Home / Family  / Διακοπές με το μωρό: Ο πλήρης οδηγός από τη μαία (Part 2)

Διακοπές με το μωρό: Ο πλήρης οδηγός από τη μαία (Part 2)

διακοπές με το μωρό
Είστε νέα μαμά και ετοιμάζεστε για τις πρώτες διακοπές με το μωρό σας, αλλά αγχώνεστε για την προετοιμασία; Ακολουθήστε τον πλήρη οδηγό από τη μαία και δημιουργήστε τις πιο όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις!

 

Δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε τις καλοκαιρινές διακοπές με το μωρό σας. Χωρίς άγχος, αλλά με πολύ σωστή οργάνωση, θα σας μείνουν αξέχαστες!

 

Το “κιτ των διακοπών”

Παρακάτω σάς δίνω τη λίστα με τα απαραίτητα είδη του “φαρμακείου των διακοπών”, που θα έχετε στη βαλίτσα σας, το οποίο θα προσαρμόσετε ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας και φυσικά με την πολύτιμη καθοδήγηση του παιδιάτρου σχετικά με τη χρήση και τη δοσολογία τους.

  • Αμπούλες φυσιολογικού ορού, βαμβάκι, αποστειρωμένες γάζες, octenisept
  • Αντιισταμινικό και αντιφλεγμονώδες σιρόπι και σύριγγες των 5cc για τη χορήγηση του σιροπιού με ακρίβεια
  • Ηλεκτρονικό θερμόμετρο
  • Αλοιφή αντιισταμινική για τσιμπήματα εντόμων
  • Οφθαλμικό κολλύριο
  • Ρινικό αποσυμφορητικό
  • Φακελάκια με ηλεκτρολύτες σε μορφή σκόνης (για πιθανή γαστρεντερίτιδα)
  • Κορτικοστεροειδές με αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση σε σταγόνες
  • Καθαρή λανολίνη ή κεραλοιφή ή σπαθόλαδο (για ερεθισμούς ή μικροεκδορές)
  • Φάρμακα που το παιδί χρησιμοποιεί συστηματικά

Μέσα στο φαρμακείο θα βάλτε και ένα χαρτί, στο οποίο θα έχετε σημειώσει τα τηλέφωνα του Νοσοκομείου/Κέντρου Υγείας στον προορισμό σας, του παιδιάτρου σας και του Κέντρου Δηλητηριάσεων (210 779 3777). Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.

 

 

Διαχείριση της ζέστης

Τα μωρά πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά όταν ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός, καθώς ιδρώνουν λιγότερο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπερθέρμανσης. Για να κρατήσετε τα μωρά ασφαλή στη ζέστη, συνεχίζοντας να απολαμβάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Πολλά υγρά

Τα μωρά έως 6 μηνών, δεδομένου ότι αφυδατώνονται γρήγορα, πρέπει να τα θηλάζετε ή να τα ταΐζετε με μπιμπερό πιο συχνά. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι αυτά που θηλάζουν αποκλειστικά και είναι κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να καταναλώνουν νερό, αλλά να θηλάζουν συχνότερα. Στα μωρά άνω των 6 μηνών, προσφέρετε νερό πριν τα γεύματα στερεών και ενδιάμεσα σε αυτά. Ένδειξη επαρκούς ενυδάτωσης σε αυτές τις ηλικίες είναι να έχουμε τουλάχιστον 6 καλά βρεγμένες πάνες ημερησίως.

Σωστό ντύσιμο

Ντύστε το μωρό σας με δροσερά, ελαφριά, φαρδιά ρούχα από βαμβάκι ή λινό και προστατέψτε τα από τον ήλιο με καπέλο με φαρδύ γείσο και αντηλιακό.

Κατάλληλο περιβάλλον στους εσωτερικούς χώρους

Κρατήστε τη δροσιά στο δωμάτιο, κλείνοντας τις κουρτίνες και βεβαιωθείτε ότι ο αέρας μπορεί να κυκλοφορεί γύρω από την κούνια (μην χρησιμοποιείτε πάντες). Μην αφήνετε τα μωρά να κοιμούνται σε καρότσι, γιατί μπορεί να ζεσταθούν πολύ. Αν αυτό είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ένα βαμβακερό ή λινό σεντονάκι για να καλύψετε το καρότσι ή επιλέξτε ένα ειδικό κάλυμμα, ώστε το μωρό να μην έρχεται σε επαφή με τα συνθετικά υλικά του καροτσιού.

Χλιαρό μπανάκι

Πριν τον ύπνο, κάντε στο μωρό ένα χλιαρό μπάνιο.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες

Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες, για να διατηρήσετε την κυκλοφορία του αέρα. Ωστόσο, μην στρέφετε τον αέρα απευθείας στο μωρό. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε κλιματιστικό, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία στους 24-26oC και ανανεώνοντας συχνά τον χώρο με φυσικό αέρα.

Μείνετε μέσα ή βγείτε χρησιμοποιώντας προστασία

Προσπαθήστε να κρατάτε τα μωρά μέσα, ιδιαίτερα τις πιο ζεστές στιγμές της ημέρας (μεταξύ 11.00 και 17.00) και προγραμματίστε τις βόλτες σας για νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Αν πρέπει να βγείτε έξω, προστατέψτε το δέρμα του μωρού από τον ήλιο, κρατώντας το στη σκιά και χρησιμοποιώντας αντηλιακό με ελάχιστο SPF 30+. Αν και μια γενική οδηγία είναι να χρησιμοποιούνται αντηλιακά μόνο σε μωρά άνω των 6 μηνών, τελευταία κυκλοφορούν στην αγορά ασφαλή αντηλιακά και για μικρότερες ηλικίες. Το ιδανικό αντηλιακό πρέπει να περιέχει φυσικά φίλτρα ZnO και TiO2.

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο

Μην αφήνετε ποτέ μωρά ή παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο, ούτε για μια στιγμή. Μπορεί να υπερθερμανθούν πολύ γρήγορα. Η θερμοκρασία μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να είναι 30-40oC υψηλότερη από ό,τι έξω από το αυτοκίνητο! Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της θερμοκρασίας συμβαίνει μέσα σε πέντε λεπτά από το κλείσιμο του αυτοκινήτου, ακόμα και αν έχετε ανοιχτά τα παράθυρα. Σε όλες τις μετακινήσεις σας, χρησιμοποιήστε σκίαστρα στα παράθυρα. Σημαντικό: Αν το παιδί σας δείχνει αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της ζέστης, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.

 

 

αντηλιακό το μωρό

 

Προσοχή στα κουνούπια!

Μωρά κάτω των 2 μηνών

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics-AAP) είναι σαφής: Τα εντομοαπωθητικά – ακόμα και τα απαλλαγμένα από DEET – δεν είναι ασφαλή για τα νεογέννητα. Ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατεύσετε είναι να μην τα εκθέτετε στα κουνούπια. Πώς;

  • Μείνετε μέσα. Κρατήστε το μωρό σας σε εσωτερικούς χώρους την αυγή και το σούρουπο, που τα κουνούπια είναι πιο ενεργά.
  • Θωρακίστε το σπίτι σας με σίτες.
  • Ντύνοντας σωστά το μωρό σας, αποφεύγοντας τα φλοράλ υφάσματα. Τα κουνούπια προσελκύονται από αυτά!
  • Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρα στην κούνια και στο καρότσι.
  • Προσοχή στις μυρωδιές. Χρησιμοποιήστε προϊόντα χωρίς άρωμα στο μωρό σας, ώστε να είναι λιγότερο ελκυστικό για τα έντομα.

Μωρά άνω των 2 μηνών

Μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε βρεφικά εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια, αλλά να θυμάστε: Δεν βάζουμε αντικουνουπικό στα χέρια του παιδιού, βάζουμε αντικουνουπικό πάνω στα ρούχα, ψεκάζουμε με αντικουνουπικό το βρεφικό καρότσι στη βόλτα, σε σημεία που δεν φτάνει το μωρό.

 

Θάλασσα ή πισίνα;

Επιλέγουμε καθαρές θάλασσες και καθαρές πισίνες (ιδανικά με όζον και όχι με χλώριο) και μπαίνουμε το απογευματάκι που το νερό έχει ζεσταθεί. Πριν από όλα, όμως, συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το μωρό να απολαμβάνει τα καλοκαιρινά του μπάνια! Οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν αυτό να γίνεται μετά τον 6ο μήνα. Μην επιμείνετε να χρησιμοποιείτε το ειδικό σωσίβιο, αν το μωρό δυσανασχετεί με αυτό και κρατήστε το στην αγκαλιά σας μέσα στο νερό για όση ώρα το ευχαριστιέται!

 

Θηλασμός και διακοπές

Αν θηλάζετε, μην αλλάξετε τίποτα στις διακοπές σας! Θηλάστε όπου, όποτε και όσο θέλει το μωρό, τηρώντας πάντα τις οδηγίες που σας έδωσα για την προστασία από τη ζέστη, τον ήλιο και τα έντομα. Σημείωση: Μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, απλώς ξεπλύνετε το στήθος με λίγο καθαρό νερό!

 

Σας εύχομαι από καρδιάς καλές διακοπές!

 

Δείτε το Part 1 του οδηγού διακοπών από τη μαία.

 

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη
Μαία, σύμβουλος θηλασμού & μητρότητας, certified pilates instructor
On-line & διαζώσης σεμινάρια – Επισκέψεις κατ’ οίκον
Τ: 693 8985 387
[email protected]
www.maia.authorway.com
IG – FB

[email protected]

Η Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη είναι Μαία & Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού, απόφοιτος του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης (2000-2004) και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στα Γ. Ν. Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο” και “Παπαγεωργίου” και έχει εργαστεί σε ιδιωτικά μαιευτικά – γυναικολογικά ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε καίρια τμήματα του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ Αμαρουσίου (2004-2011). Έχει παρακολουθήσει ελληνικά και διεθνή μαιευτικά και γυναικολογικά συνέδρια και εξειδικευμένα σεμινάρια, είναι εκπαιδευμένη από τη Rescue Training International (RTI) στις επείγουσες πρώτες βοήθειες για βρέφη και παιδιά και πιστοποιημένη Pilates Pregnancy Instructor και Pilates Mat & Props Instructor από την Alterlife Fitness Academy. Εκπαιδεύει τις μητέρες μέσα από τα επιστημονικά καταρτισμένα σεμινάρια που διοργανώνει και πραγματοποιεί ατομικές συνεδρίες και επισκέψεις στο μαιευτήριο και κατ’ οίκον, βοηθώντας εξατομικευμένα την κάθε έγκυο/μητέρα.