Home / Wellness  / Health  / Καύσωνας & εγκυμοσύνη: 6 συμβουλές από τη μαία

Καύσωνας & εγκυμοσύνη: 6 συμβουλές από τη μαία

καύσωνας εγκυμοσύνη
Ο παρατεταμένος καύσωνας των τελευταίων ημερών είναι δυσβάσταχτος για όλους και ειδικά για τις εγκύους. Πώς μπορεί, λοιπόν, μία έγκυος να προφυλαχτεί από την έντονη ζέστη;

 

Η ζέστη – και ιδιαίτερα η περίοδος του καλοκαιρινού καύσωνας– αποτελεί μια ενοχλητική και συχνά δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αναπτύξει μερικές φυσικές άμυνες, καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει. Για παράδειγμα, οι ιδρωτοποιοί αδένες εκκρίνουν νερό στην επιφάνεια του δέρματος και όταν αυτό εξατμίζεται, η θερμοκρασία των κοντινών αιμοφόρων αγγείων μειώνεται. Η εφίδρωση, λοιπόν, μειώνει τη συνολική θερμοκρασία μας.

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως, ο μεταβολικός ρυθμός – δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που καίτε, ενώ το σώμα σας είναι σε ηρεμία – αυξάνεται κατά 20% στο τρίτο τρίμηνο (30% στη δίδυμη κύηση). Γι’ αυτό, στην εγκυμοσύνη η εφίδρωση από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να σας κρατήσει δροσερή και άνετη.

καύσωνας

Η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ζάλη, συσπάσεις Braxton-Hicks (ψευδής τοκετός) και αφυδάτωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η θερμική εξάντληση της εγκύου μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές. Ωστόσο, με λίγο προγραμματισμό και τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, μπορείτε να παραμείνετε άνετη και ασφαλής κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εγκυμοσύνης σας.

 

1. Μείνετε ενυδατωμένη

Το σώμα σας χρειάζεται μια σταθερή ροή υγρών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) προτείνει την κατανάλωση 2-2,5 λίτρων νερού καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, να επιλέγετε και τρόφιμα που σας ενυδατώνουν. Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν πολύ νερό, όπως το πεπόνι, το καρπούζι, οι φράουλες και το αγγούρι. Φάτε αυτές τις τροφές σε σαλάτες ή κόψτε τις σε κύβους στο νερό σας ή φτιάξτε ένα δροσιστικό smoothie με πάγο, για να παραμείνετε ενυδατωμένη.

Tip: Παραλείψτε τα ζαχαρούχα ποτά (συσκευασμένους χυμούς, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και μπορεί να έχουν ωραία γεύση και να σας δροσίζουν, η κατανάλωση όλης αυτής της επιπλέον ζάχαρης δεν είναι μια υγιής αντιστάθμιση.

 

ενυδάτωση καύσωνας έγκυος

καύσωνας

2. Χρησιμοποιήστε κρύα υφάσματα σε… στρατηγικά σημεία

Τοποθετήστε δροσερά υφάσματα που έχετε πριν τοποθετήσει για λίγο στην κατάψυξη, σε περιοχές με μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, όπως οι μασχάλες και ο λαιμός, για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων σε περιοχές μικρών αιμοφόρων αγγείων, όπως τα πέλματα των ποδιών, οι παλάμες και τα μάγουλα, μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική.

Εναλλακτικά, το να μουλιάζετε τα πόδια σας σε δροσερό νερό ή να πάτε για κολύμπι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δροσιστείτε γρήγορα.

 

3. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους, όταν μπορείτε

Όταν είναι δυνατόν, αλλάξτε τις υπαίθριες δραστηριότητες με εναλλακτικές σε εσωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, αντί να φιλοξενήσετε ένα υπαίθριο μπάρμπεκιου, φέρτε το γεύμα μέσα και φάτε στον κλιματισμό. Το ίδιο και αν θέλετε να γυμναστείτε. Αντί για περπάτημα στο πάρκο, κάνετε pilates σε ένα δροσερό δωμάτιο.

Όταν ο εξωτερικός χώρος είναι η μόνη επιλογή, φτιάξτε τη δική σας σκιά. Φορέστε ένα μεγάλο καπέλο που να σας προσφέρει περιμετρικά σκιά έως και το στήθος.

 

pregnant summer

καύσωνας

4. Επιλέξτε σωστά ρούχα

Αν πρόκειται να είστε σε εξωτερικό χώρο, επιλέξτε ένα ελαφρύ ανοιχτόχρωμο ρούχο που αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, από βαμβάκι ή λινό. Αποφύγετε τα πιο στενά στυλ για να αφήσετε λίγο χώρο για να εξατμιστεί ο ιδρώτας. Ή επιλέξτε ένα ύφασμα που απομακρύνει τον ιδρώτα και σας κρατά στεγνή, βοηθώντας στη διαχείριση της θερμότητας.

καύσωνας

5. Επιλέξτε σωστά προϊόντα περιποίησης

Προσέξτε τις λοσιόν και τις κρέμες που χρησιμοποιείτε. Πιο παχύρρευστα, βαρύτερα έλαια και βούτυρα σώματος μπορεί να μπλοκάρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες σας και να αποτρέψουν την υγιή εφίδρωση. Επιλέξτε πιο ελαφριές κρέμες και απλώστε τις με φειδώ, αν πρόκειται να είστε έξω στη ζέστη.

καύσωνας

6. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας!

Αναζητήστε ένα ελαφρύ, όχι πολύ λιπαρό αντηλιακό που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. Επιδιώξτε μια αδιάβροχη σύνθεση που έχει τουλάχιστον SPF50. Αν πρόκειται να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, εφαρμόστε αντηλιακό κάθε δύο ώρες και πιο συχνά, αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε πολύ.

 

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη
Μαία, σύμβουλος θηλασμού & μητρότητας, certified pilates instructor
On-line & διαζώσης σεμινάρια – Επισκέψεις κατ’ οίκον
Τ: 693 8985 387
[email protected]
www.maia.authorway.com
IG – FB

[email protected]

Η Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη είναι Μαία & Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού, απόφοιτος του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης (2000-2004) και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στα Γ. Ν. Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο” και “Παπαγεωργίου” και έχει εργαστεί σε ιδιωτικά μαιευτικά – γυναικολογικά ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε καίρια τμήματα του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ Αμαρουσίου (2004-2011). Έχει παρακολουθήσει ελληνικά και διεθνή μαιευτικά και γυναικολογικά συνέδρια και εξειδικευμένα σεμινάρια, είναι εκπαιδευμένη από τη Rescue Training International (RTI) στις επείγουσες πρώτες βοήθειες για βρέφη και παιδιά και πιστοποιημένη Pilates Pregnancy Instructor και Pilates Mat & Props Instructor από την Alterlife Fitness Academy. Εκπαιδεύει τις μητέρες μέσα από τα επιστημονικά καταρτισμένα σεμινάρια που διοργανώνει και πραγματοποιεί ατομικές συνεδρίες και επισκέψεις στο μαιευτήριο και κατ’ οίκον, βοηθώντας εξατομικευμένα την κάθε έγκυο/μητέρα.