Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Κεφάλαιο ενυδάτωση: Το Α και το Ω στον οργανισμό μας

Κεφάλαιο ενυδάτωση: Το Α και το Ω στον οργανισμό μας

Η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω, όχι μόνο όταν ασκείσαι ή κάνεις διατροφή, αλλά καθημερινά και ειδικά το καλοκαίρι.

Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας σε κάθε μας κίνηση, είτε βρισκόμαστε σε διαδικασία άσκησης και διατροφής, είτε απλώς ζούμε μια απαιτητική καθημερινότητα. Είναι το Α και το Ω για την υγεία και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας σε κάθε επίπεδο.

 

Το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανόν να νιώθουμε πιο κουρασμένοι και αυτό να οφείλεται στο ότι είμαστε απλώς αφυδατωμένοι. Η γρήγορη ενυδάτωση μπορεί να μας δώσει ξανά την ενέργεια που χάσαμε, μέχρι και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας.

 

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;

Οι συστάσεις για την κατανάλωση νερού και εν γένει υγρών ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, τα κιλά, τον ρυθμό εφίδρωσης και τις συνθήκες διαβίωσης ενός ατόμου.

 

Ωστόσο, το νερό αποτελεί περίπου το 60% του σώματος, το οποίο χάνει συνεχώς υγρά μέσω των ούρων, του ιδρώτα και της αναπνοής. Γι’ αυτό η ενυδάτωση είναι απαραίτητο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής.

 

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής δηλώνει ότι η ημερήσια επαρκής πρόσληψη νερού είναι εννέα φλιτζάνια για τις γυναίκες και 13 για τους άνδρες, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο νερό, ειδικά εάν ιδρώνουν πολύ ή ζουν σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας. Επιπλέον, συνιστά να καταναλώνουμε περίπου το 20% των υγρών μας μέσω τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

 

 

Πότε είμαστε αφυδατωμένοι;

Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο να αφυδατωθούμε μετά από έντονη προπόνηση ή παρατεταμένο χρόνο σε ζεστό ή υγρό. περιβάλλον. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να συμβεί εάν ξεχάσετε να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπτώματά της ποικίλλουν και είναι από ήπια έως και πιο σοβαρά, όπως η κούραση, το ξηρό δέρμα και χείλη,. τα σκούρα ούρα ή η μειωμένη παραγωγή ούρων, πονοκέφαλοι, κράμπες στους μυς, ζαλάδα, λιποθυμία, ορθοστατική υπόταση, καρδιακό επεισόδιο κ.ά

 

Εάν εμφανίζετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ενυδατώνεστε αρκετά.

 

Α

 

Tips για επαρκή και γρήγορη ενυδάτωση

Η ζύγιση πριν και μετά την άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πόσα υγρά έχουν χαθεί. Ίσως χρειαστεί να πίνετε. έως και τρία φλιτζάνια νερό για κάθε κιλό που χάνετε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

 

Το σώμα χάνει ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο με τον  ιδρώτα. Η αντικατάσταση αυτών των. ηλεκτρολυτών είναι σημαντική, για να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει την κανονική ισορροπία υγρών μέσα και έξω. από τα κύτταρα. Επιπλέον, οι ηλεκτρολύτες βοηθούν το σώμα να απορροφήσει το νερό γρήγορα. Ειδικά μετά την άσκηση, η λήψη τους κρίνεται απαραίτητη.

 

Μικρή αφυδάτωση μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια μικρών προπονήσεων ή λόγω παραμονής στη ζέστη. Σε αυτές τις περιπτώσεις,.το να πίνετε νερό έως ότου η παραγωγή ούρων και το χρώμα σας επανέλθουν στο φυσιολογικό, είναι μια καλή στρατηγική επανυδάτωσης.

 

Α

 

Μην ξεχνάτε να τρώτε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση, ειδικά φρούτα και λαχανικά.

 

Μετά την επανυδάτωση, το χρώμα των ούρων σας θα πρέπει να επανέλθει σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Το σωματικό σας. βάρος θα επανέλθει επίσης στο φυσιολογικό. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να υποχωρήσουν άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι ή κόπωση.

 

Πάνω απ’ όλα μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τη σημασία της ενυδάτωσης και όλα τα αρνητικά. συμπτώματα που φέρνει η απουσία της και θέλετε να αποφύγετε! Ξεκινήστε με τον στόχο να αυξάνετε σταδιακά την ημερήσια κατανάλωση νερού.Α

 

Stay hydrated and safe!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath