Home / Wellness  / Health  / What Lagom? Welcome Mys! To νέο σκανδιναβικό lifestyle trend ήρθε για να μείνει!

What Lagom? Welcome Mys! To νέο σκανδιναβικό lifestyle trend ήρθε για να μείνει!

Οι Σουηδοί μας υπόσχονται μια πιο χαρούμενη και υγιή ζωή!

Το “Lagom” ταξίδεψε από τη μακρινή Σουηδία, εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο- και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε η “σημαία” μας για μια πιο χαλαρή φιλοσοφία ζωής. Τώρα, οι Σουηδοί έρχονται να το αντικαταστήσουν, βάζοντας στην καθημερινότητά μας έναν νέο όρο, εν ονόματι “Mys” και μας υπόσχονται πως είναι εφικτό να γίνουμε πιο υγιείς και ευτυχισμένοι.

 

Ο νέος, λοιπόν, αυτός ο όρος προέρχεται από τη λέξη “fredagsmys”,  την οποία οι Σουηδοί αποδίδουν ως “Cozy Fridays” δηλαδή “Xουχουλιάρικες Παρασκευές”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όπως και για το μεγαλύτερο κομμάτι των απανταχού εργαζόμενων, η Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα δουλειάς και άρα οφείλουμε να τη χαρούμε όπως θα έπρεπε. Και κάπου εδώ φωνάζουμε “TGIF!”.

 

Η φιλοσοφία του Mys προωθεί έναν τρόπο ζωής πολύ πιο ήρεμο, απαλλαγμένο από άγχη και εστιασμένο στα όμορφα στοιχεία της καθημερινότητάς μας.

 

Οι Σουηδοί, όπως και οι περισσότεροι Σκανδιναβοί, παρά τον μουντό και κρύο καιρό που έχουν να αντιμετωπίσουν αλλά και το σκοτάδι, φαίνεται ότι καταφέρνουν να εστιάσουν στα θετικά ή ακόμα και να τα επινοήσουν από την αρχή.

 

  • Για τους Σουηδούς δεν υπάρχει κακός καιρός αλλά κακά ρούχα, δηλαδή μη κατάλληλα για τις επικρατούσες συνθήκες, οπότε μία από τις προτεραιότητές τους είναι να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ζεστοί από το πρωί που θα σηκωθούν για τη δουλειά τους, μέχρι το βράδυ που θα πέσουν για ύπνο. Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι ποτέ δε θα δεις ένα μόνο πάπλωμα στο διπλό κρεβάτι, καθώς ο “πόλεμος” για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος του προς την πλευρά του, είναι απλώς… χάσιμο ενέργειας!

 

 

  • Η φιλοσοφία του Mys εμπεριέχει τους οικογενεικούς και φιλικούς δεσμούς και ενισχύει τη σημασία τους, σε μια εποχή που τα social media φαίνεται να τους έχουν υποβιβάσει. Οι Σουηδοί στο lunch break τους προτιμούν αντί να “βυθιστούν” στο Instagram και το Facebook, να κάνουν μια χαλαρή βόλτα με έναν φίλο, πίνοντας καφέ. “Ορκίζονται” στην εφαρμογή Forest, η οποία δίνει στους χρήστες virtual coins προκειμένου να κάνουν ένα διάλειμμα από το κινητό τους, και στη συνέχεια τα συγκεντρώνουν για να φυτέψουν αληθινά δέντρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 

 

 

  • Οι Σουηδοί σε ό,τι αφορά στο φαγητό, επιλέγουν πάντα εποχιακά, τοπικά και βιολογικά προϊόντα, κάτι που συμβάλλει, όπως οι ίδιοι λένε, όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Το να καταναλώνεις τροφές που είναι στην εποχή τους σημαίνει ότι τρως αυτό που είναι προορισμένο από τη φύση να καταναλωθεί. Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, τα οποία φυσικά δεν ευδοκιμούν στις σκανδιναβικές χώρες,  έχουν όπως λένε μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C σε σύγκριση με τα χειμερινά. Ευτυχώς η χώρα μας διαθέτει και τα δύο! Τέλος, οι Σουηδοί λατρεύουν τη μαύρη σοκολάτα και το κακάο -ειδικά το μη επεξεργασμένο- αφού έχουν πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη για τον οργανισμό μας.

 

  • Για τους Σουηδούς η σωστή αναλογία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή είναι βασική για μία ευτυχισμένη καθημερινότητα, γι’ αυτό και δεν εργάζονται για πάνω από 6 ώρες την ημέρα. Ξέρουν να θέτουν προτεραιότητες και να εστιάζουν σε αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα, αφήνοντας  εκείνα που μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη ημέρα…

 

 

  • Οι Σουηδοί -αν και δε βίωσαν ποτέ σαν εμάς καθολικό lockdown- προτιμούν να περάσουν το βράδυ τους χαλαρά στο σπίτι με φίλους, συνομιλώντας και ακούγοντας μουσική, από το να βγουν έξω. Ένα φθινοπωρινό βράδυ θα βρει τους Σουηδούς τυλιγμένους με μια ζεστή κουβέρτα, να πίνουν κακάο και να παίζουν επιτραπέζια υπό το φως των κεριών. 
 
 

Τελικά οι Σκανδιναβοί έχουν βρει το αληθινό νοήμα της ζωής; Τι ακολουθεί άραγε μετά το “Hygge”, το “Lagom” και το “Mys”; Μήπως έφτασε η ώρα να βρούμε τον δικό μας όρο και να εφαρμόσουμε όσα μας κάνουν αληθινά ευτυχισμένους; Στεφτείτε το!

.

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath

})(jQuery)