Παγκόσμια Ημέρα Άρτου σήμερα και σου “σερβίρουμε” 10 fun facts για το ψωμί και 10 λαχταριστά Instagram accounts για να αντλήσεις bread inspo!
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια μυρωδάτη, φρεσκοψημένη φραντζόλα ψωμί; Με την ανά κεφαλή κατανάλωση ψωμιού στη χώρα μας να αγγίζει τα 60 κιλά σε ετήσια βάση, μάλλον λίγοι. Το ψωμί, γνωστό και ως “η ουσία της ζωής”, είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, αλλά και σύμβολο πολλών θρησκειών. Παρακάτω, θα βρεις 10 fun facts για το πολύτιμο ψωμάκι, αλλά και 10 Instagram accounts, που θα σου δώσουν έμπνευση για τα δικά σου χειροποίητα φραντζολάκια! Enjoy!
Το παλαιότερο ψωμί είναι ηλικίας 14.400 ετών και ανακαλύφθηκε από την Ομάδα Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας.
Bread by Elise
https://www.instagram.com/p/CS9WZ20jd1S/
Η μεγαλύτερη φραντζόλα ψωμί παρασκευάστηκε στις 13 Νοεμβρίου 2008, από τον Joaquim Gonçalves στην Curitiba της Βραζιλίας. Ζύγιζε 1.571 κιλά και κέρδισε World Guinness Record.
Does He Bake Dough
https://www.instagram.com/p/CTw4v19DLLG/
Η Γερμανία έχει την πιο πολυποίκιλη παραγωγή ψωμιού στον κόσμο, με 200 διαφορετικά είδη.
Judith | Sourdough & Bread
https://www.instagram.com/p/CUzmU-AjuTc/
Το ψωμί γίνεται πιο γλυκό όσο περισσότερο το μασάμε, καθώς το σάλιο μας αρχίζει να διασπά το άμυλο σε σάκχαρα.
breadstalker_
https://www.instagram.com/p/CNLcdIQJ9R1/
Το αρτοποιείο Boudin στο Σαν Φρανσίσκο φτιάχνει ασταμάτητα ψωμί με προζύμι εδώ και 172 χρόνια. Κάθε φραντζόλα ψωμί που παρασκευάζει μέχρι και σήμερα, έχει λίγο από το πρώτο προζύμι, που έφτιαξε η οικογένεια αρτοποιών το 1849.
Bread and Birkins
https://www.instagram.com/p/CUsU3_RF0w2/
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μουχλιασμένο ψωμί για να θεραπεύσουν τα μολυσμένα τραύματα από εγκαύματα.
Yohan Ferrant
https://www.instagram.com/p/CHCxPrCJFdN/
Στη Γαλλία, σύμφωνα με τον νόμο, ένας φούρνος πρέπει να φτιάχνει όλο το ψωμί που πουλάει από το μηδέν, για να έχει το δικαίωμα να ονομάζεται αρτοποιείο.
Osono Bread
https://www.instagram.com/p/CGpm6jqJGCf/
Πριν εφευρεθούν οι γόμες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μαλακά ψίχουλα ψωμιού για να σβήσουν τα σημάδια από το μολύβι.
Amy E. Fraser
https://www.instagram.com/p/BmdtbdRl8lA/
Οι επιστήμονες δημιούργησαν συσκευασίες με βάση την κανέλα, που μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία μούχλας στο ψωμί και σε άλλα αρτοσκευάσματα.
Erin Slonaker
https://www.instagram.com/p/CU7rLxCLqkZ/
Το ψωμί αναφέρεται 360 φορές στη Βίβλο, 280 φορές στην Παλαιά Διαθήκη και 80 φορές στην Καινή Διαθήκη.
Sourdough Tim
https://www.instagram.com/p/CBFRhFaJqNE/





