Home / Famous Talks  / Κική Μποτονάκη: A genuine child of House

Κική Μποτονάκη: A genuine child of House

Η Θεσσαλονικιά dj KiKa, κατά κόσμον Κική Μποτονάκη, είναι εδώ και αρκετά χρόνια ένα αυθεντικό παιδί της house μουσικής, όταν ακόμα λίγοι γνώριζαν τα ευδιάκριτα όρια ανάμεσα στα διάφορα μουσικά είδη. Η ενασχόλησή της με τον χώρο σχεδόν καρμική και αναπόφευκτη, όταν στην πρώτη της εμφάνιση πάνω στα decks, κατάλαβε ότι αυτό θα την ακολουθούσε σε όλη της την ζωή. Μας μαγεύει με τις μουσικές της καθημερινά, ως ραδιοφωνικός παραγωγός του FLY104, ενώ στα live dj sets ξέρει πώς να παρασύρει τον κόσμο στην πιο ανεβασμένη διάθεση. Εκτός, όμως, από dj είναι και μαμά, ισορροπώντας άψογα πάνω στις καθημερινές απαιτήσεις. Με αφορμή την πρόσφατη επαναφορά στην -σχεδόν- κανονικότητα και μία εκπληκτική επιστροφή της στα decks, μας μιλάει για όσα της έλειψαν το τελευταίο διάστημα, για τις σπουδαίες μουσικές της εμπειρίες αλλά και τα σχέδιά της.

 

Γνωρίζουμε ότι το ξεκίνημά σου ως Dj έγινε το 2006 στις Σέρρες, κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Θυμάσαι πώς ένιωσες εκείνη την πρώτη φορά πάνω στα decks; Κατάλαβες αμέσως ότι αυτό ήταν που θα ακολουθούσες τελικά επαγγελματικά;

Ναι πολύ σωστά, στην πόλη των Σερρών πρωτοξεκίνησα, κι εκεί εντελώς συμπτωματικά έγινε και το restart μου στην “μετά-Covid” εποχή! Θυμάμαι τα πάντα από εκείνη τη φορά, είχα τρομερό άγχος αλλά σε συνδυασμό με απίστευτο ενθουσιασμό. Ένιωθα να τρέμω καθ’ όλη τη διάρκεια του Dj set. Και, ναι, από εκείνη την πρώτη μέρα συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει τόσο πολύ, που θα κάνω τα πάντα για να το ακολουθήσω!

 

 

Τι περιελάμβαναν τα εφηβικά σου ακούσματα και πώς διαμορφώθηκαν στην πορεία; Ήσουν πάντα fan της ηλεκτρονικής μουσικής;

Τα εφηβικά μου ακούσματα ήταν σε ποπ και ροκ ήχους και κυρίως ξένη μουσική (όπως τα λέγαμε τότε). Υπήρχαν, βέβαια, τότε  -να το πούμε κι αυτό- πολλά στοιχεία της ηλεκτρονικής μουσικής (κυρίως της house) σε κομμάτια που θεωρούνταν pop, και τα άκουγες σε mainstream ραδιόφωνα. Γιατί, τότε ήταν η εποχή που δεν υπήρχε το internet, και για να ακούσεις ένα κομμάτι περίμενες καρτερικά στον αγαπημένο σου ραδιοφωνικό σταθμό. Αυτό το παιδί ήμουν!

Καθαρά ηλεκτρονική μουσική ξεκίνησα να ακούω από το λύκειο. Safari FM (οι Θεσσαλονικείς σίγουρα το γνωρίζουν) και parties με guest djs, αλλά και τους δικούς μας residents σε Decadence και Venue. Από τότε “κόλλησα” με αυτήν τη μουσική.

 

Τι απολαμβάνεις περισσότερο όταν παίζεις μουσική; Είναι για εσένα πέρα από επάγγελμα και μια μορφή «ψυχοθεραπείας»;

Όταν παίζω μουσική απολαμβάνω όλη αυτή την ενέργεια αλλά και την αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Θέλω να τους βλέπω να περνάνε καλά, είτε γνωρίζουν από αυτή τη μουσική, είτε όχι. Να βρουν πολλούς λόγους για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το ποτό τους. Για εμένα, αυτή είναι η μεγαλύτερη ψυχοθεραπεία. Απολαμβάνω τη δουλειά μου!

 

Μολονότι σε χώρες του εξωτερικού συναντάμε πολλές γυναίκες Djs, θα έλεγα ότι δεν είναι κάτι σύνηθες στην Ελλάδα. Πιστεύεις ότι υπάρχουν ακόμα διακρίσεις στο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού;

Διακρίσεις δε θα έλεγα ότι υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα. Σίγουρα, όμως, είναι ένα επάγγελμα που, όπως όλα, απαιτεί πολλή δουλειά και προσήλωση. Θα ήθελα να ήμασταν περισσότερες και μου αρέσει να στηρίζω νέα κορίτσια σε αυτόν τον χώρο, όπως έκαναν κάποτε άλλοι και για εμένα.

 

 

Έχεις εργαστεί ως resident Dj σε πολλά διάσημα bars και clubs της Θεσσαλονίκης, ενώ έχεις συμμετάσχει σε μουσικές διοργανώσεις και φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες μουσικές εμπειρίες που θα σου μείνουν αξέχαστες;

Είναι, σίγουρα, πάρα πολλές οι στιγμές που δε θα ξεχάσω ποτέ. Από το μικρότερο bar μέχρι το μεγαλύτερο club, η ενέργεια με τον κόσμο είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Κάτι που μένει μέσα σου, ακόμα κι αν δεν είναι μια sold out βραδιά.
Αξέχαστη εμπειρία είναι σίγουρα το Cavo Paradiso στη Μύκονο, όπου εκεί βρέθηκα εξαιτίας της μουσικής οικογένειας του Twisted, σε μια βραδιά με τρομερή ενέργεια και γεμάτη μουσική! Και κάτι πιο πρόσφατο, που νομίζω ότι δε θα ξεχάσω ποτέ, είναι η μέρα -που έγινε νύχτα- στο Carousel Beach Bar στον Ποταμό Θεσσαλονικης, όπου ήταν φανερή η επιθυμία του κόσμου να ξεχάσει όλα όσα βιώνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, να γίνουν ένα μεταξύ τους και με εμάς, και να διασκεδάσουμε μέχρι τελικής πτώσης!

 

Εκτός από Dj έχεις και τη δική σου καθημερινή, τρίωρη εκπομπή στο ραδιόφωνο του FLY 104 fm. Τι απολαμβάνεις περισσότερο σε αυτήν τη δουλειά;

Το ραδιόφωνο είναι ένας μεγάλος έρωτας, ο οποίος γίνεται όλο και πιο δυνατός όσο περναέι ο καιρός. Είμαι πολύ τυχερή που ανήκω στην ομάδα του FLY104 fm καθημερινά 15:00-18:00μ.μ  και μπορώ να μοιράζομαι μουσικές που αγαπώ, έχοντας και την επικοινωνία με ανθρώπους από όλον τον κόσμο!

 

Σκέφτηκες ποτέ να φύγεις από τη Θεσσαλονίκη, με τη σκέψη ότι η Αθήνα προσφέρει, ίσως, περισσότερες επιλογές;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα πριν από 4-5 χρόνια. Η Αθήνα, σαν μια πόλη με πολύ περισσότερο πληθυσμό, μπορεί να προσφέρει, ίσως, περισσότερες επιλογές. Τότε, όμως, που το σκεφτόμουν ήρθε και το ραδιόφωνο στην ζωή μου και το ξέχασα απευθείας. Επίσης, θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, που στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής είναι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, και όχι μόνο. Βλέπε Reworks Festival.

 

 

Cavo Paradiso στη Μύκονο, Laze στη Σαντορίνη, Paradisos στην Αγία Νάπα, Rascekor στη Bitola είναι μερικά μόνο από τα μέρη στα οποία έχεις παίξει. Θα έλεγε κανείς ότι κάνεις μια δουλειά που σου προσφέρει τη δυνατότητα της συνεχούς απόδρασης. Εσύ πώς το εκλαμβάνεις;

Όντως, η δουλειά μας μάς το προσφέρει αυτό, και χαίρομαι πολύ που έχω τη δυνατότητα να επισκέπτομαι πολλά μέρη, αλλά και να γνωρίζω τους ανθρώπους τους. Σίγουρα, υπάρχουν φορές που η όλη διαδικασία του ταξιδιού -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι συνεχόμενα- μπορεί να σε κουράσει σωματικά. Μόλις, όμως, πατήσω το πρώτο Play, τα ξεχνάω όλα αυτά και γεμίζω με ενέργεια!

 

 

Και μετά ήρθε ο Covid-19, μια κατάσταση εκ διαμέτρου αντίθετη με την ελευθερία των ταξιδιών. Πώς βίωσες αυτή την περίοδο και σε ποιον βαθμό ανέτρεψε την καθημερινότητά σου;

Η αλήθεια είναι ότι, λόγω δουλειάς, έλειπα πολύ συχνά από το σπίτι μου τα τελευταία 17 χρόνια. Οπότε, στην αρχή το βρήκα σαν ευκαιρία για να ξεκουραστώ. Έπειτα, άρχισα να κουράζομαι με όλους αυτούς τους περιορισμούς, που δεν μπορούσα να βλέπω δικούς μου ανθρώπους, αλλά κυρίως που δεν μπορούσα να δουλέψω. Η καθημερινότητά μου άλλαξε τελείως, όπως και το βιολογικό μου ρολόι. Δεν υπήρχε πλέον νύχτα…

 

Dj και μαμά. Εύκολος συνδυασμός; Τι αγαπάς περισσότερο στη νέα αυτή πραγματικότητα;

Εύκολος δε θα το έλεγα, ειδικά προς το παρόν που θέλεις και εσύ και το παιδί να είσαι τις νύχτες στο σπίτι. ‘Ομως, μπορείς να το δουλέψεις και να το συνδυάσεις! Και φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η υποστήριξη που έχεις απο το περιβάλλον σου. Ευτυχώς έχω πολλή! Στη νέα αυτή πραγματικότητα αγαπώ τα πάντα. Η καθημερινότητά μας έχει αποκτήσει μια αβίαστη ευτυχία…

 

H γνώμη σου για την ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα; Υπάρχουν αρκετά ερεθίσματα, για να μυηθούν σε αυτή ακόμη και εκείνοι που δεν τη γνωρίζουν καλά;

Η ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα έχει, ευτυχώς, πολλούς ανθρώπους που την κρατάνε ψηλά και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για τον κόσμο της. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ομάδες, που πραγματικά προσπαθούν δημιουργώντας festivals, events και επενδύοντας σε πολλά επίπεδα. Και όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές μικρότερες πόλεις της χώρας μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, βρίσκεις πολλά αξιόλογα festivals ηλεκτρονικής μουσικής, με εγχώριους djs αλλά και με τα μεγαλύτερα -παγκοσμίως- ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής.

 

 

Dj Antonio και Junior Pappa είναι θα λέγαμε σχεδόν σαν οικογένεια για σένα. Μίλησέ μας για αυτή τη συνεργασία που κρατάει χρόνια.

Έτσι τους λέω κι εγώ, μουσική μου οικογένεια! Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε αρχικά με τον Dj Antonio αρκετά χρόνια πίσω, όταν κι εγώ ήμουν μέλος του διδύμου των Vibers, μαζί με τη Σοφία Πασαλή, επιλέγοντάς μας για την ομάδα-εταιρεία που τότε δημιουργούσε, την Α2Ltd, στην οποία ανήκε και ο Junior Pappa. Εκεί έγινε, λοιπόν, η γνωριμία μας, η οποία εξελίχθηκε σε μια δυνατή φιλία, και τώρα μιλαμε για το “Twisted”, τη μεγάλη αυτή ιδέα -για εμένα μουσική οικογένεια- η οποία δημιουργήθηκε από τον Junior Pappa.

 

Έχεις συμμετάσχει σε μία από τις εντυπωσιακές μουσικές παραγωγές με τη σφραγίδα των Subreal Prisoners. Θα σε ξαναδούμε σε κάτι ανάλογο;

Πραγματικά είναι μία από τις πιο δυνατές μου εμπειρίες, που φυσικά θα θυμάμαι για πάντα. Μια ανάσα μέσα στην καραντίνα που ζούσαμε τότε, και ένα πολύ δουλεμένο project από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες του είδους, τους Subreal Prisoners, στον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Εκείνη τη μέρα ειλικρινά ένιωσα σαν να παίζω πρώτη φορά μουσική στην ζωή μου. Ελπίζω να συμμετάσχω σε κάτι ανάλογο σύντομα, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε και κοινό κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης.

 

 

Τι να αναμένουμε από εσένα, αναφορικά με καλοκαιρινά live dj sets; Πού μπορεί να απολαύσει κανείς τις μουσικές σου φέτος το καλοκαίρι αλλά και τι να περιμένουμε από τις νέες κυκλοφορίες σου;

Λόγω των νέων μέτρων του Covid-19, έχουν ακυρωθεί πολλά από τα προγραμματισμένα μου events σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινoύ tour. Θα υπάρξουν κάποιες εμφανίσεις -ελπίζω- είτε μόνη μου, είτε με την ομάδα του “Twisted”.

Νέα κυκλοφορία θα έχουμε πολύ σύντομα από την “Play my Τune Records” η οποία πρόκειται για remix από την original κυκλοφορία των Dj Antonio-Junior Pappa.

 

 

BRIEF Q&A

Λατρεμένο μουσικό κομμάτι: Paul Kalkbrenner – “Sky and Sand”

Mουσική σημαίνει: ζωή

Αν δεν ήμουν dj: θα ήμουν ραδιοφωνική παραγωγός (γέλια)

Στη δισκοθήκη μου θα βρεις: Από Moloko μέχρι Artbat

Eπόμενος προορισμός: Coco Beach Bar, Πυργαδίκια, Νομός Χαλκιδικής

Δεν ζω χωρίς: το κινητό μου

To μότο μου: κυνήγα τα όνειρά σου!

 

Fb: @Kiki Botonaki(KiKa)

Instagram: @kikibotonaki_music

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath