Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Το Βόρειο Σέλας του Snorre Stinessen

Το Βόρειο Σέλας του Snorre Stinessen

Stinessen
Ο Snorre Stinessen, με τις εμπνευσμένες από το Βόρειο Σέλας αρχιτεκτονικές δομές του, μας κάνει να ονειρευόμαστε αλπικά τοπία, χιονισμένα δάση και νορβηγικά φιόρδ!

 

Η Snorre Stinessen Architecture είναι μία μικρή πρακτική, με έδρα το Tromsø της Βόρειας Νορβηγίας. O ιδρυτής της, Snorre Stinessen, αναπτύσσει έργα με συνείδηση του περιβάλλοντός τους και των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτά. Ο σεβασμός, το ενδιαφέρον και η περιέργεια είναι λέξεις-κλειδιά για τις διαδικασίες του. Το studio του εργάζεται σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού, από το ίδιο το κτήριο μέχρι τον εξωραϊσμό, την εσωτερική διακόσμηση και τον σχεδιασμό επίπλων -με μια ολιστική προσέγγιση σε όλα τα έργα του.

 

snorre stinessen

Snorren Stinessen, Photo: ©Kjell Ove Storvik

 

“Ζω στη Βόρεια Νορβηγία, σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Tromsø. Η εγγύτητα στη φύση και μερικές φορές οι σκληρές καιρικές συνθήκες έχουν σίγουρα επηρεάσει τη σκέψη μου.”

 

Στην πρακτική του, ο Stinessen επιτυγχάνει μια μοναδική σύνδεση εξωτερικού και εσωτερικού. Χρησιμοποιεί ξύλο, σε διαφορετικές μορφές και επεξεργασίες, και μεγάλα γυάλινα ανοίγματα, που επιτρέπουν στο τοπίο να παρεισφρήσει στην καθημερινή διαβίωση. Εξίσου ξεκάθαρες είναι και οι αυστηρές γεωμετρίες της αρχιτεκτονικής γλώσσας του.

 

manshausen two b

Manshausen 2.0, Photo: ©Snorre Stinessen Architecture

 

Η Snorre Stinessen Architecture υπογράφει έργα στην Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Μέχρι στιγμής, τα έργα του περιλαμβάνουν από πολυκατοικίες και ξενοδοχεία έως θέρετρα, βίλες, καμπίνες, προϊόντα και ένα θέρετρο αλπικού σκι. Οι δημιουργίες του Stinessen έχουν αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία. Ανάμεσά τους και τα German Design Awards, A+ Awards, American Architecture Prize, International Design Awards και Architecture MasterPrize.

 

narvik stinessen

Narvic Arctic Resort, Photo: ©Snorre Stinessen Architecture

 

“Η φύση είναι ο καλύτερος σχεδιαστής, που έχουμε. Φαίνεται πως υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση για τη συμπερίληψη βιώσιμων λύσεων, υλικών, ακόμη και της ίδιας της φύσης, τόσο στην αρχιτεκτονική, όσο και στον σχεδιασμό. Ας ελπίσουμε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί ως κατευθυντήρια γραμμή, χωρίς να χειραγωγήσουμε υπερβολικά τη φύση.”

 

Εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής γραφής του Stinessen είναι το island resort Manshausen, που δημιούργησε για τον πολικό εξερευνητή Børge Ousland. Mάλιστα, ο αρχιτέκτονας υπέγραψε και το Manshausen 2.0, την επέκταση των υφιστάμενων δομών του resort, με κτίσματα πάνω από το νερό!

 

Manshausen Snorre Stinessen Architecture

Manshausen

Manshausen Snorre Stinessen

Manshausen 2.0, Photo: ©Snorre Stinessen Architecture

 

Τοποθετημένο σε μια κορυφογραμμή, που υψώνεται πάνω από το φιόρδ και ατενίζει το δάσος, το οικογενειακό καταφύγιο Malangen μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως dream house! Ο Stinessen σχεδίασε κάθε ομάδα δωματίων ως ξεχωριστά τμήματα ή κουτιά, για να επιτύχει ένα επιπλέον επίπεδο ιδιωτικότητας. Ένα μεγάλο μέρος των εσωτερικών χώρων, όπως η τραπεζαρία, οι ντουλάπες και η συρόμενη πόρτα στον χειμερινό κήπο, είναι σχεδιασμένα κατά παραγγελία από τον ίδιο.

 

Malangen Stinessen

Malangen Snorre

Malangen Snorre Stinessen Architecture

Malangen, Photo: ©Snorre Stinessen Architecture

 

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ορειβατικό θέρετρο αλπικού σκι και δραστηριότητων Narvic Arctic Resort. Ο εννοιολογικός σχεδιασμός του συνδέει τη βιομηχανική ιστορία της περιοχής με τα φυσικά υλικά, για να δημιουργήσει μια εξαιρετικά σύγχρονη και ελκυστική δομή, χάρη στις ευθείες γραμμές του. Η μαύρη μεταλλική πρόσοψη δημιουργεί μια σύνδεση με τις τοπικές βιομηχανίες. Παράλληλα, έρχεται σε αντίθεση με τα ξύλινα έπιπλα και πηχάκια, που παραπέμπουν στα δάση του βουνού.

 

Narvic Arctic Resort Stinessen

Narvic Arctic Resort Snorre Stinessen Architecture

Narvic Arctic Resort, Photo: ©Snorre Stinessen Architecture

 

www.snorrestinessen.com

 

Κεντρική εικόνα: Manshausen, Photo: ©Steve King

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin