Home / Cozyhome  / Architecture  / Η Μαρία Τραϊφόρου δημιουργεί μία πηγαία εσωτερική αρμονία

Η Μαρία Τραϊφόρου δημιουργεί μία πηγαία εσωτερική αρμονία

Μαρία Τραϊφόρου
Όταν σε μία κατοικία δίνεται χώρος στην αρμονία, εκείνη “γεννά” με τη σειρά της μέσα μας τα πιο θετικά συναισθήματα για μία όμορφη καθημερινότητα. Αυτό ακριβώς πέτυχε η Μαρία Τραϊφόρου, ιδρύτρια του γραφείου MaT Design, σχεδιάζοντας για ακόμα μία φορά χώρους που εμπνέουν ηρεμία, θετικότητα και πηγαία εσωτερική αρμονία.

 

Πρόκειται για μία διώροφη μεζονέτα με ημιυπόγειο, για τον σχεδιασμό της οποίας ήταν εξαρχής.σημαντικό να αξιοποιηθεί το μέγιστο της επιφάνειας, τόσο λειτουργικά όσο και οπτικά.

 

 

Για αυτόν τον σκοπό, στους κοινοχρήστους χώρους του υπερυψωμένου ισογείου δημιουργήθηκε ένας ενιαίος και διαμπερής χώρος (open space) με μεγάλα αντικριστά ανοίγματα, για να συμπεριληφθεί όλο το βάθος του οικοπέδου, τόσο του πίσω ακάλυπτου, όσο και της μπροστινής πρασιάς. Έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης και αρμονική ένωση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Στο υπερυψωμένο ισόγειο βρίσκονται η κουζινοτραπεζαρία, το καθιστικό και η επικοινωνία με την πίσω αυλή, ενώ στον όροφο βρίσκονται το λουτρό,.το masterbedroom και τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια.  Μαρία Τραϊφόρου 

 

Ακολουθήθηκαν άξονες κυκλοφορίας στα αριστερά με δεξιά παράταξη της κουζινοτραπεζαρίας, του καθιστικού και της αυλής, ενώ το ασανσέρ και η εσωτερική σκάλα δημιουργούν ένα διαχωριστικό ανάμεσα στους δύο χώρους.

Μαρία Τραϊφόρου

Το καθιστικό «ενσαρκώνει» πραγματικά την έννοια της γαλήνης, ό,τι αποζητά κανείς από έναν χώρο στον οποίο περνά πολλές ώρες της ημέρας του. Γήινοι χρωματισμοί αποπνέουν εκτός από αρμονία και μία ανεπιτήδευτη κομψότητα, ενώ οι λιτές γραμμές στα έπιπλα και τα αξεσουάρ και φυσικά το μεγάλο άνοιγμα με θέα στην αυλή, όλα συνυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: την ανάπαυση σώματος και νου.

 

Στο τελείωμα του εσωτερικού χώρου, η Μαρία Τραϊφόρου ήθελε να υπάρχει ένα highlight που θα ξαφνιάζει και θα εκπλήσσει. Έτσι, πλησιάζοντας προς το μεγάλο άνοιγμα του καθιστικού εμφανίζεται η χαμηλωμένη αυλή,.στην οποία ιδιοκτήτες και επισκέπτες έχουν άμεση πρόσβαση για στιγμές χαλάρωσης μέσα σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει γαλήνη.

 

Η αυλή σαν σύνθεση είναι ένα σώμα με το κτίριο, με τη σκάλα πρόβολο να αποτελεί συνέχεια του αριστερού άξονα κυκλοφορίας και προέκταση της πλάκας. Ο πρόβολος υποστηρίζει την αισθητική της απλότητας και του ανοιχτού στοιχείου, ενώ στη συνέχεια αυτής της ροής εκτείνεται το πλατύσκαλο σε ζαρντινιέρα για το δέντρο και τα χτιστά καθίσματα. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία συνθέτουν τη λειτουργία της αυλής, με αυτήν τη συνεχόμενη ροή των στοιχείων και των υλικών που αγκαλιάζουν το σπίτι, ενώνοντας το εσωτερικό με το εξωτερικό της κατοικίας.

 

Στόχος ήταν η αισθητική της απλότητας με διάχυτο φως, με κομψή και διαχρονική ομορφιά,.όπου θα πρωταγωνιστούσαν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα υλικά του χώρου. Η πέτρινη τοιχοποιία είναι το κύριο χαρακτηριστικό υλικό του ισόγειου χώρου και της αυλής. Πρόκειται για την πρώην μεσοτοιχία με το γειτονικό σπίτι, η οποία καθαρίστηκε από τον παλιό σοβά και έγινε νέα αρμολόγηση. Φυσικά, όπου ήταν τεχνικά εφικτό, έμεινε εμφανής η πέτρινη τοιχοποιία, καθώς η άποψη της αρχιτέκτονος είναι ότι, όταν βρίσκεις πολύτιμα υλικά σε μια οικοδομή,.είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσεις, να τα αναδείξεις και να τους δώσεις νέα ζωή. Γι’ αυτόν τον λόγο ενέταξε την ιστορία του παλιού στο νέο, με την πέτρα να είναι το πρωταγωνιστικό υλικό του ισογείου και της αυλής, ενώ σε αυτή έχουν αναφορά όλα τα υπόλοιπα υλικά και οι χρωματισμοί.

 

 

Στον χώρο της κουζίνας, η σύνθεσή της έγινε με τέτοιον τρόπο, ώστε να κρύψει.στο ελάχιστο την πέτρα και να μοιάζει περισσότερο με έπιπλο. Έτσι, τοποθετήθηκαν οι ηλεκτρικές συσκευές και ο νεροχύτης εκτός κέντρου,.ενώ δεν τοποθετήθηκαν καθόλου κρεμαστά ντουλάπια και για την εστία χρησιμοποιήθηκε βυθιζόμενος απορροφητήρας.

 

 

Τα έπιπλα και αξεσουάρ βρίσκονται σε ισορροπία με τους χώρους και τους συμπληρώνουν χωρίς να επισκιάζουν τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, στηρίζοντας όμως την ιδέα της κομψότητας και απλότητας. Για ένα πιο δυναμικό αποτέλεσμα, η επιλογή τους έγινε από διαφορετικές πηγές, αποφεύγοντας έτσι τα κοινά σεταρίσματα. Όλα τα έπιπλα είναι σε λιτές γραμμές, με λινά υφάσματα στο καθιστικό και βελούδο αλέκιαστο στις καρέκλες τις τραπεζαρίας. Φυσικά, σε όλους τους χώρους οι αποχρώσεις έχουν αναφορά στον πέτρινο τοίχο, με γκρι, μπεζ και καφέ χρωματικές επιλογές.

 

Ενδιάμεσα, το μεταλλικό και το μαύρο/ ανθρακί στοιχείο, δένουν με την πέτρα σαν πινελιές στα φωτιστικά, τις καρέκλες, τα τραπέζια, την κουπαστή, τα διακοσμητικά αξεσουάρ και το έπιπλο της εισόδου.  Μαρία Τραϊφόρου 

 

Μαρία Τραϊφόρου

Ο πάγκος είναι λευκό corian, ένα εύπλαστο υλικό που μπόρεσε να διαμορφωθεί γύρω από την πέτρα. Οι γήινοι χρωματισμοί και τα έπιπλα minimal σχεδιασμού και λιτών γεωμετριών, συνθέτουν έναν χώρο που αποπνέει κι αυτός με τη σειρά του αρμονία και απόλυτη ηρεμία.

 

Στο λουτρό, λόγω μικρού διαθέσιμου χώρου, επιλέχθηκαν μεγάλα πλακάκια και λιτές επιφάνειες, ενώ συνεχίζει η χρωματική παλέτα του ισογείου, με σκοπό μία ομοιογένεια και συνέχεια. Ο μεγάλος καθρέπτης βοηθάει στο να δείχνει ο χώρος μεγαλύτερος, ενώ το έπιπλο είναι ειδική κατασκευή σε γεωμετρικό σχήμα. Τα ντουλάπια είναι καπλαμάς καρυδιά και ο νιπτήρας corian με σχέδιο, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει το μέγιστο βάθος.

 

 

Και στον χώρο της master bedroom υπάρχει η ένωση με τον εξωτερικό χώρο του μπαλκονιού,.με την επιλογή του ίδιου δαπέδου και στο μπαλκόνι. Οι αποχρώσεις και τα έπιπλα συνεχίζουν στην ίδια λογική, με λιτές γραμμές,.λινά υφάσματα στο κρεβάτι για το καλοκαίρι και βελούδινα για τον χειμώνα. Τα γεωμετρικά σχήματα στα φωτιστικά και στα κομοδίνα δημιουργούν ενδιαφέρουσες γωνιές, σε συνδυασμό με τα έργα τέχνης. Μαρία Τραϊφόρου 

 

Μαρία Τραϊφόρου

 

Η εσωτερική αρμονία μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και, σίγουρα,.μέσα από τους χώρους στους οποίους ζούμε και δημιουργούμε μια όμορφη ζωή!

 

 

 

Credits:

  • Φωτογραφίες: Michail Damaskos
  • Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη, Ιnterior και διακόσμηση: Μαρία Τραϊφόρου, MaT Design
  • Μηχανολογικές μελέτες Ιάκωβος Παπαδημητρίου (μηχανολόγος μηχανικός)
  • Πολιτικός Μηχανικός: Αποστόλης Ζαβρής
  • Ηλεκτρολόγος: Ηλίας Δεναξάς
  • Αλουμίνια: Texal, Τσελίκας Iωάννης
  • Μεταλλικές κατασκευές: σχεδιασμός Μαρία Τραϊφόρου, κατασκευή Iωάννης Ντίρλης
  • Κουζίνα και έπιπλο λουτρού: σχεδιασμός Μαρία Τραϊφόρου, κατασκευή Παύλος Τσομίδης
  • Πόρτες: Golden Door
  • Καναπές: Intro
  • Τραπέζι και buffet: σχεδιασμός Μαρία Τραϊφόρου, κατασκευή Έδρανο
  • Καρέκλες τραπεζαρίας και πολυθρόνα καθιστικού: homad
  • Tραπέζι καθιστικού: Adorno
  • Φωτιστικό τραπεζαρίας και καθιστικoύ: Placed
  • Φωτιστικά κομοδίνων: Kave Home
  • Κομοδίνα, μαξιλάρια αυλής: Zara Home
  • Τραπέζι αυλής: σχεδιασμός Μαρία Τραϊφόρου, κατασκευή Aπατάγγελος

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath