Home / Family  / Διακοπές με το μωρό: Ο πλήρης οδηγός από τη μαία (Part 1)

Διακοπές με το μωρό: Ο πλήρης οδηγός από τη μαία (Part 1)

διακοπές με το μωρό
Οι διακοπές θα προσφέρουν χαλάρωση και όμορφες αναμνήσεις και ως νέα μαμά τις δικαιούστε! Σας συστήνω, λοιπόν, να τις τολμήσετε! Χωρίς άγχος αλλά με πολύ σωστή οργάνωση, θα σας μείνουν αξέχαστες!

 

Όταν ταξιδεύουμε με το μωρό, είναι σημαντικό να επιλέγουμε προορισμούς εύκολα προσβάσιμους, που διαθέτουν οργανωμένο νοσοκομείο ή και ιδιώτη παιδίατρο. Με ποιο μέσο θα ταξιδέψετε και τι πρέπει να γνωρίζετε σε κάθε περίπτωση;

 

Ταξίδι με αεροπλάνο

Αν και δεν συνίσταται σε μωρά 0-3 μηνών (η ευαισθησία του βρέφους στις λοιμώξεις είναι μεγάλη), ομολογουμένως μειώνει κατά πολύ την ταλαιπωρία ενός πολύωρου π.χ. οδικού ταξιδιού.

Να έχετε μαζί σας τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του μωρού σας, τυχόν άλλα έγγραφα που θα απαιτούνται και ο βιβλιάριο υγείας του.

Για την αναμονή σας στους χώρους του αεροδρομίου, έχετε μαζί ένα ελαφρύ καρότσι, ώστε οι μετακινήσεις και ο ύπνος του μωρού να είναι ευκολότερα.

Το μωρό σας θα ταξιδέψει στην αγκαλιά σας. Θα σας δοθεί μια ειδική επέκταση για τη ζώνη και θα ενημερωθείτε για τον σωστό τρόπο χρήσης της.

 

μωρό ταξίδι αεροπλάνο

 

Εξασφαλίστε το γεύμα του μωρού στο αεροπλάνο, ζητώντας από πριν πληροφορίες για την ποσότητα που επιτρέπεται να έχετε μαζί και τον τρόπο σερβιρίσματος, ανάλογα και με την ηλικία του. Επιπλέον, μέσα στη χειραποσκευή σας να έχετε μωρομάντηλα, μια μικρή βαμβακερή βρεφική πετσετούλα, αντιμικροβιακά μαντηλάκια για τα χέρια σας, αμπούλες φυσιολογικού ορού, πάνες και μια αλλαξιά καθαρά ρούχα, πιπίλα αν χρειάζεται, μπιμπερό με νερό, 1-2 παιχνιδάκια και ένα παυσίπονο (που θα χορηγηθεί αν χρειάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου).

Πριν από την προσγείωση και την απογείωση: Βάλτε στη μύτη του μωρού σας σταγόνες με αλατόνερο ή αποσυμφορητικό φάρμακο, ειδικά αν η μύτη εκείνες τις μέρες είναι μπουκωμένη. Επειδή η μύτη συνδέεται με τα αφτιά αυτό θα διατηρήσει τη μύτη ανοιχτή και θα βοηθήσει στην πρόληψη του ανεπιθύμητου πόνου.

Κατά την απογείωση και προσγείωση: Καλό είναι το μωρό σας να πίνει λίγο νερό, να θηλάζει ή να πιπιλάει μια πιπίλα ή ένα μασητικό. Η συνεχής κατάποση βοηθάει στην εξισορρόπηση των πιέσεων και προλαμβάνει το βούλωμα των αφτιών και τον πόνο.

Μην πανικοβληθείτε αν το μωρό σας είναι ανήσυχο ή κλαίει στη διάρκεια της πτήσης. Η δική σας ένταση θα το επιβαρύνει περισσότερο.

 

Ταξίδι με πλοίο

Η προετοιμασία σας θα είναι σχεδόν ίδια με αυτή για το αεροπορικό ταξίδι. Ωστόσο, ένα μωρό έως 3 μηνών και πάλι απαιτεί ειδικές συνθήκες σε αυτή τη μετακίνηση. Μην παραμένετε σε χώρους του πλοίου με συνωστισμό και, αν είναι εφικτό, εξασφαλίστε ιδιωτική καμπίνα.

 

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Το ταξίδι με αυτοκίνητο σάς προσφέρει αυτονομία, μη συνωστισμό και δυνατότητα να έχετε ανα πάσα στιγμή κοντά σας ό,τι χρειάζεστε από τις αποσκευές σας. Αρχικά να τονίσουμε ότι η μετακίνηση του μωρού με το αυτοκίνητο γίνεται ΜΟΝΟ με το ειδικό βρεφικό καθισματάκι.

Αν το μωρό σας είναι μικρότερο από 3 μηνών θα πρέπει ανά 50-60’ ταξιδιού να κάνετε στάση για λίγα λεπτά παίρνοντάς το αγκαλιά. Μετά τον 4ο μήνα, κάνουμε στάσεις όποτε και αν χρειάζεται (π.χ. αλλαγή πάνας, τάισμα).

 

baby car

 

Φροντίστε να μην το ενοχλεί ο ήλιος και να μη ζεσταίνεται. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά σκίαστρα στα παράθυρα και μην το ντύσετε υπερβολικά. Κρεμάστε μπροστά του ένα αγαπημένο του παιχνίδι για να απασχολείται.ή καθίστε δίπλα του αν χρειάζεται για να του αποσπάτε την προσοχή σε φάσεις έντασης.

Μην ξεχνάτε ότι η μουσική ηρεμεί και νανουρίζει τα μωρά, αλλά επιπλέον αυξάνει το IQ τους. Επομένως, βάλτε χαλαρωτική μουσική στο αυτοκίνητο για ένα πιο ευχάριστο ταξίδι για όλους!

 

Δείτε εδώ το Part 2

 

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη
Μαία, σύμβουλος θηλασμού & μητρότητας, certified pilates instructor
On-line & διαζώσης σεμινάρια – Επισκέψεις κατ’ οίκον
Τ: 693 8985 387
[email protected]
www.maia.authorway.com
IG – FB

[email protected]

Η Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη είναι Μαία & Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού, απόφοιτος του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης (2000-2004) και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στα Γ. Ν. Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο” και “Παπαγεωργίου” και έχει εργαστεί σε ιδιωτικά μαιευτικά – γυναικολογικά ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε καίρια τμήματα του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ Αμαρουσίου (2004-2011). Έχει παρακολουθήσει ελληνικά και διεθνή μαιευτικά και γυναικολογικά συνέδρια και εξειδικευμένα σεμινάρια, είναι εκπαιδευμένη από τη Rescue Training International (RTI) στις επείγουσες πρώτες βοήθειες για βρέφη και παιδιά και πιστοποιημένη Pilates Pregnancy Instructor και Pilates Mat & Props Instructor από την Alterlife Fitness Academy. Εκπαιδεύει τις μητέρες μέσα από τα επιστημονικά καταρτισμένα σεμινάρια που διοργανώνει και πραγματοποιεί ατομικές συνεδρίες και επισκέψεις στο μαιευτήριο και κατ’ οίκον, βοηθώντας εξατομικευμένα την κάθε έγκυο/μητέρα.