Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πότε τα κορεσμένα λιπαρά σού ενισχύουν το άγχος;

Πότε τα κορεσμένα λιπαρά σού ενισχύουν το άγχος;

κορεσμένα λιπαρά
Όσο περισσότερο αγχωνόμαστε, τόσο περισσότερο τρώμε, με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε ακόμα περισσότερο.

 

Δεν είναι νέο ότι σε περιόδους έντονου άγχους, πολλοί από εμάς τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό από αυτό που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας. Και αυτό γιατί το άγχος αποδεδειγμένα προκαλεί ένα σύνολο συμπεριφορικών αλλαγών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε απότομη ή και σταδιακή αύξηση βάρους. Αυτές οι συμπεριφορικές αλλαγές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μειωμένη σωματική δραστηριότητα, διαταραχές στον ύπνο, ορμονικές αλλαγές, καθώς και συναισθηματική πείνα.

 

Παλαιότερη έρευνα, η οποία είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό NeuronTrusted Source, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά, τα οποία τείνουμε να επιλέγουμε σε περιόδους στρες, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Για την ακρίβεια, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ενός συστήματος ανταμοιβής, ο οποίος επιτυγχάνεται μέσα από την κατανάλωση τροφών με κορεσμένα λιπαρά.

 

 

Όσο περισσότερο αγχωνόμαστε, τόσο περισσότερο τρώμε, με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε ακόμα περισσότερο. Και αυτό ακριβώς το γεγονός έρχεται να αποδείξει νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο University of Colorado Boulder.

 

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή.υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκαλεί αλλαγές στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν το άγχος.

 

Τι είναι, όμως, τα κορεσμένα λιπαρά;

 

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι τα λεγόμενα “κακά” λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε σχετικά.μεγάλες ποσότητες σε πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το πλήρες γάλα, το τυρί, το αγελαδινό βούτυρο, οι κρέμες γάλακτος, αλλά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα γλυκά και τα συσκευασμένα snacks. 

 

Τελικά, πόσα μπορούμε να καταναλώνουμε την ημέρα;

 

Η συνιστώμενη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που μπορεί να καταναλώνει ένα άτομο.την ημέρα εξαρτάται από τη συνολική του ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Dietary Guidelines.for Americans, προτείνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Για παράδειγμα, ένας μέσος ενήλικας μπορεί να προσλαμβάνει έως και 70g λιπαρών καθημερινά,.από τα οποία τα κορεσμένα δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 20g.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada