Home / Cozyhome  / Architecture  / Ευ ζην στη Λημνία γη

Ευ ζην στη Λημνία γη

ευ ζην Λήμνος
Για το αρχιτεκτονικό γραφείο της Έλενας Κάρουλα το ευ ζην είναι πάντα προτεραιότητα και ερμηνεύεται με πολλαπλούς τρόπους. Σε αυτή την εξοχική κατοικία στη Λήμνο, στην περιοχή του Λειβαδοχωρίου με τη μοναδική θέα στον κόλπο του Μούνδρου, ερμηνεύεται μέσα από τον εναγκαλισμό της φύσης με την ιστορία, την ένταξη της πλούσιας παράδοσης στη σύγχρονη άποψη.

 

Το κυρίως κτίσμα αποτελείται από δύο επίπεδα. Το ημιυπόγειο (350 τ.μ.), όπου στεγάζονται όλοι οι βοηθητικοί χώροι και το ισόγειο (170 τ.μ.).που αποτελείται από το χολ εισόδου και τον ενιαίο χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας – κουζίνας. Στους εξωτερικούς χώρους είναι κυρίαρχο το στοιχείο του νερού, αφού πέρα από την ανεμπόδιστη θέα στον Κόλπο του Μούνδρου,.η αίσθηση του υγρού στοιχείου μεταφέρεται στον ίδιο τον χώρο μέσω της πισίνας. Στις μεγάλες βεράντες με το άνετο καθιστικό και την τραπεζαρία μπορεί κανείς να βρει την ιδιωτικότητα που αναζητά.

 

ευ ζην

Στην είσοδο της κατοικίας μάς υποδέχεται ένα ιδιαίτερης αισθητικής κεραμικό διαχωριστικό, ενδεικτικό του μοναδικού ύφους της κατοικίας.

 

Κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό “ξεδιπλώνονται” σε έναν ενιαίο, άκρως φωτεινό χώρο,.με βασικό κοινό σημείο αναφοράς την εντυπωσιακή ξύλινη οροφή,.κατασκευασμένη με τον παραδοσιακό τρόπο,.έτσι ακριβώς όπως φτιάχνονταν οι οροφές των σπιτιών της Λήμνου πριν έναν αιώνα. Χάρη στην εφαρμογή πατίνας διατηρεί την αίσθηση της παλαιότητας,.ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια σύγχρονη άποψη.

 

ευ ζην Λήμνος

Το γλυπτικό φωτιστικό πάνω από την τραπεζαρία επιλέχθηκε ως έργο τέχνης, με τους ιδιαίτερους όγκους του και τη γεωμετρία του να τονίζονται ακόμα περισσότερο τη νύχτα, χάρη στις διαφυγές του φωτός.

Γρανίτης αγκαλιάζει την επιβλητική νησίδα στο κέντρο της κουζίνας, ενώ ξύλο και λάκα συνυπάρχουν στην υπόλοιπη κατασκευή. Το μεγάλο παράθυρο ακριβώς πάνω από τον νεροχύτη προσφέρει απρόσκοπτη οπτική επαφή με τον πίσω ανηφορικό λόφο.

 

Τον χώρο του καθιστικού τον προσδιορίζει η άμεση επαφή με το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον,.αφού μπορεί κανείς να χαλαρώσει σε αυτό, με θέα στον βαθύ ορίζοντα.

 

Οι ιδιαίτερες γραμμές των επίπλων με τους μοναδικούς όγκους και τους γήινους χρωματισμούς.προσομοιάζουν το φυσικό τοπίο της γης του Ηφαίστου,.εντείνοντας την αίσθηση της άμεσης συνύπαρξης με αυτό. Ο χώρος της κουζίνας αποτελεί μία διακριτική παρουσία σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο,.ενώ εξαρχής ένα από τα ζητούμενα ήταν να δίνει την αίσθηση στους χρήστες ότι δεν είναι αποκομμένοι,.αλλά μέρος του γίγνεσθαι. ευ ζην

 

ευ ζην

Οι δύο μεγάλοι κάμινοι, σαν άλλα γλυπτά, αποτελούν σημείο αναφοράς για τον εξωτερικό χώρο, προσφέροντας αισθητική αλλά και πρακτική ζεστασιά. ευ ζην

 

Οι ιδιωτικοί χώροι

Τα υπνοδωμάτια της κατοικίας είναι συνεπίπεδα με τους κοινόχρηστους χώρους, με ένα W.C. ξένων, έναν ξενώνα με λουτρό και το κυρίως υπνοδωμάτιο με γκαρνταρόμπα και λουτρό να ολοκληρώνουν τον ισόγειο χώρο.

 

Ο ξενώνας ακολουθεί τον κανόνα των μεγάλων ανοιγμάτων. Η καθρεφτένια ντουλάπα ακριβώς απέναντι από την μπαλκονόπορτα ενισχύει την αίσθηση συνύπαρξης με το εξωτερικό τοπίο, παρακολουθώντας τις εναλλαγές των εποχών και των χρωμάτων.

 

Στον χώρο του master bedroom oι οπτικές φυγές προς τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο επιτυγχάνονται με τη δημιουργία μεγάλων περιμετρικών ανοιγμάτων, αλλά και με την καθρεφτένια κατασκευή, που μοιάζει να αιωρείται στο κέντρο του δωματίου, πάνω από τη νησίδα του νιπτήρα. Πρόκειται για μία κατασκευή πρακτικού αλλά και αισθητικού χαρακτήρα, ως διαχωριστικό από τους υγρούς χώρους αλλά και ως μία έξυπνη λύση για αποθήκευση. Το μοντέρνο ανάκλιντρο στο βάθος ενισχύει την αίσθηση ανάπαυσης στον χώρο.

 

 

Τα υλικά, όπως η πέτρα από την ίδια τη γη που φιλοξενεί την κατοικία, συνδυασμένα με εμφανές σκυρόδεμα, παρέχουν την αίσθηση της στερεότητας και την προέκταση του φυσικού περιβάλλοντα χώρου. Το εσωτερικό δάπεδο είναι τσιμεντοκονία, ενώ το εξωτερικό κατασκευασμένο από τοπική πέτρα. Η προσθήκη της παραδοσιακής πελεκημένης πέτρας της Λήμνου στα ανοίγματα είναι ακόμα μία απόδειξη της έντονης παρουσίας του παρελθόντος στην μοναδική αυτή κατοικία.

 

 

Εδώ, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο με τις εύφορες πεδιάδες, το γλυκό κρασί και την πλούσια κληρονομιά…

 

Credits

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Elena Karoula Architectural Design

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

 

  • Έπιπλα εσωτερικών χώρων και εξωτερικό καθιστικό: DELOUDIS
  • Εξωτερική τραπεζαρία: Dedon, ΑΒΑΞ
  • Φωτιστικά εσωτερικών και εξωτερικών χώρων: APLETON
  • Κρεμαστό φωτιστικό τραπεζαρίας (LZF, Spanish brand): RICHE
  • Roller Blinds & ηλεκτρικές τέντες: MIBA
  • Ηλεκτρικές συσκευές: MIELE, WOLF
  • Κουζίνα: GENTILI CUCINE
  • Ξύλινες κατασκευές, ξύλινες επενδύσεις, έπιπλα λουτρών: MARIAK Design & Furniture

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath