Home / Lifestyle  / Cozy Views  / “Εγώ για το καλό σου το λέω”, αυτή η “μάστιγα”!

“Εγώ για το καλό σου το λέω”, αυτή η “μάστιγα”!

Πόσες φορές στη ζωή σου άκουσες τη φράση “Εγώ για το καλό σου το λέω”; Μία “μάστιγα” που διαιωνίζεται. 

Αν μου ζητούσες να βάλω σε μία ενδεικτική κλίμακα τις φράσεις που με ενοχλούν περισσότερο, πιθανότατα να έβαζα το “Εγώ για το καλό σου το λέω” σε μία από τις πρώτες θέσεις.

 

Αυτομάτως, κάπως αντανακλαστικά, όταν ακούω τη συγκεκριμένη φράση να ξεστομίζεται από κάποιον -και συνήθως με. τεράστια ευκολία- μου έρχονται στο μυαλό οι στίχοι του Μηλιώκα: Για το καλό μου, για το καλό μου… Ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου.

 

Αντέχουμε τόσα πολλά σε αυτήν την τόσο απαιτητική καθημερινότητα… Έχουμε να διαχειριστούμε από τα πολύ απλά. μέχρι τα πιο σύνθετα, από όσα λύνονται και όσα συχνά μοιάζουν άλυτα. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε όσο καλύτερα. γίνεται σε όσα θέλουμε, μα ακόμα περισσότερο σε όσα δεν έχουμε καν επιλέξει. Προσπαθούμε να ακούσουμε τις. εσωτερικές μας φωνές, να μη “μαστιγώνουμε” τον εαυτό μας, να αναλογιζόμαστε τι μπορούμε να βελτιώσουμε, να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

 

 

Kαι όλα αυτά καλούμαστε να τα κάνουμε από την παιδική ακόμα ηλικία μας… Χρόνια ολόκληρα μας έχει “στοιχειώσει” η. φράση “Εγώ για το καλό σου το λέω”. Πόσες φορές έπιασες τον μικρό σου εαυτό να αμφιβάλλει για όσα ήθελε και πίστευε.ότι ήταν καλό για εκείνον, αλλά ερχόταν σε σύγκρουση με το “καλό” που ήθελαν οι άλλοι για εσένα;

 

Αυτή η σύγκρουση είναι ένα από τα μικρά ή μεγαλύτερα τραύματα που κληρονομήσαμε στην ενήλικη ζωή μας. Αυτό το δίλημμα: Mήπως, τελικά, ξέρουν καλύτερα οι άλλοι το καλό μου; Κι έπειτα, η αμφιβολία θέριεψε. Η αυτοεκτίμηση και η.αυτοπεποίθηση πήγαν περίπατο. Το καλό μας έγινε υπόθεση άλλων.

 

Τσιτάτα, βιβλία αυτοβελτίωσης, βαρύγδουποι τίτλοι ερευνών σου φωνάζουν να αγαπήσεις τον εαυτό σου, ακριβώς όπως είναι!

 

Κι εσύ προσπαθείς. Βάζεις τα δυνατά σου και λες “Αυτό πρέπει να κάνω”. Κι έπειτα ακούς τον θείο Φ να σου λέει “έβαλες. λίγα κιλάκια τελευταία. Μήπως να τα χάσεις, για εσένα! Εγώ για το καλό σου το λέω”. Και την κυρία Υ, που είναι ειδική. στα αισθηματικά ζητήματα να αναρωτιέται “Μήπως έχεις πολύ υψηλές προσδοκίες; Βάλε λίγο νερό στα κρασί σου. Εγώ για το καλό σου το λέω” και άλλους πόσους Χ, Ψ κι Ω που μοιάζει να ξέρουν καλύτερα τι είναι αυτό που λαχταρά η καρδιά.σου, τι σε κάνει ευτυχισμέν@ και τι σε γεμίζει. Ξέρουν τα ιδανικά κιλά, τον κατάλληλο σύντροφο, το αν πρέπει να. κλάψεις, πότε πρέπει να προχωρήσεις, αν θα θρηνήσεις… Τα ξέρουν όλα και, κυρίως, ΤΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ!

 

Μη νομίζεις ότι το περνάς μόνο εσύ. Είμαστε εκατομμύρια εκεί έξω. Άλλοι τα διαβάζουν σε dm και σε δημόσια.σχόλια, άλλοι τα ακούν στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στις παρέες. Τα ακούν από τους κολλητούς, από τη μαμά, τον μπαμπά,.τη γειτόνισσα. Τα ακούν ενώ θηλάζουν, ενώ δίνουν πανελλήνιες, ενώ μετακομίζουν σε άλλη χώρα ή χωρίζουν. 

 

Έλα να φτιάξουμε, λοιπόν, μαζί μια λίστα με όσα δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κάνει και να πει ποτέ ξανά. Ας μην κρίνουμε τι είναι καλό για τον άλλον. Ας κάνουμε εμείς οι ίδιοι την αρχή για αυτό που θέλουμε να δούμε να συμβαίνει.

 

Το καλό του καθενός είναι μόνο δική του υπόθεση!

Και αυτό είναι ένα καλό τσιτάτο για μια νέα αρχή.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath