Home / Cozyhome  / Architecture  / Όταν τα φινλανδικά δάση γίνονται ο πιο cozy προορισμός

Όταν τα φινλανδικά δάση γίνονται ο πιο cozy προορισμός

Οι Studio Puisto το επιβεβαιώνουν με το πιο πρόσφατο αρχιτεκτονικό έργο τους.

Ονομάζεται “Niliaitta” και είναι χτισμένο στην καρδιά ενός απέραντου φινλανδικού δάσους, κοντά στο Εθνικό Πάρκο Salamajärvi. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία δημιουργήματα των Studio Puisto, ένα μικρό ξύλινο σπίτι, υψωμένο αρκετά μέτρα από το έδαφος.   

 

Το όνομά του το πήρε από το αρχαίο “Niliaitta”, μία υπερυψωμένη ξύλινη καλύβα, κατασκευή των Ιθαγενών Samí, μέσα στην οποία αποθήκευαν τρόφιμα σε εξωτερικό χώρο.

 

Οι Studio Puisto, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που δημιουργήθηκε το 2010 από τους Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta και Willem van Bolderen, αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορία και κουλτούρα των Samí, ενώ παράλληλα προσφέρουν στους επισκέπτες μια κατοικία, αποκομμένη από τον έξω κόσμο, για εκείνους που θέλουν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας.

 

 

Οι αρχιτέκτονες πιστεύουν πως όταν μια κατοικία βρίσκεται ψηλά, νιώθουμε μεμιάς να ξεφεύγουμε από οποιαδήποτε στενοχώρια μας απασχολεί, αφήνοντάς τη κάτω στο έδαφος. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια αντίθεση ανάμεσα στο άγριο και το οικείο, αφού ενώ το σπίτι βρίσκεται μόνο του μέσα σε ένα επιβλητικό, φυσικό τοπίο, η ζεστασιά του εσωτερικού του σε κάνει να νιώθεις πλήρως ασφαλής και προστατευμένος.

 

 

Το συναίσθημα της απομόνωσης από τον έξω κόσμο ενισχύεται από το ότι το ξύλινο σπίτι είναι χτισμένο πάνω σε μία και μοναδική κολώνα, κάτι που είχε ως στόχο το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στη φύση, αφού με αυτόν τον τρόπο δε χρειάστηκε να αφαιρεθούν πολλά δέντρα από το δάσος για την κατασκευή.

 

 

Το μαύρο χρώμα βοηθάει την κατοικία να γίνει ένα με το γύρω φυσικό περιβάλλον, ενώ η μεγάλη σκάλα αποτελεί το πέρασμα από το δάσος στο σπίτι, σαν ένα μονοπάτι που σε οδηγεί από την άγρια ομορφιά σε ένα ζεστο και ασφαλές καταφύγιο.

 

   

 

Αυτή η σύγχρονη ξύλινη “καλύβα” διαθέτει όλα όσα θα αναζητούσε κανείς σε ένα πλήρως εξοπλισμένο ξενοδοχείο. Η μαύρη εξωτερική του όψη έρχεται σε αντίθεση με το εσωτερικό του, για το οποίο επιλέχθηκε το ανοιχτόχρωμο ξύλο, σαν ένας απλός καμβάς, ώστε η προσοχή να στρέφεται στη μοναδικότητα του εξωτερικού τοπίου, την οποία απολαμβάνει ο επισκέπτης από τα ανοίγματα της κατοικίας. 

 

 

Πηγή: Dezeen

Φωτογραφίες: Marc Goodwin, Archmospheres.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath