Home / Family  / Εσύ ξέρεις τι είναι το mom brain; Ίσως και να το βιώνεις!

Εσύ ξέρεις τι είναι το mom brain; Ίσως και να το βιώνεις!

Μήπως γέννησες πρόσφατα και νιώθεις να χάνεις το μυαλό σου κυριολεκτικά; Μη νιώθεις άσχημα! H κατάσταση αυτή ονομάζεται mom brain!

Λίγες μαμάδες γνωρίζουν την ονομασία αυτής της κατάστασης, αν και οι περισσότερες την έχουν βιώσει και με το. παραπάνω. Ο λόγος για το mom brain, δηλαδή τη βραχυχρόνια απώλεια μνήμης,.που περνάμε οι περισσότερες τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα, ξεχνώντας πράγματα, μπερδεύοντας τις σκέψεις και τα λόγια μας, χάνοντας αντικείμενα…

 

Τι ακριβώς είναι το mom brain;

Η εγκυμοσύνη και η λοχεία είναι περίοδοι που επηρεάζουν δραστικά τον εγκέφαλο και το αναπαραγωγικό μας σύστημα. -κοινώς οι ορμόνες χτυπούν κόκκινο! Έτσι, δημιουργείται μια “ομιχλώδης” εγκεφαλική κατάσταση, κατά την οποία. φαίνεται ότι ξεχνάμε μέχρι και βασικές πληροφορίες της καθημερινότητάς μας.

 

Τα συμπτώματα του mom brain είναι η απώλεια μνήμης ή η έλλειψη συγκέντρωσης, τα οποία υποχωρούν σταδιακά όσο.μεγαλώνει το μωρό, αλλά δεν είναι μία κατάσταση που έχει την ίδια διάρκεια σε κάθε γυναίκα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να διαρκέσει και μέχρι τα τέσσερα έτη του παιδιού.

 

 

Οι μελέτες

Σύμφωνα με μελέτες παρατηρείται απώλεια φαιάς ουσίας στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κοινωνική. γνωστική ικανότητα, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα που την ακολουθεί.  

 

Όπως, όμως, αποδεικνύεται, ενώ η φαιά ουσία μειώνεται σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, αυξάνεται σε άλλες, οι. οποίες σχετίζονται άμεσα με τις νέες μητρικές δεξιότητες, που αφορούν τη σωστή φροντίδα του μωρού.

 

Φυσικά, όλη αυτή η κατάσταση συνδέεται άμεσα με τις ορμονικές αλλαγές, όπως τα οιστρογόνα, τα οποία είναι. υποστηρικτικά της γνωστικής λειτουργίας, και πέφτουν απότομα μετά τον τοκετό.

 

Φυσικά, οι αλλαγές στον ύπνο και οι ελάχιστες ώρες ξεκούρασης τους πρώτους μήνες, φέρνουν αναπόφευκτα ελλείμματα. στην προσοχή, τη μνήμη και την παρορμητικότητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ακαδημαϊκή έκδοση Nature Reviews Neuroscience.

 

Αν, λοιπόν, τον τελευταίο καιρό βιώνετε μια ανάλογη κατάσταση, μη νιώθετε άσχημα και μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας!

 

Tώρα ξέρετε ότι το mom brain είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και κομμάτι αυτής της συγκεκριμένης φάσης της ζωής. σας, η οποία φυσικά κρύβει και αμέτρητες χαρές, πολύ πιο σημαντικές από λίγα κενά μνήμης!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath