Home / Good Life  / Το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

Το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

Festival Mple Kavouriou
Το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με καταξιωμένους Chefs στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου. 

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος “Pick the Alien”, το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας. Το Φεστιβάλ έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινότητα σχετικά με το ζήτημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών, αλλά και να αναδείξει τη γευστική αξία των μπλε καβουριών.

 

Στο Φεστιβάλ Μπλε Καβουριών θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι Chefs, οι οποίοι θα.συμβάλλουν στους σκοπούς της διοργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 18 Ιουνίου από τις 17:00 έως τις 23:00, θα βρεθούν στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου οι Jonathan Jonathan Harnett (MasterChef 6) και Βασίλης Πανταζής, οι οποίοι θα ετοιμάσουν για το κοινό.3 διαφορετικές συνταγές με ένα ευρέως διαδεδομένο βρώσιμο ξενικό είδος της περιοχής, το μπλε καβούρι Ατλαντικού.

 

Από τις 21 Δεκεμβρίου 2021, η 18η Ιουνίου έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια.Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας. Σκοπός της είναι να είναι να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, προωθώντας την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή,.τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

 

Το μπλε καβούρι και η σχέση του με τη Θεσσαλονίκη

 

Το μπλε καβούρι του Ατλαντικού (Callinectes sapidus). αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα.ξενικά είδη στη Θεσσαλονίκη και στον Θερμαϊκό Κόλπο. Καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1959 στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ, πλέον, παρατηρείται σε όλο το Βόρειο Αιγαίο και κατά μήκος της παράκτιας ζώνης του Ιονίου, της Λευκάδας, της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς και σε περιοχές.όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την αναπαραγωγή του. Είναι ένα είδος που έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την.οικονομία των παράκτιων περιοχών, καθώς ανταγωνίζονται τα αυτόχθονα είδη, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής και καταστρέφουν.τα εργαλεία και τα αλιεύματα των παράκτιων ψαράδων, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα.

 

Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού

 

 

 

Το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού πραγματοποιείται σε συνεργασία της iSea με το Σωματείο Street Foods in Greece.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada