Home / Lifestyle  / we4all: Συλλογική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος

we4all: Συλλογική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος

we4all iliopoulos
Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και πρέπει όλοι να τον διαφυλάξουμε. Αυτή η σύντομη φράση κλείνει όλη τη δύναμη της συλλογικής δράσης, που είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, όμως, και αυτό το καλοκαίρι ξεκίνησε με πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας μας -και του κόσμου. Μετά από την τεράστια περσινή καταστροφή, που άφησε την Ελλάδα δραματικά φτωχότερη σε δασικές εκτάσεις, είναι -και πρέπει να είναι- ξεκάθαρο ότι η διάσωση όσου φυσικού πλούτου μάς έχει απομείνει είναι υπόθεση όλων μας.

 

Ο κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, συνιδρυτής και CEO της μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης we4all, πρωτοστατεί στην προσπάθεια θεραπείας και προστασίας του πλανήτη, οργανώνοντας συστηματικά περιβαλλοντικές δράσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Ενώ υποστηρίζει πως διαφαίνεται μία αλλαγή στην περιβαλλοντική νοοτροπία των Ελλήνων, επισημαίνει πως αυτή θα πρέπει να γίνει από όλους και με πιο γρήγορους ρυθμούς, για να προστατευτεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά το κοινό μας σπίτι…

 

Πότε ιδρύθηκε η we4all;

Ιδρύσαμε τη we4all το 2018, μαζί με τον ξάδερφό μου, Αντώνη Μπογδάνο. Η ιδέα ήρθε μετά τις φωτιές στο Μάτι. Ήταν για εμάς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Βλέπαμε κάθε χρόνο να καίγονται τα δάση μας, αλλά ήταν η πρώτη φορά που είδαμε να καίγονται συνάνθρωποί μας. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλαμε να δούμε. Έτσι, αυτό το όραμα ξεκίνησε από εμάς και τους φίλους μας και σιγά σιγά άρχισε να μεγαλώνει.

 

iliopoulos bogdanos we4all

Οι συνιδρυτές της we4all, Γιάννης Ηλιόπουλος και Αντώνης Μπογδάνος.

 

Και έχει μεγαλώσει πολύ το όραμά σας, με την ένταξη γεωπόνων, ειδικών παιδαγωγών και άλλων ειδικοτήτων στην ομάδα της we4all…

Το όνειρο και το όραμά μας ήταν να κάνουμε μία προσπάθεια οργανωμένη, συντονισμένη και μεγάλη. Δεν ήταν η επιθυμία μας να κάνουμε ένα πυροτέχνημα, δύο-τρεις δράσεις και να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Για εμένα προσωπικά, η we4all είναι η ζωή μου. Ξεκινήσαμε με δενδροφυτεύσεις στις πληγείσες περιοχές στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά και άρχισε να μεγαλώνει και το όραμα. Συνεχίσαμε με φυτεύσεις δέντρων στην Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλονίκη…

Ωστόσο, δεν μπορείς να μείνεις μόνο στο περιβάλλον. Πρέπει να απευθυνθείς και στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, στην ενημέρωση και την εκπαίδευση. Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να εκπαιδεύσεις τα παιδιά, γιατί στο σχολείο μπορούν να λάβουν τα μηνύματα πιο ανοιχτά. Οπότε ήταν μονόδρομος να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Το ονομάσαμε Green Future και, μέχρι στιγμής, έχουμε εκπαιδεύσει περισσότερα από 35.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι μέσω των παιδιών εκπαιδεύουμε και τους γονείς. Δε θα ευαισθητοποιηθεί τόσο ο γονιός, αν πάω και του πω εγώ να μην πετάει κάτω το τσιγάρο του. Αν, όμως, του το πει το παιδί του, εκεί θα γίνει η διαφορά.

 

we4all green future

 

Πώς μπορεί ένα σχολείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα Green Future;

Το πρόγραμμά μας είναι δωρεάν για όλα τα σχολεία και υλοποιείται χάρη στην υποστήριξη πολλών εταιρειών, που θέλουν να συμβάλλουν στο έργο μας. Εμείς επικοινωνούμε με τα σχολεία και τους Δήμους και τους ενημερώνουμε για το πρόγραμμα. Γίνεται, όμως, και το αντίστροφο -έρχονται σε εμάς οι Δήμοι και μας ζητούν να τους επισκεφτούμε. Επίσης, όλο και πιο συχνά, μας προσεγγίζουν σχολικές μονάδες, οι οποίες μαθαίνουν για το πρόγραμμα από τα σχολεία που έχουμε ήδη επισκεφτεί.

 

we4all kids

 

Ποιες άλλες δράσεις διοργανώνετε;

Οργανώνουμε δενδροφυτεύσεις, αναδασώσεις και ενέργειες προστασίας των δασών, όπως καθαρισμούς, τοποθέτηση δεξαμενών σε δασικά σημεία, πότισμα και φροντίδα των δέντρων που φυτεύουμε. Παράλληλα, δημιουργούμε ενέργειες με εργαζομένους εταιρειών ή με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που τις εντάσσουμε στις περιβαλλοντικές δράσεις μας.

Έχουμε κάνει κάποια πράγματα και σε χώρες του εξωτερικού -συγκεκριμένα στην Κένυα, τη Νιγηρία, την Τυνησία και τη Βραζιλία-, υποστηρίζοντας τοπικές κοινότητες με περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, στην Κένυα έχουμε φυτέψει δέντρα που δίνουν τροφή στους κατοίκους της συγκεκριμένης κοινότητας. Πλέον, αναπτύσσουμε και μία παγκόσμια λειτουργία, για να βοηθήσουμε όλο τον πλανήτη. Γιατί όλος ο πλανήτης χρειάζεται βοήθεια!

Ωστόσο, με την καταστροφή που έγινε στη χώρα μας πέρσι και λόγω COVID, η προσπάθεια και η προσοχή μας στρέφεται και θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα.

 

 

Ποιος είναι ο απολογισμός των περσινών πυρκαγιών στη χώρα μας;

Πέρσι κάηκαν στην Ελλάδα 1,3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Αυτό είναι ίσο με όσα είχαν καεί τα προηγούμενα 8 χρόνια! Άρα, η φύση χρειάζεται βοήθεια. Δε λέμε να γίνει αυτό με λάθος τρόπο ή χωρίς πρόγραμμα, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, η καταστροφή που συμβαίνει είναι μεγαλύτερη από την προσπάθεια διάσωσης που γίνεται. Μέχρι στιγμής, εμείς έχουμε φυτέψει περίπου 230.000 δέντρα, κυρίως στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να φυτέψουμε ένα εκατομμύριο δέντρα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και να βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε τα δάση μας, συμβάλλοντας στην πρόληψη.

 

iliopoulos planting

 

Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα που λαμβάνετε από το μέγεθος και την ποιότητα της συμμετοχής των εθελοντών;

Είμαι ικανοποιημένος, όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα στην Ελλάδα. Είμαστε αρκετά πίσω σε θέματα βιωσιμότητας και προστασίας του φυσικού μας πλούτου. Γι’ αυτό προσπαθούμε, μέρα με τη μέρα, να ευαισθητοποιήσουμε όλο τον κόσμο, να κεδρίζουμε όλο και περισσότερο τη συμμετοχή των ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια μερίδα κόσμου, που είναι ευαισθητοποιημένη και ψάχνει τρόπους για να συμμετέχει και να βοηθήσει. Πιστεύω πως υπάρχει μία στροφή στη νοοτροπία, αλλά -δυστυχώς- δε γίνεται από όλους τους ανθρώπους και είναι αργή. Μπροστά μας, όμως, έχουμε έναν αγώνα δρόμου…

 

Πρακτικά, πώς γίνεται μία δενδροφύτευση;

Πριν γίνει μία τέτοια ενέργεια, πρέπει πάντα να υπάρχει άδεια από τις Αρχές -τον Δήμο ή το Δασαρχείο. Για την επιλογή των περιοχών, καλούμαστε να απαντήσουμε σε τρεις ερωτήσεις: Πού υπάρχουν ανάγκες στη χώρα, πού υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση και πού είναι πιο συνεργάσιμες οι Αρχές. Αυτήν τη στιγμή, το μεγαλύτερο βάρος έχουμε ρίξει στην Αττική, τη Βόρεια Εύβοια και την Πελοπόννησο. Παράλληλα, εξετάζουμε αναδασώσεις στη Χίο και την Κρήτη. Έχουμε έρθει -και θα έρθουμε ξανά- στη Βόρεια Ελλάδα, σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ξάνθη και Κομοτηνή. Προσπαθούμε, όσο γίνεται και όσο δυναμώνουμε, να αυξάνουμε το έργο μας.

 

tree planting

 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην υλοποίηση των δράσεών σας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία, που αρχικά αντιμετωπίζαμε, ήταν η συνεννόηση με τις Αρχές και η λήψη αδειών, για να κάνουμε δενδροφυτεύσεις. Όσο προχωράμε και το ξεπερνάμε αυτό, δυσκολευόμαστε να χρηματοδοτήσουμε όλη αυτήν την προσπάθεια. Δεν πρέπει μόνο να φυτέψεις 1.000 δέντρα, αλλά θα πρέπει και να τα φροντίσεις για 3-4 χρόνια. Αυτό έχει μεγάλο κόστος, καθώς μιλάμε για το εβδομαδιαίο πότισμα 200.000 δέντρων. Όταν, μάλιστα, οι κλιματικές συνθήκες έχουν τόσο μεγάλες μεταβολές, τα δέντρα που έχουμε φυτέψει στρεσάρονται. Κι αυτό συνεπάγεται έξτρα προσπάθεια, χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό και χρόνο.

 

Ο υπεύθυνος δράσεων της we4all, σε συνεργασία με την τεχνική ομάδα σας και με την υποστήριξη του προγράμματος “World of Difference” του Ιδρύματος Vodafone, ετοιμάζουν μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Σε τι θα αφορά αυτή;

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα έχει να κάνει με τους εθελοντές. Αρχικά, θα έχει πανελλαδική εμβέλεια, αλλά στοχεύουμε να γίνει και παγκόσμια. Από Σεπτέμβρη, πιστεύω ότι θα είναι έτοιμη και για iOS και για Android συσκευές κινητών.

 

Ξεκινήσατε πρόσφατα και άλλη μία ιδιαίτερη δράση, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ…

Η συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε πριν λίγους μήνες. Η προσπάθεια είναι να σώσουμε δέντρα, μετατρέποντας τους χάρτινους λογαριασμούς σε ηλεκτρονικούς. Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός δέντρων το δίμηνο για να εκδίδονται οι λογαριασμοί. Ταυτόχρονα, η ΕΥΔΑΠ φυτεύει μαζί μας ένα δέντρο, για κάθε 5 λογαριασμούς που αλλάζουν. Επομένως, η προσπάθεια είναι διπλή, όπως και το περιβαλλοντικό όφελος.

 

Τον περασμένο Δεκέμβρη η we4all βραβεύτηκε στον θεσμό των Superbrands. Πώς νιώθετε για αυτήν τη βράβευση;

Η φιλοσοφία μας είναι να είμαστε επαγγελματίες, να έχουμε σταθερότητα σε αυτό που κάνουμε, ώστε να έχουμε και την εμπιστοσύνη του κόσμου και τη στήριξη των εταιρειών. Από ό,τι φαίνεται, τα έχουμε καταφέρει καλά και η προσπάθειά μας αναγνωρίζεται. Η αλήθεια είναι ότι πολλές εταιρείες έχουν ενταχθεί στην περιβαλλοντική συμμαχία της we4all και είμαστε ουσιαστικά ο περιβαλλοντικός τους συνεργάτης. Εμείς κάνουμε το έργο που εκείνοι θα ήθελαν να γίνει στο περιβάλλον. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς αυτή η βράβευση, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε το έργο μας με τον καλύτερο τρόπο -με ή χωρίς βραβεία.

 

we4all ethelontis

 

Κλείνοντας, τι πρέπει να προσέξουμε αυτό το καλοκαίρι, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον;

Πρέπει ΟΛΟΙ να είμαστε σε επαγρύπνηση, όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους συνανθρώπους μας. Μπορεί κάποιος να μην είναι τόσο υπεύθυνος ή να είναι λίγο απρόσεκτος. Όλοι πρέπει να έχουμε τον νου μας, γιατί μία καταστροφή θα πλήξει όλους μας, δε θα πλήξει μόνο τον έναν.

Αν δούμε καπνό, ενημερώνουμε κατευθείαν τις αρχές. Μαζεύουμε τα σκουπίδια, που μπορεί να δούμε στο δάσος ή την παραλία. Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις, όταν έχει πολλή ζέστη. Γενικώς, προσέχουμε να διασώσουμε ό,τι μας έχει απομείνει.

Και από τις αρχές του φθινοπώρου, συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε δράσεις που βοηθούν το περιβάλλον. Στη we4all ξεκινάμε τις δενδροφυτεύσεις από τον Οκτώβρη και μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτές μέχρι και τον Απρίλη. Σας περιμένουμε!

 

Ενημερωθείτε για το έργο και τις μελλοντικές δράσεις της we4all…

we4all logo

we4all.com

IG: we4all_official

FB: we4allofficial

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin