Home / Lifestyle  / Στη Σύρο “χτυπάει” η καρδιά των καλοκαιρινών φεστιβάλ!

Στη Σύρο “χτυπάει” η καρδιά των καλοκαιρινών φεστιβάλ!

Από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο η καρδιά των θερινών φεστιβάλ “χτυπάει” στη Σύρο, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2024″.

Αν αγαπάς τις Κυκλάδες αλλά και τα καλοκαιρινά φεστιβάλ, ο δρόμος θα σε βγάλει σίγουρα στη Σύρο! Συνολικά 19. Φεστιβάλ πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2024″.

 

Τα μοναδικά αυτά Φεστιβάλ, πανελλήνιας και διεθνούς ακτινοβολίας, έρχονται να πλαισιώσουν τα πολιτιστικά δρώμενα. του νησιού από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο, με πολυάριθμες εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους του νησιού, κυρίως στο.εμβληματικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου, το οποίο φέτος κλείνει τα 160 χρόνια λειτουργίας του!

 

Πάμε να δούμε μαζί μερικά από τα μοναδικά αυτά Φεστιβάλ, που ξεκινούν αυτόν τον μήνα:

 

2° Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ( 24-26/5)

Είναι μία τριήμερη γιορτή διάσωσης πολιτισμού. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό Φεστιβάλ, το πρώτο στην Ελλάδα στο. είδος του, που θα φιλοξενεί δράσεις και προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, με θέμα την καταγραφή-προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προβολές,ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις, ψηφιακές. καταγραφές, μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς καθώς και παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

 

 

5° Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης  (31/5-2/6)

Το Φεστιβάλ Χορωδιών Ερμούπολης αποτελεί μία σπουδαία πρωτοβουλία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, το οποίο έχει. καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, με τη συμμετοχή Χορωδιών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

2ο Αειforever  (15-16/6)

Το Αειforéver 2024 είναι μια γιορτή, η γιορτή της αειφορίας που διοργανώνει για 2η χρονιά το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης. Το Αειforéver επιθυμεί να γονιμοποιήσει τη δύναμη της δημιουργικότητας σε μικρούς και μεγάλους, έτσι. ώστε να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς αειφορίας της κυκλαδίτικης φύσης. Για φέτος το καλοκαίρι το φεστιβάλ έχει προκρίνει ως ξεχωριστή θεματική τα παράκτια οικοσυστήματα των Κυκλάδων.

 

 
Διήμερο Καλλιτεχνικό φεστιβάλ Μοντέρνας Μουσικής & Κουλτούρας  (22-23/6)

Ο Ούριος Άνεμος σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης  παρουσιάζουν το FESTIVAL Μοντέρνας. Μουσικής & Κουλτούρας, ένα διήμερο με ζωντανές εμφανίσεις συναρπαστικών μουσικών σχημάτων με σύγχρονο ήχο από κλασσικά όργανα και επιρροές απ’ όλες τις εκφάνσεις του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος.

 

 

7ο Παιδικό Φεστιβάλ Κυκλάδων “Syroskidz” (13-14/7)

Το ¡syroskidz! επιστρέφει για 7η χρονιά, για να προσφέρει στα παιδιά στιγμές χαράς. Το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων ¡syroskidz! δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2017, με έμπνευση και πρωτοβουλία της Χρηστιάννας Πάπιτση,. περιφερειακής συμβούλου, τότε εντεταλμένης στο Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και νυν Αντιδημάρχου Τουρισμού Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. ​ Από το 2018 το ¡syroskidz! ταξιδεύει και σε άλλα νησιά των. Κυκλάδων (Φολέγανδρο, Σίφνο, Κύθνο, Κίμωλο, Δονούσα) και απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας. ​

 

 

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου (15-31/7)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου λαμβάνει χώρα ετησίως στο νησί της Σύρου. Ιδρύθηκε το 2005 από την αγάπη, τόσο για την Σύρο όσο για το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, του Ελληνοαμερικανού μαέστρου και διευθυντή Peter Tiboris. Tο φεστιβάλ, με καλλιτεχνική διευθύντρια πια την Eilana Lappalainen, έχει καταφέρει να προσελκύει παγκοσμίου. βεληνεκούς καλλιτέχνες από δεκάδες χώρες και έχει γίνει ένας θερινός προορισμός για φιλότεχνους από την Ευρώπη και. άλλα μέρη, ρίχνοντας άγκυρα στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

 

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (10-18/8)

Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό με διεθνή εμβέλεια, ταξιδεύει στον χρόνο, θυμάται όλους τους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης που τον έχουν τιμήσει, όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Nobuko Imai, Michaela Martin, Frans Helmerson,. Radovan Vlatkovic, Γιάννης Βακαρέλης, Κώστας Κοτσιώλης, Michel Lethiec κ.ά., παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό στο Ιστορικό Θέατρο Απόλλων. 

 

 

12ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου (19-21/9)

Το Syros Jazz Festival δημιουργήθηκε από την αγάπη των Συριανών Βαγγέλη Αραγιάννη και Γιάννη Ρούσσου για την Jazz μουσική. Tο Φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από συναυλίες, περιλαμβάνει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και προβολές ταινιών με θέμα την jazz στο Θέατρο Απόλλων,. καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αποτελούν τον επίλογο του πολιτιστικού προγράμματος. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τον μήνα Οκτώβριο, το οποίο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού στο νησί.

 

Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερα για το νησί και τα φεστιβάλ της Σύρου στο www.syrosisland.gr. Αυτό το καλοκαίρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Σύρο!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath