Home / Wellness  / Health  / Καλοκαίρι και γονιμότητα, από τον MUDr. Στυλιανό Μανουσάκη

Καλοκαίρι και γονιμότητα, από τον MUDr. Στυλιανό Μανουσάκη

καλοκαίρι και γονιμότητα
Με ποιους τρόπους μπορεί το καλοκαίρι να επηρεάσει τη γονιμότητα και τι μπορείτε να κάνετε για να την ενισχύσετε;

 

Γενικά, φαίνεται πως οι υψηλές θερμοκρασίες δρουν ανασταλτικά στην επίτευξη σύλληψης. Αυτό οφείλεται στο ότι η θερμότητα βλάπτει το σπέρμα και την υγεία των ωαρίων, καθιστώντας με τη σειρά της ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία της γονιμοποίησης το καλοκαίρι.

 

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ανδρική γονιμότητα, η αυξημένη θερμοκρασία μειώνει την παραγωγή, αλλά και την ποιότητα του σπέρματος. Αντίστοιχα, στις γυναίκες, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σε χώρες με αυξημένες θερμοκρασίες, η δυνατότητα σύλληψης μειώνεται έως και 20%.

 

Οι παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις της αυξημένης θερμοκρασίας στη γονιμότητα οφείλονται σε πολλαπλούς παράγοντες, όπως:
  • Βλάβη στο DNA του σπέρματος, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα του ωαρίου από το σπέρμα.
  • Μειωμένη ροή αίματος στα όργανα αναπαραγωγής, το οποίο με τη σειρά του δυσκολεύει την προσέγγιση του σπέρματος στο ωάριο.
  • Το στρες που προκαλεί η ζέστη μπορεί να διαφοροποιήσει την ορμονική ισορροπία στον ίδιο τον οργανισμό. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί αλλαγές στην έμμηνο ρύση (απορρύθμιση της περιόδου της γυναίκας), αυξημένη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου και έντονους πόνους.
  • Βλάβη στα ωάρια της γυναίκας, μείωση της ποιότητάς τους και ενδεχόμενη απουσία ωορρηξίας.

 

Η θερμοκρασία είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε της πιθανότητες σύλληψης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα πρέπει να εξασφαλίσετε τη διαβίωσή σας σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, π.χ. με τη χρήση A/C, την αυξημένη κατανάλωση υγρών και την αποφυγή έντονης δραστηριότητας.

 

couple sea

 

Το καλοκαίρι, όμως, δεν έχει μόνο αρνητική επίδραση στη γονιμότητα.

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η μέρα μεγαλώνει κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο και την αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D. Το γεγονός αυτό ενισχύει τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό της γυναίκας και κατ’ επέκταση:

  • Μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης έως και 4 φορές.
  • Διεγείρει την παραγωγή AMH, πιθανώς βοηθώντας στη διατήρηση του αποθέματος ωαρίων.
  • Ομαλοποιεί τον μεταβολισμό, βελτιώνει την ορμονική παραγωγή στο σώμα και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Επίσης, το καλοκαίρι είναι η εποχή της χαλάρωσης και της ευεξίας. Εμμέσως, αυτό επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα, βελτιώνοντας τα επίπεδα άγχους και φέρνοντας τα ζευγάρια πιο κοντά συναισθηματικά. Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό πως η ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη γονιμότητα όσο και στη σύλληψη και την υγιή πορεία μιας εγκυμοσύνης.

 

Ωστόσο, αν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με τη γονιμότητα ή την αντιμετώπιση δυσκολιών σύλληψης, μην επηρεάζεστε από την εποχή ή τις θερμοκρασίες. Ζητήστε εξατομικευμένες συμβουλές για το δικό σας προφίλ και ιστορικό από εξειδικευμένο και έμπειρο γυναικολόγο.

 

MUDr. Στυλιανός Μανουσάκης
Πλατεία Αγίας Σοφίας 5, Νέο Ψυχικό, Αθήνα
Τ. 697 476 7883
www.drmanousakis.com

[email protected]

Ο Στυλιανός Μανουσάκης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander της Γερμανίας και στη Σλοβακία, αποκτώντας το πτυχίο Ιατρικής του Comenius Univeristy of Bratislava, το 2013. Έπειτα, μετέβη στην Ελβετία, όπου τον πρώτο χρόνο εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Spitalregion Fürstenland Toggenburg-Spital Wil. Κατά το διάστημα 2014-2020, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γυναικολογική Λαπαροενδοσκοπική Χειρουργική από τον Chefarzt της κλινικής See-Spital Horgen, Dr. med. Plamen Kostov, έναν από τους γνωστότερους λαπαροσκόπους της Ελβετίας και το 2022 απέκτησε τον τίτλο του Υποδιευθυντή, συμμετέχοντας ενεργά στην κλινική εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευόμενων ιατρών. Είναι μέλος της Ένωσης Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Ελβετίας και του πρώτου ευρωπαϊκά διαπιστευμένου ελβετικού κέντρου στη Γυναικολογική Ενδοσκόπηση (GESEA Diploma Centre, AGE-Swissendos). Από τον Νοέμβριο του 2022 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται με γυναικολογικά και μαιευτικά κέντρα στην Ελβετία. Είναι έγγαμος με τη δημοσιογράφο-παρουσιάστρια Μαρία Ηλιάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.