοντας παράλληλα τον ενσωματωμένο άνθρακα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί, επίσης, τυποποιημένες ενότητες σχεδιασμού και συστήματα κτιρίων,.την προκατασκευή δομικών στοιχείων και την προκατασκευή των προσόψεων.

 

Επιστημονικές δράσεις για το κλίμα

Η κλιματική αλλαγή παραμένει ένα από τα κεντρικά ζητήματα του κλάδου και η συμπερίληψη βιώσιμων υλικών και.διεργασιών σε έργα δεν είναι πλέον τάση αλλά αναγκαιότητα. Η κατασκευαστική βιομηχανία από μόνη της συνεισφέρει στο 40% των παγκόσμιων εκπομπών κάθε χρόνο. και οι αρχιτέκτονες είναι υποχρεωμένοι να επανεξετάσουν τις στρατηγικές παραγωγής ενέργειας, για να το καταπολεμήσουν. Οι πόλεις σχεδιάζονται όλο και περισσότερο με λύσεις βασισμένες στη φύση,. για την καταπολέμηση των σκληρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι στρατηγικές διαχείρισης αστικών υδάτων, γνωστές ως πόλεις σφουγγάρια, συμβάλλουν στον μετριασμό των ακραίων καιρικών συνθηκών,.μιμούμενες τις φυσικές διεργασίες του εδάφους. Όπως ένα σφουγγάρι, το νερό της βροχής απορροφάται και στη συνέχεια φιλτράρεται φυσικά από το έδαφος. Αυτή η διαδικασία αναπληρώνει τους υδροφόρους ορίζοντες και. επιτρέπει σε άλλα υδάτινα σώματα να αναγεννηθούν, ενώ, παράλληλα, εξαλείφει το στάσιμο, δύσοσμο νερό και αποκαθιστά τους φυσικούς οικοτόπους.

 

Zero Carbon Park by Ronald Lu & Partners

 

Το Zero Carbon Park της Ronald Lu & Partner σχεδιάστηκε για να παρουσιάσει τον προηγμένο σχεδιασμό και τεχνολογίες οικολογικών κτιρίων,.στον κατασκευαστικό κλάδο σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, και να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα για τη βιώσιμη ζωή στο Χονγκ Κονγκ. Το έργο αντιμετωπίζει την επικείμενη ανάγκη για ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων.του θερμοκηπίου και έχει σχεδιαστεί ειδικά για το υψηλής πυκνότητας, ζεστό και υγρό υποτροπικό αστικό περιβάλλον του Χονγκ Κονγκ.

 

Ανοιχτό στο κοινό, το ZCP είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης επισκεπτών και στεγάζει ένα πράσινο γραφείο για το Construction Industry Council,.ένα σπίτι επίδειξης για διαβίωση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, μια αίθουσα πολλαπλών λειτουργιών, το πρώτο αστικό δάσος του Χονγκ Κονγκ και άλλους διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους και χώρους εκδηλώσεων.

 

Victoria Dockside by Ronald & Lu & Partners – in collaboration with KPF & JCFO

 

Οι πρωτοπορίες των Ronald Lu & Partners

Πρόκειται να αποτελέσει παράδειγμα παγκόσμιας κλάσης στο Χονγκ Κονγκ για κτίρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα,. υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που λειτουργούν ως εργαλείο διδασκαλίας. και ως ζωντανή πλατφόρμα για τη βιωσιμότητα. Φέτος, το γραφείο Ronald Lu & Partners αύξησε τη δέσμευσή του για μείωση των λειτουργικών εκπομπών άνθρακα,.αυξάνοντας τον στόχο του από 2°C στον νέο στόχο των 1,5°C, που τέθηκε από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών. Εκτός από το ότι είναι η πρώτη αρχιτεκτονική πρακτική στην Κίνα που δεσμεύεται για τα πρότυπα 1,5°C,.είναι και το πρώτο αρχιτεκτονικό γραφείο στην Ασία που ενσωματώνει έργα, τα οποία έχουν σχεδιάσει με μετρήσεις SBTi, διασφαλίζοντας μια ολιστική προσέγγιση,.στην οποία περιλαμβάνονται τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προσπάθειες.

 

Έξυπνα υλικά ​

Οι συνεχείς εξελίξεις στην κατασκευή έξυπνων υλικών έχουν ανοίξει τεράστιες σχεδιαστικές δυνατότητες για την αρχιτεκτονική. Τα έξυπνα υλικά μεταμορφώνουν τα κτίρια, τα καθιστούν πιο αποδοτικά.και βιώσιμα και τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται στην άνεση του χρήστη. Αυτά τα διαδραστικά υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς,.ανταποκρινόμενα σε αλλαγές στην πίεση, τη θερμοκρασία, την υγρασία ή την υπεριώδη ακτινοβολία. Ένα υλικό που χρησιμοποιείται ήδη σταθερά είναι το έξυπνο γυαλί, το οποίο μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ημιδιαφάνειάς του,.για να αποτρέψει την είσοδο του ηλιακού φωτός ή να επιτρέψει στις ακτίνες να διεισδύσουν στην επιφάνεια. Μέσα όπως αυτό προσαρμόζονται συνεχώς και γίνονται γρήγορα απαραίτητα στον κόσμο του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής.

 

Βιοφιλική Πολεοδομία

Οι πολυώροφες πόλεις συνήθως εκτοπίζουν τη φύση και, αν καταφέρουν να διατηρήσουν το αστικό πράσινο κοντά στο έδαφος, δεν μπορούν να συνδέσουν αυτό το πολύτιμο πράσινο με χρήστες κτιρίων, που διαχωρίζονται από το φυσικό περιβάλλον στους εσωτερικούς χώρους.


Τις τελευταίες δεκαετίες η βιοποικιλότητα έχει μειωθεί με πρωτοφανή ρυθμό με την άνοδο των πόλεων υψηλής πυκνότητας. Η ενσωμάτωση χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα είναι ζωτικής σημασίας για την αναστροφή.αυτής της τάσης και τα πλεονεκτήματα είναι διπλά, προς όφελος τόσο των ανθρώπων, όσο και του πλανήτη. Έρευνες εδώ και χρόνια μάς έχουν δείξει ότι η επαφή με τον φυσικό κόσμο ενισχύει την ανθρώπινη ευημερία με πολλούς τρόπους:.μειώνοντας το άγχος, βελτιώνοντας τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση, επιταχύνοντας την ανάρρωση από ασθένειες και ενισχύοντας τις γνωστικές δεξιότητες και την εργασιακή απόδοση. Επιπλέον, η προώθηση της βιοποικιλότητας στις αστικές περιοχές μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.από τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας.

 

Courtyard by Ronald Lu & Partners

 

Η κατοικία Ronald Lu & Partners’s Courtyard έχει σχεδιαστεί για να συνδέει κάθε κάτοικο με τη φύση,. “πρασινίζοντας κάθε θέα, κάθε επίπεδο και κάθε κατώφλι”. Με κάλυψη 51% πρασίνου, δημιουργούνται ιδιωτικά πράσινα μπαλκόνια, πράσινες βεράντες, αυλές και ένας “ουράνιος κήπος”, γεμάτος με διαφορετικά αυτόχθονα είδη φυτών.

 

Σχεδιάζοντας στο Metaverse

Η ταχεία επέκταση του Metaverse συνεχίζει να δημιουργεί νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για εικονικές κοινωνικές συναλλαγές, δημόσιες υπηρεσίες και οικονομικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Καθώς ο κόσμος της δουλειάς και του παιχνιδιού εξελίσσεται, στο Mετασύμπαν οι χρήστες μπορούν να έχουν πράγματα που μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεθούν στην πραγματικότητα: ένα ελκυστικό μέρος για να εργαστούν, να συναντηθούν ή απλώς να έχουν χώρο
αναπνοής και γείωσης, ένα μέρος για να “επαναφορτίσουν” το σώμα τους και τη φαντασία τους.

 

Ronald Lu & Partners’s Courtyard έκαναν το πρώτο τους βήμα στην εικονική πραγματικότητα νωρίτερα φέτος,. οι πρώτοι στην Ασία που αγόρασαν γη στο Metaverse. Η Decentraland στοχεύει στο να προσφέρει ένα πεδίο δοκιμών στους αρχιτέκτονες, ώστε να πειραματιστούν με σχέδια.που επαναπροσδιορίζουν τους κανόνες και τις αρχές της αρχιτεκτονικής του πραγματικού κόσμου. Το 2023, το Metaverse θα συνεχίσει να είναι ένας χώρος,.όπου oι αρχιτέκτονες  θα μπορούν να δοκιμάσουν νέες ιδέες.

 

www.rlp.asia

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath