Home / Lifestyle  / Cozy Views  / Η φύση μεταφέρει μηνύματα αιώνων. Θα τα ακούσεις;

Η φύση μεταφέρει μηνύματα αιώνων. Θα τα ακούσεις;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, στους κορμούς των αρχαίων δέντρων κρύβονται αποκαλυπτικά μηνύματα για το φαινόμενο της υπεθέρμανσης της Γης.

Η φύση μάς μιλάει. Φωνάζει καιρό τώρα, προσπαθεί να μεταφέρει με κάθε τρόπο τα μηνύματα που κρύβει βαθιά μέσα της για τον πόνο που της προκαλούμε, για τη ζωή που φθίνει. Πώς μπορεί να σου μιλήσει ένα δέντρο και τι είναι αυτό που θα μάθεις αν τελικά αποκρυπτογραφήσεις τη “γλώσσα” του; 

 

Οι δακτύλιοι στους κορμούς των δέντρων καταγράφουν πληροφορίες για τη θερμοκρασία της Γης, πηγαίνοντας αιώνες πίσω. Νέες έρευνες δείχνουν πόσο πρωτόγνωρες είναι οι καυτές θερμοκρασίες του περασμένου και του φετινού έτους, εντείνοντας την ανησυχία για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Σύμφωνα με τις νέες αυτές έρευνες, οι θερμοκρασίες τον περασμένο Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ήταν σχεδόν. τέσσερις βαθμούς υψηλότερες από το πιο κρύο καλοκαίρι πριν από δύο χιλιετίες. Η τελευταία φορά που ο. κόσμος ήταν σταθερά τόσο ζεστός μπορεί να ήταν πριν από περισσότερα από 100.000 χρόνια!

 

Οι δακτύλιοι στους κορμούς των δέντρων είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι, καθώς δεν δείχνουν μόνο την ηλικία του δέντρου,. αλλά καταγράφουν και λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση του κλίματος κάθε χρόνο, καθώς μεγαλώνουν.

 

Οι επιστήμονες εξέτασαν ζωντανά δείγματα καθώς και απολιθώματα, από τις ευρωπαϊκές Άλπεις έως τα. ρωσικά βουνά Αλτάι. Χρησιμοποιώντας τις εννέα χρονολογίες δακτυλίων δέντρων με τη μεγαλύτερη. ευαισθησία στη θερμοκρασία, οι ερευνητές δημιούργησαν μια εικόνα των καλοκαιρινών θερμοκρασιών, που χρονολογούνται πριν από δύο χιλιετίες για το βόρειο ημισφαίριο.

 

 

Χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων, οι επιστήμονες είναι βέβαιοι πια ότι το αρχείο τους αντιπροσωπεύει. τις ακριβείς αλλαγές στις θερμοκρασίες τους τελευταίους αιώνες. Διαπίστωσαν ότι το καλοκαίρι του 2023 ήταν 2,07 °C. θερμότερο από την “Προβιομηχανική” περίοδο (1850-1900). Σε σύγκριση με το πιο κρύο καλοκαίρι του ρεκόρ, το έτος 536, το περασμένο καλοκαίρι ήταν 3,93 °C θερμότερο!

 

Το βασικό συμπέρασμα των νέων ερευνών είναι η ανάγκη για ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων που θερμαίνουν τον. πλανήτη, αφού όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να μετριαστεί ή ακόμα και να σταματήσει αυτή. η διαδικασία της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.

 

 

Κι ενώ τα στοιχεία που μας παρέχει η ίδια η φύση είναι άκρως αποκαλυπτικά και άκρως ανησυχητικά για το μέλλον μας, ο. πύρινος εφιάλτης καλά κρατεί για ακόμα ένα καλοκαίρι  στην Ελλάδα, που κάθε χρόνο μετρά τα καμμένα κομμάτια της.

 

Η φύση μάς φωνάζει, μα εμείς μάθαμε να μην ακούμε. Ο ανθρώπινος εγωισμός και η επιθυμία για κυριαρχία μεταφράζεται μόνο σε καταστροφή -ή μήπως αυτοκαταστροφή;

 

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα εδώ.

 

 

«Θα ‘ρθει μια μέρα που τα δέντρα θα μισήσουν την αχαριστία των ανθρώπων και θα σταματήσουν να παράγουν ίσκιο,. θροΐσματα κι οξυγόνο. Θα πάρουνε τις ρίζες τους και θα φύγουν. Μεγάλες τρύπες θα μείνουνε στη γη εκεί που ήταν πριν. τα δέντρα. Όταν οι άνθρωποι καταλάβουνε τι έχασαν, θα πάνε και θα κλάψουνε πικρά πάνω απ’ αυτές τις τρύπες. Πολλοί θα πέσουνε μέσα. Τα χώματα θα τους σκεπάσουν. Κανείς δεν θα φυτρώσει.»

Αργύρης Χιόνης, “Η Φωνή της σιωπής”

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath