Home / Family  / Περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη!

Περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη!

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί αν είναι σωστό να διατηρούμε το “αθώο” ψέμα στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη και την ύπαρξή του;

Aν είσαι γονιός, τότε έχεις ήδη βιώσει ένα από τα πιο έντονα διλήμματα της περιόδου των γιορτών. Να πω στο παιδί μου την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη ή να διατηρήσω τον μύθο;

 

Πολλά τα ερωτήματα και οι ανησυχίες μέσα μας για το τι είναι σωστό, τι λάθος,.τι επίδραση έχει η κάθε επιλογή στο παιδί, τι γονιός θεωρώ ότι είμαι και ποιος θέλω να είμαι… Ναι, όλα αυτά είναι κρυμμένα στην ψυχή ενός ενήλικα που κάποτε υπήρξε κι εκείνος παιδί. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι το “κλειδί” και η απάντηση,.που δεν είναι η ίδια για τον καθένα μας.

 

Πώς νιώθαμε εμείς ως παιδιά περιμένοντας τα δώρα του Άγιου Βασίλη κάτω από το δέντρο μας; Όταν γράφαμε το γράμμα ή όταν ξενυχτούσαμε μήπως και τον δούμε να μπαίνει σπίτι μας…

 

Η κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω αναμνήσεων είναι η παιδική χαρά. Οι έννοιες της έκπληξης, της μαγείας, της προσμονής.

 

Πιθανότατα αγχωνόμαστε για πώς το παιδί θα μάθει τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Πολλές, όμως,.είναι οι μελέτες που λένε ότι τα παιδιά με πλούσια.φαντασία στη ζωή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλύτερα στον διαχωρισμό αλήθειας και ψέματος στην πορεία της ζωής τους. Άλλωστε, κανένα παιδί και μετέπειτα ενήλικας.δεν πίστεψε διά παντός στον όμορφο χριστουγεννιάτικο μύθο. 

 

Κι ας δούμε και την άλλη πλευρά. Πώς μπορείς να γκρεμίσεις έναν αγαπημένο μύθο μέσα σε λίγα λεπτά; Έχουμε άραγε το δικαίωμα; Κάποια στιγμή θα συμβεί από μόνο του,.συνήθως με την αποκάλυψη από κάποιο μεγαλύτερο παιδί. Εκεί, όταν έρθει η στιγμή θα είστε για το παιδί ο άνθρωπος που θα επιβεβαιώσει την αλήθεια, αλλά με τον δικό σας τρόπο,.αυτόν που ξέρετε ότι εκείνη τη στιγμή χρειάζεται το παιδί σας.

 

 

 

Και, τελικά, ποιον έβλαψε λίγη παραπάνω μαγεία στη ζωή;  

 

Όλοι στην πορεία της ζωής μας βιώνουμε την απώλεια και η αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη είναι σίγουρα μία από αυτές. Όλα θέλουν τον χρόνο τους και τον χειρισμό τους. Τίποτα που αφορά το παιδί μας δεν γίνεται ελαφρά τη καρδία και όλα έχουν έναν και μόνο στόχο: την ευτυχία του.

 

Κι αν αυτή προκύπτει από ένα αθώο ψέμα, ας είναι. Η ζωή πάντα χρειάζεται λίγο παραμύθι για να αντισταθμίζει την ασχήμια των καιρών. 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath