Home / Good Life  / Art & Culture  / Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τι ετοιμάζουν τα μουσεία της Θεσσαλονίκης;

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τι ετοιμάζουν τα μουσεία της Θεσσαλονίκης;

Diethnis Imera Mouseiwn
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων μάς δίνει την ευκαιρία να περιπλανηθούμε σε όλα τα μουσεία της χώρας, με ελεύθερη είσοδο.

 

Έφτασε η ημέρα που η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη! Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται με μία σειρά από δράσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα,.με κεντρικό θέμα “Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των.μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

 

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.

 

Ποιες είναι οι δράσεις που διοργανώνουν τα μουσεία της Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων;

 

ΝΟΗΣΙΣ

 

Στα πλαίσια του κεντρικού θέματος της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, το ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει το Σάββατο ώρες 12.00-14.00, διοργανώνει ημερίδα με θέμα “Η εκπαίδευση στο μουσείο: ποιος και πώς”, με συμμετοχή εκπροσώπων των μουσείων της πόλης.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

 

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

 

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) συμμετέχει στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ξεναγήσεις, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 18 Μαΐου.

 

Το κοινό θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εξερευνήσει τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου μέσα από τις νέες ψηφιακές εφαρμογές του. Με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων ή των tablet του Μουσείου μικροί και μεγάλοι μπορούν να ξεναγηθούν στο Μουσείο χρησιμοποιώντας τον νέο ψηφιακό ηχητικό ξεναγό και να ανακαλύψουν τα εκθέματά του παίζοντας ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα νέα αφηγηματικά video του Μουσείου, να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές του στην εικονική 360° περιήγησή του, αλλά και να παρατηρήσουν λεπτομέρειες των εκθεμάτων του μέσα από την 3D απεικόνισή τους.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

 

MOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

Με την επιλογή του θέματος για το 2024 “Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

 

Το Σάββατο 18 Μαΐου η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας έως τις 20:00.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις: Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων “Γνωρίζω την αρχαία επιγραφική. Χαράσσω σύγχρονες σκέψεις”.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ 

 

Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

Το Μουσείο Κινηματογράφου για εκείνη την ημέρα θα είναι ανοιχτό από τις 11:00.μέχρι τις 20:00, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada