Home / Famous Talks  / Ο Ανδρέας Λαγός μας ετοιμάζει…”Athenian Lunch”!

Ο Ανδρέας Λαγός μας ετοιμάζει…”Athenian Lunch”!

andreas_lagos
Ο Ανδρέας Λαγός είναι ο chef που έχει συνδέσει το όνομά του με τον ορισμό της δημιουργικής, γευστικής περιπλάνησης. Αυτή τη φορά, μας ταξιδεύει στο Dubai, για το πιο νόστιμο “Athenian Lunch”!

 

Έχει καταφέρει να ταυτιστεί με έναν άκρως δημιουργικό όρο, που “ταξιδεύει” τη γεύση πέρα από τα στενά όρια της κουζίνας. Ο καταξιωμένος nomad chef Ανδρέας Λαγός μπαίνει καθημερινά στα σπίτια μας μέσα από την εκπομπή “ΠΟΠ μαγειρική” στην ΕΡΤ1, γεμίζοντας τα μεσημέρια μας με αρώματα και γεύσεις από την ελληνική γη. Ένα νέο μαγειρικό εγχείρημα τον οδήγησε στο μακρινό Dubai, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου σερβίρει το πιο νόστιμο “Athenian Lunch”, επιβεβαιώνοντας ότι ο τίτλος του περιπλανώμενου, ταξιδευτή chef τού ανήκει δικαιωματικά.

 

Η εκπομπή “ΠΟΠ μαγειρική” συνεχίζεται και φέτος, στην ΕΡΤ1, σε καθημερινή προβολή. Πώς αισθάνεσαι για αυτή τη νέα σεζόν και τι απολαμβάνεις περισσότερο σε αυτή την εκπομπή;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η ΕΡΤ1 μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί μία καθημερινή μαγειρική εκπομπή. Η “ΠΟΠ μαγειρική” είναι μία εκπομπή που στόχος της είναι η προβολή και η προώθηση της ελληνικής γης και των Ελλήνων παραγωγών. Μία εκπομπή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δική μου μαγειρική φιλοσοφία, την οποία υπηρετώ από την πρώτη στιγμή του μαγειρικού μου ταξιδιού. Στην εκπομπή μοιράζομαι με τους εξαιρετικούς καλεσμένους τους “θησαυρούς” της Ελλάδας και οι τηλεθεατές μας “εκπαιδεύονται” στην απλότητα, στις αξίες και στο ήθος, αλλά και στη σημαντικότητα της ελληνικής κουζίνας.

 

 

Οι συνεργασίες και οι μαγειρικές δραστηριότητές σου κινούνται σε διεθνή “ύδατα”, όπως στη Γαλλία, το Μαϊάμι, το Dubai, το Λονδίνο κ.α. Με αυτό σχετίζεται και η έννοια του “nomad chef” που σε ακολουθεί. Ποια η βαθύτερη σημασία του, όμως, για εσένα;

Η ανάγκη μου για αναζήτηση και εξέλιξη με οδήγησε να “ταξιδέψω” έξω από τα στενά όρια της κουζίνας ενός εστιατορίου και δημιούργησα δική μου φιλοσοφία για τη μαγειρική και το φαγητό. Έτσι γεννήθηκε το concept “Nomad by Andreas Lagos”. Η nomad φιλοσοφία μου με ταξιδεύει έξω από τα όρια της κουζίνας ενός εστιατορίου. Είμαι ένας άνθρωπος “περιπλανώμενος”, μου αρέσει η περιπέτεια,.η ανακάλυψη και η δημιουργία νέων γεύσεων. Η επιλογή μου να μη βρίσκομαι συνέχεια στον ίδιο χώρο με βοηθάει να εξελιχθώ και με κάνει ευτυχισμένο. Με αφήνει να “μπαίνω σε σπίτια άλλων”, να “μαγειρεύω”.τις προσωπικές στιγμές μιας παρέας, επικοινωνώντας τη φιλοσοφία και την ιεροτελεστία της γεύσης σε όσους την αναζητούν.

 

andreas_lagos

 

Τον τελευταίο καιρό βρίσκεσαι αρκετά συχνά στο Dubai και εύλογα προκύπτει η υπόθεση ότι ετοιμάζεις κάποιο project εκεί. Θα ήθελες να το μοιραστείς μαζί μας; Τι σε κάνει χαρούμενο και ενθουσιασμένο αναφορικά με αυτό;

Τη δεδομένη χρονική στιγμή μαγειρικά έχω την τύχη και την τιμή να είμαι μέλος ενός από τους μεγαλύτερους και πιο αξιοσέβαστους ομίλους εστίασης στο Dubai. Εχω αναλάβει την ανάπτυξη του concept “Athenian Lunch” στο “Avli by tashas”, ένα ελληνικό εστιατόριο του οποίου ιδιοκτήτρια είναι η κυρία Νατάσσα Σιδέρη, μία γυναίκα που σέβομαι και θαυμάζω απεριόριστα ως άνθρωπο και ως επαγγελματία, μία Ελληνίδα του εξωτερικού που υμνεί την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

 

H κυρία Σιδέρη επέλεξε να με συμπεριλάβει στην ομάδα της και οφείλω να ομολογήσω πως χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση της Jill Οkkers, Culinary Director του Tashas Group, της Βλασίας Αναγνώστου, Head Chef του Αvli, καθώς και την εξαιρετική ομάδα του “Avli by tashas” αυτό το project δεν θα είχε λάβει σάρκα και οστά. Σε ευχαριστώ πολύ που μου δίνεις αυτήν την ευκαιρία να μιλήσω και να παρουσιάσω αυτές τις τόσο σημαντικές γυναίκες και να τις ευχαριστήσω και δημοσίως.

 

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτή τη συνεργασία, αλλά θα σταματήσω εδώ, λέγοντας με απόλυτο σεβασμό πως είναι χαρά και τιμή.να συνεργάζομαι με επαγγελματίες και ανθρώπους με ήθη και αξίες, που μόνο στόχο τους έχουν να παρουσιάζουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Και, βεβαίως, να πω ότι στις 18/11/2023 θα γίνει το launch του project “Athenian Lunch” στο “Avli by tashas”.

 

"Athenian Lunch"

o Ανδρέαs Λαγός μαζί με τη Jill Οkkers, Culinary Director του Tashas Group.

Athenian_Lunch_b

 

Έχεις πολλά χρόνια μαγειρικής πείρας και πολύ σημαντικές δουλειές μέχρι σήμερα. Έχεις καταλήξει αν υπάρχει, τελικά, συνταγή επιτυχίας; Πώς την ορίζεις;

Εκτιμώ πως η επιτυχία είναι κάτι προσωπικό για κάθε άνθρωπο, δεν υπάρχει αρχή μέση και τέλος. Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι επιτυχημένος.γιατί βλέπει τα φυτά του να μεγαλώνουν, κάποιος μπορεί να εκτιμά πως είναι επιτυχημένος γιατί κάνει πολλά ταξίδια. Για εμένα, επιτυχία είναι να έχω πέντε φίλους, που τους έχω επιλέξει να είναι η οικογένειά μου,.να τους αγαπώ,.να στέκομαι δίπλα τους και να μοιράζομαι ένα όμορφο γεύμα.

 

 
Ως ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για διεθνείς κουζίνες και διαφορετικές κουλτούρες,.μπορείς να μας πεις κάτι που δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί σε καμία άλλη κουζίνα πέρα από την ελληνική; Τι είναι αυτό που πάντα θα διακρίνει και θα ξεχωρίζει την κουζίνα μας;

Η ελληνική κουζίνα ξεχωρίζει για την απλότητα, την εξαιρετική πρώτη ύλη και για το μοίρασμα μέσω της παρέας, των φίλων, της οικογένειας.

 

andreas_lagos

Αν σου ζητούσα να ξεχωρίσεις κάποιες στιγμές-σταθμούς στη μέχρι σήμερα μαγειρική διαδρομή σου, ποιες θα ήταν αυτές και γιατί;

Κάθε συνεργασία που αναπτύσσω είναι για εμένα ένας σταθμός και ταυτόχρονα ένα μάθημα. Από κάθε συνεργασία κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις,.και αυτό κάνει την καθημερινότητά μου να είναι όμορφη. Τιμώ και πάντα τιμούσα όλες τις συνεργασίες μου -και στα εύκολα και στα δύσκολα-.γιατί είχα καλή διάθεση και σεβασμό απέναντι σε κάθε συνεργάτη, προκειμένου να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο τώρα θα σου πω ότι η συνεργασία-σταθμός για εμένα είναι η συνεργασία μου με την “Avli By tashas” στο Dubai.

 

"Athenian Lunch"

Η Jill Οkkers, Culinary Director του Tashas Group, η Νατάσσα Σιδέρη, ιδιοκτήτρια του Avli by tashas & CEO του Tashas Group, ο Ανδρέας Λαγός και η Βλασία Αναγνώστου, Head Chef του Αvli.

 

 

Τι επιθυμείς από εδώ και στο εξής; Πώς μοιάζει για εσένα ένα όμορφο μέλλον;

Δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον. Aυτό που ξέρω είναι να ζω το παρόν. Οπότε, θέλω να έχω υγεία, να μπορώ να συνεχίσω να δημιουργώ όμορφα συναισθήματα μέσω της μαγειρικής μου.και να προβάλλω την Ελλάδα και την πρώτη ύλη της ανά τον κόσμο.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath