Home / Wellness  / Mind  / Πώς το περιβάλλον μεριμνά για την ψυχική μας υγεία;

Πώς το περιβάλλον μεριμνά για την ψυχική μας υγεία;

perivallon
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ανακαλύπτουμε πώς το περιβάλλον μεριμνά για την ψυχική μας υγεία. 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Από το 1972 αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα. περιβάλλον

 

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την ιδιότητα του περιβαλλοντικού επιστήμονα ή δεν είμαστε μάχιμοι ακτιβιστές, όλοι μας έχουμε ένα κοινό σημείο: τη σχέση μας για το περιβάλλον. Και όπως κάθε σχέση -και ειδικότερα εκείνες που είναι σημαντικές για την υγεία και την ευημερία μας- έτσι και η σχέση μας με τη φύση χρειάζεται συνεχώς προσοχή και φροντίδα. Ωστόσο, δε θα μιλήσουμε για το πώς πρέπει να φροντίζουμε τη φύση, αλλά για το πώς η ίδια η φύση φροντίζει εμάς.

 

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν εμβαθύνει στο πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη φύση και το περιβάλλον για την ψυχική μας υγεία. Πώς, λοιπόν, φροντίζει η φύση για τη δική μας ευεξία;

 

Η ζωή σε αστικά περιβάλλοντα σε συνδυασμό με τη γρήγορη καθημερινότητα,.αλλά και τον “εγκλεισμό” στο γραφείο, δημιουργεί συσσωρευμένη ένταση και πνευματική κόπωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι σώμα και μυαλό μπορούν να “βιώσουν”.την απόλυτη χαλάρωση μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον. Η επαφή με τη φύση αυξάνει τα ευχάριστα συναισθήματα, ενώ ενισχύει τη συγκέντρωση.

 

Περιβάλλον

 

Παράλληλα, μία απόδραση σε ένα φυσικό περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει.ως ένα διανοητικό διάλειμμα, επιτρέποντάς μας να ξεφύγουμε -έστω και προσωρινά- από τις απαιτήσεις και τα άγχη της καθημερινότητας,.ενώ μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, αλλά και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

 

Η φύση μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και το στρες.και να διαχειριστούμε τα συναισθήματα θυμού. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η τακτική πρόσβαση σε χώρους με πράσινο συνδέεται με την πρόληψη της κατάθλιψης. Τέλος, η συχνή επαφή με τη φύση μάς βοηθάει να κοιμάστε καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα, η καθημερινή έκθεση στο φυσικό φως, συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού κύκλου του ύπνου και της αφύπνισης.

 

Φυσικά, όπως το περιβάλλον έχει φροντίσει να μεριμνήσει για εμάς, έτσι και εμείς έχουμε υποχρέωση να μεριμνήσουμε για εκείνο.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada