Home / Wellness  / Health  / Σπόροι Chia: Μια διατροφική “βόμβα”

Σπόροι Chia: Μια διατροφική “βόμβα”

Ανακαλύψτε τα οφέλη που χαρίζουν στην υγεία σας οι σπόροι chia.

 

Τα τελευταία χρόνια, οι σπόροι chia γίνονται όλο και πιο γνωστοί, με διατροφολόγους και γυμναστές να τους κατατάσσουν πρώτους στη λίστα τους, για μια υγιεινή διατροφή. Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως αποτελούν μια διατροφική “βόμβα”, καθώς περιέχουν τεράστια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μη χάνετε καιρό και εντάξτε τους στη διατροφή σας. Μπορείτε να τους προσθέσετε στο τσάι, στο γιαούρτι, ως γαρνιτούρα σε οποιοδήποτε φαγητό, σε smoothies, ακόμα και στα γλυκά! Τα αποτελέσματα, που θα δείτε σε λίγο καιρό, θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα οφέλη τους.

 

 

Αρχικά, οι σπόροι chia αποτελούν την τέλεια μορφή φυτικής πρωτεΐνης, περιέχοντας 9 απαραίτητα αμινοξέα. Η πρωτεΐνη βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών, αλλά και στην απώλεια ή διατήρηση του βάρους. Τέλος διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην πέψη και τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν συνεισφέρουν στην απόκτηση της απαραίτητης ενέργειας.

 

 

Επιπλέον, έχουν υψηλά ωμέγα 3, ασβέστιο και μαγνήσιο. Το πρώτο θεωρείται ως ο καλύτερος σύμμαχος για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, αλλά και τη μείωση πιθανής φλεγμονής. Το ασβέστιο που χαρίζουν οι σπόροι chia έχει αποδειχθεί περισσότερο σε περιεκτικότητα από όσο έχει ένα ποτήρι γάλα. Το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των οστών. Το μαγνήσιο συμβάλει, επίσης, στην υγεία της καρδιάς και την ανάπτυξη των μυών.

 

Το φώσφορο, το κάλιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι μια ακόμη ομάδα θρεπτικών συστατικών, που παρέχονται από τους σπόρους chia. Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, στη διατήρηση ενός καλού ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της υγείας των πνευμόνων και του συκωτιού.

 

 

Τέλος, οι σπόροι chia διαθέτουν και αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα τελευταία βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων, καθώς και στην αποτροπή ή επούλωση βλάβης τους. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενειών.

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.