Home / Lifestyle  / Celebrities  / O Donald Sutherland “αφήνει” πίσω του κορυφαίες ερμηνείες

O Donald Sutherland “αφήνει” πίσω του κορυφαίες ερμηνείες

Ο Καναδός ηθοποιός Donald Sutherland, ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Ο πρωταγωνιστής ταινιών  “Hunger Games” και “Don’t Look Now”, Donald Sutherland, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών μετά από μακρά ασθένεια, όπως αναφέρθηκε στα Μέσα.

 

Υπήρξε ένας σπουδαίος ηθοποιός, ο οποίος ενώ έλαβε αρκετές τιμές, δεν κέρδισε ποτέ  Όσκαρ για κάποιον ρόλο του -κάτι που για το κοινό ακόμα παραμέμει αδιανόητο- εκτός από ένα Τιμητικό Όσκαρ τον Νοέμβριο 2017 .

 

Ήταν, ωστόσο, υποψήφιος για εννέα Χρυσές Σφαίρες και κέρδισε δύο. Η πρώτη του νίκη ήρθε το 1996 για τον δεύτερο. ρόλο του στην τηλεοπτική ταινία Citizen X, η οποία του χάρισε και ένα βραβείο Emmy. Η πιο πρόσφατη υποψηφιότητά του ήταν το 2021, για τη δευτερεύουσα ερμηνεία του στη μίνι σειρά του HBO The Undoing, με. πρωταγωνιστές τη Νικόλ Κίντμαν και τον Χιου Γκραντ.

 

Ο γιος του, ο ηθοποιός Κίφερ Σάδερλαντ, Kiefer Sutherland, αποχαιρέτισε τον πατέρα του λέγοντας: “Με βαριά καρδιά, σας λέω ότι ο πατέρας μου, Ντόναλντ Σάδερλαντ, πέθανε. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους. ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Ποτέ δεν πτοήθηκε από έναν ρόλο, καλό, κακό ή άσχημο. Αγάπησε αυτό που έκανε και έκανε αυτό που αγαπούσε, και ποτέ δεν μπορεί κανείς να ζητήσει περισσότερα από αυτό.” 

 

 

Ποιος ήταν, όμως, στ’ αλήθεια ο ταλαντούχος κολοσσός του κινηματογράφου, που για πάνω από έξι δεκαετίες μας μάγευε με το ταλέντο του;

 
Ακολουθούν facts που, ίσως, δε γνώριζες.

1.Γεννήθηκε στην όμορφη πόλη του Αγίου Ιωάννη στον Καναδά. Η πρώιμη παιδική ηλικία του διαμορφώθηκε από. σοβαρές ασθένειες Η πρώτη λέξη που έμαθε να λέει ήταν “λαιμός” γιατί εκεί πονούσε, σημάδι ότι το νεαρό αγόρι. αντιμετώπιζε την πρώιμη έναρξη της πολιομυελίτιδας. Το ένα του πόδι ήταν πιο κοντό από το άλλο ως αποτέλεσμα της. ασθένειας. Αντιμετώπισε επίσης κρίσεις ηπατίτιδας και ρευματικού πυρετού.

 

2.Ξεκίνησε ως δημοσιογράφος ειδήσεων στο ραδιόφωνο πριν ταξιδέψει στο Λονδίνο το 1957 για να σπουδάσει στην. Ακαδημία Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου. Στη συνέχεια ανέλαβε μικρούς ρόλους στον βρετανικό κινηματογράφο και την τηλεόραση.

 

3. Οι πρώτοι σημαντικοί ρόλοι του ήταν σε πολεμικές ταινίες, όπως το “The Dirty Dozen” του 1967, το. “Kelly’s Heroes” και το M*A*S*H. Στην τελευταία υποδύθηκε τον Benjamin Franklin Pierce aka Hawkeye,. ένας ρόλος που τον καθιέρωσε στη συνείδησή μας ως ένα μεγάλο ταλέντο.

 

4. Η Τζέιν Φόντα ήταν η συμπρωταγωνίστριά του  στο θρίλερ “Clute”  το 1971. Τελικά ερωτεύτηκαν και ήταν μαζί για δύο χρόνια.

 

 Donald Sutherland

 

5. Κέρδισε την παγκοσμια αναγνώριση για την ερμηνεία του στην επική ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο. Μπερτολούτσι το 1976,  “1900”, αλλά και ως ο συγκρουσιακός πατέρας στο βραβευμένο με Όσκαρ οικογενειακό δράμα. “Συνηθισμένοι Άνθρωποι” (1980) μαζί με τη Μέρι Τάιλερ Μουρ και τον Τίμοθι Χάτον. Το 1981 πρωταγωνίστησε στο “A War Story”, μια ταινία της Anne Wheeler.

 

6.Μερικοί από τους πιο γνωστούς ρόλους του Σάδερλαντ τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 ήταν στο. νοτιοαφρικανικό δράμα για το Απαρτχάιντ “A Dry White Season” (1989), μαζί με τον Μάρλον Μπράντο και τη Σούζαν Σάραντον. Ως έγκλειστος πυρομανής στο πυροσβεστικό θρίλερ “Backdraft” (1989) μαζί με τους. Kurt Russell και Robert De Niro και ως ο σνομπ έμπορος τέχνης της Νέας Υόρκης στο “Six Degrees of Separation” (1993), με τους Stockard Channing και Will Smith.

 

 Donald Sutherland

 

7.’Ηταν γνωστός για τον πολιτικό του ακτιβισμό και διαμαρτυρόταν ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ στο. πλευρό του Τζέιν Φόντα. Διοχέτευσε επίσης τις πεποιθήσεις του σε μερικούς από τους ρόλους του, συμπεριλαμβανομένου του “The Hunger Games: Mockingjay – Part 2”, όπου έπαιξε τον τυραννικό. Πρόεδρο Snow. Ο Σάδερλαντ είχε δηλώσει τότε στο BBC το 2015 ότι ήλπιζε πωςτο κοινωνικοπολιτικό. μήνυμα της ταινίας θα βοηθούσε τους νεαρούς θαυμαστές να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τον κόσμο γύρω τους.

 

8. Σε όλη του τη ζωή, ο Donald Sutherland  έκανε τρεις γάμους. Μέχρι τον θάνατό του ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό. Francine Racette. Οι γιοι του είναι οι εξίσου ταλαντούχοι ηθοποιοί Kiefer και Rossif Sutherland.

 

 Donald Sutherland

 

9. Η συνεισφορά του στον κόσμο του κινηματογράφου τιμήθηκε με ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ,. αλλά και με το Lifetime Achievement Award -αλλά ποτέ με Όσκαρ!

 

 Donald Sutherland

 

10.Η χαρακτηριστική σαγηνευτική φωνή του βρήκε τον δρόμο της στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, ενθουσιάζοντας το κοινό όλων των ηλικιών.

 

10+1. Ήταν fan της σύγχρονης τεχνολογίας και απολάμβανε να συνδέεται με τους θαυμαστές του μέσω διαφόρων διαδικτυακών πλατφορμών.

 

Το σίγουρο είναι ότι αφήνει πίσω του μια σπουδαια παρακαταθήκη, με ρόλους που θα ζήλευαν πολλοί ηθοποιοί του Ηollywood. Αντίο ταλαντούχε Donald!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath