Home / Wellness  / Mind  / Ο καύσωνας επηρεάζει και την ψυχική υγεία μας

Ο καύσωνας επηρεάζει και την ψυχική υγεία μας

καύσωνας
Με τον κίνδυνο της σωματικής μας υγείας να είναι πλέον γεγονός, έρχεται η σειρά των ψυχολόγων να μιλήσουν για τις επιπτώσεις του καύσωνα στην ψυχική μας υγεία.

 

Το πρώτο κύμα καύσωνα ήδη έχει “χτυπήσει” την Ελλάδα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν.ότι οι καύσωνες θα γίνονται όλο ένα και πιο συχνοί και ότι θα χειροτερεύουν με την πάροδο των χρόνων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα περιστατικά των προβλημάτων υγείας, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία,.με τους ειδικούς να μας υπενθυμίζουν συνεχώς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Με τον κίνδυνο της σωματικής μας υγείας να είναι πλέον γεγονός, έρχεται η σειρά των ψυχολόγων να μιλήσουν για τις επιπτώσεις του καύσωνα στην ψυχική μας υγεία.

 

Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Science Reports, οι Moustaq Karim Khan Rony και Hasnat M. Alamgir επιχείρησαν να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και της ψυχικής ευεξίας,.μέσα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας. Τα αποτελέσματα των ερευνητών ανέδειξαν την επίδραση της θερμοκρασίας σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας, επιβεβαιώνοντας ότι ο καύσωνας ελλοχεύει κινδύνους τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία.

 

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι ο καύσωνας έχει πραγματικά επιπτώσεις στην ψυχολογία μας,.επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά τη άρρηκτη σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου σώματος, του νου και του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ανθρώπινος οργανισμός τείνει να αγχώνεται στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Όταν η αντίδραση του σώματος στο στρες ενεργοποιείται από τις υψηλές θερμοκρασίες,.απελευθερώνονται σε αυξημένες ποσότητες η κορτιζόλη και η επινεφρίνη. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το ήδη υπάρχον άγχος, αλλά και να δημιουργήσει έντονο στρες σε όσους προηγουμένως δεν υπέφεραν από αυτό. Παράλληλα, ο καύσωνας τείνει να αυξάνει την συναισθηματική ευαισθησία, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι.να αισθάνονται πιο εύκολα αναστατωμένοι, απογοητευμένοι και πιο επιρρεπείς σε συγκρούσεις.

 

ψυχική υγεία

 

Ταυτόχρονα, η αφυδάτωση που προκαλεί η ζέστη είναι πιθανόν να προκαλέσει σύγχυση,.αλλά και να αρχίσει να μιμείται τα συμπτώματα πανικού, όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός, δύσπνοια και ζαλάδα. Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να διαταράξουν τους καθημερινούς κύκλους της διάθεσης με πολλούς τρόπους,.διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνο και προκαλώντας ορμονικές διακυμάνσεις.

 

Τελικά, με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι αρχίζουν να δυσκολεύονται.να αντιμετωπίσουν το άγχος τους. γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και την εργασιακή τους απόδοση. Επιπλέον, η σωματική δυσφορία που συνοδεύει την υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει έλλειψη κινήτρων, μειωμένο ενθουσιασμό και μειωμένη ενέργεια, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος.

 

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada