Home / Cozyhome  / Architecture  / Μία κατοικία με έντονη εικαστική διάθεση

Μία κατοικία με έντονη εικαστική διάθεση

κατοικία
H αρχιτέκτονας Έλενα Κάρουλα (elenakarouladesign) ανέλαβε τον σχεδιασμό μιας μονοκατοικίας με έντονη εικαστική διάθεση. Η ανάθεση του εσωτερικού σχεδιασμού σε συνάρτηση με τον περιβάλλοντα χώρο και τον τρόπο ζωής της πολυδιάστατης οικογένειας που θα κατοικούσε, ήταν μία ιδιαίτερη πρόκληση. κατοικία

 

Τα μέλη της πενταμελούς οικογένειας -ένα ζευγάρι με τρία κορίτσια- είχαν τις δικές τους μοναδικές ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις, οι οποίες οδήγησαν τον σχεδιασμό σε μία ιδιόμορφη σχέση μεταξύ των χώρων. Παρά τον κοινό συνδετικό ιστό και τη ροή από τον ένα χώρο στον άλλον, καθένας από αυτούς αποτελεί και μία έκπληξη. Από την εξωτερική είσοδο του δρόμου, κατεβαίνεις μέχρι την εσωτερική είσοδο της κατοικίας. Ο περιβάλλοντας χώρος  σε προετοιμάζει για την πρώτη επαφή με τη μοναδικότητά της. κατοικία

 

Η “αντανάκλαση” του σχεδιασμού του μεταλλικού παραβάν στο βάθος του καθιστικού συνδέει της δύο αντικριστές όψεις και με χρηστικό τρόπο φιλοξενεί την τηλεόραση.

 

Η ξύλινη επένδυση στο χωλ προσφέρει το ζεστό καλωσόρισμα και λειτουργεί ως “μάσκα”, που κρύβει πίσω της λειτουργίες, όπως το.W.C των ξένων και την γκαρνταρόμπα.

Το ειδικά σχεδιασμένο μεταλλικό παραβάν ορίζει τον χώρο του χωλ. Ταυτόχρονα, απελευθερώνει μέσα από τη διαμπερότητά του την επαφή με τον χώρο του καθιστικού. Οι μεγάλες τζαμαρίες στο καθιστικό καθιστούν τον περιβάλλοντα χώρο με την πισίνα, την καταπράσινη έκταση και τη γαλήνια εικόνα της θάλασσας στο βάθος, ως μία φυσική προέκταση του εσωτερικού χώρου. Έντονο είναι το σουρεαλιστικό στοιχείο και η pop διάθεση στην επίπλωση. Μέσα σε ένα κατά τ’ άλλα minimal και γραμμικό σκηνικό.

Η παρουσία της ξύλινης ενιαίας ψευδοροφής στον ενιαίο χώρο κουζίνας-τραπεζαρίας, τονίζει την ενότητα του χώρου, ενώ η χρήση κρεμαστών στοιχείων στη νησίδα και στο τραπέζι ορίζουν τις δύο διαφορετικές χρήσεις.

Το κρεμαστό φωτιστικό του Tom Dixon με τις εναλλαγές εικόνων όπως προκύπτουν, είτε είναι φωτισμένο είτε μη, διαχωρίζει τις εμπειρίες μεταξύ ημέρας και νύχτας με μία άκρως καλλιτεχνική διάθεση.

 

Στο κέντρο των δύο βραχιόνων της κάτοψης της κατοικίας βρίσκεται το κεντρικό κλιμακοστάσιο, με βασικά χαρακτηριστικά τη διαμπερότητα μέσα από τις γυάλινες επιφάνειες και τα ξύλινα αιωρούμενα σκαλοπάτια. Το γυάλινο δάπεδο συνδέει τα τρία επίπεδα μεταξύ τους και ταυτόχρονα φωτίζει με φυσικό φως το επίπεδο του υπογείου. Η θέση του στον κοινόχρηστο διάδρομο γεφυρώνει τον καθιστικό χώρο. Καθώς και αυτόν της open plan κουζίνας- τραπεζαρίας στον δεύτερο βραχίονα της κατοικίας. κατοικία

κατοικία

 

Στον πρώτο όροφο με την απρόσκοπτη θέα στο μοναδικού κάλλους φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται η σουίτα του κυρίως υπνοδωματίου μαζί με τη σουίτα της.NΕF και τον χώρο του γραφείου. Την κυρίως σουίτα χαρακτηρίζει το φωτισμένο παραβάν, το οποίο διαχωρίζει το χώρο του ύπνου από την γκαρνταρόμπα. Μια εμπειρία πολυτέλειας προσφέρεται μέσα από τις επιλογές των πλακιδίων και ειδών υγιεινής στο λουτρό. Συμπληρώνουν με μία απρόσμενη αντίθεση τη λιτότητα του υπνοδωματίου.

Στο συνεπίπεδο υπόγειο με τον περιβάλλοντα χώρο, από τον οποίο οι εσωτερικοί χώροι αντλούν το φυσικό φωτισμό και εισπράττουν τις πλούσιες εναλλαγές της φύσης, συνυπάρχουν τα υπνοδωμάτια της.NEF και της ARIAS, με συνδετικό στοιχείο το κοινόχρηστο λουτρό, με τις εσωτερικές θύρες από το κάθε δωμάτιο.

Το δωμάτιο της NEF χαρακτηρίζεται από μία rock διάθεση στις επιλογές. Για παράδειγμα, η ντουλάπα με τις γυάλινες φιμέ πόρτες και το κόκκινο γραμμικό led στο κεφαλάρι. Σε αντίθεση με το δωμάτιο της ARIAS, που υπάρχει μια πιο ρομαντική διάθεση. Η ταπετσαρία- mural που επιλέχθηκε, μεταφέρει τον εξωτερικό χώρο στο εσωτερικό. Ως αποτέλεσμα έχουμε τη μεγέθυνση του δεύτερου, αλλά και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που αποπνέει ηρεμία. κατοικία

κατοικία

Η απόλαυση του ασυνήθιστου, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό της κατοικίας, προβάλλει ένα εικαστικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, εμπλουτίζει θετικά την καθημερινότητα των ιδιοκτητών.

 

Credits:

Κατασκευή κουζίνας : MariaK furnitures

Μεταλλικά διαχωριστικά : MariaK furnitures

Ξύλινες κατασκευές : Δίεδρον

Είδη υγιεινής και αξεσουάρ : Veneti

Φωτισμός : Apleton

Φωτιστικό κλιμακοστασίου : Riche

Ταπετσαρίες : Cripe

Γυάλινο δάπεδο : Nafpliotis

Φωτογραφίες : Δημήτρης Κλεάνθης

elenakarouladesign.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath