Home / Cozyhome  / Architecture  / We will always have Paris… Μια νέα εποχή ξημερώνει για τα Ηλύσια Πεδία

We will always have Paris… Μια νέα εποχή ξημερώνει για τα Ηλύσια Πεδία

To Παρίσι κρατάει την ιστορικότητά του, κάνοντας βήματα προς το μέλλον. 

Η Πόλη του Φωτός έχει καταφέρει να διατηρήσει τα ιστορικά της στοιχεία ανέπαφα εδώ και αιώνες, όμως, αυτό δε σημαίνει πως δεν ακολουθεί τη φυσική ροή των πραγμάτων, η οποία περιλαμβάνει μια νέα προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις μεγαλουπόλεις και τη βελτίωση της αστικής δόμησης.

 

Έτσι, εγκρίνοντας το ποσό των 300.000.000 €, το Παρίσι είναι έτοιμο να περάσει σε μία νέα εποχή, με περισσότερους χώρους πρασίνου, λιγότερη κίνηση και ως αποτέλεσμα  λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και όλα αυτά μέχρι το 2030.

 

Τα Ηλύσια Πεδία ήταν, είναι και θα είναι από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή σημεία του Παρισιού. Η τεράστια λεωφόρος του 8ου παρισινού Διαμερίσματος, βρίθει από επώνυμα καταστήματα αρωμάτων και υψηλής ραπτικής, κινηματογράφους και πολυτελή εστιατόρια. 

 

 

Η  δήμαρχος της πόλης, Anne Hidalgo, ενέκρινε το μακρόπνοο αυτό πλάνο ολικής ανάπλασης των Ηλυσίων, δίνοντάς τους νέα, φρέσκια πνοή, εν όψει φυσικά των καλοκαιρινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Παρίσι.

 

Το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει δενδροφύτευση, δημιουργία μεγαλύτερων πεζοδρομίων, λιγότερη κίνηση και μία οδό που θα ενώνει 200 χώρους πρασίνου, ξεκινώντας από την Αψίδα του Θριάμβου και περνώντας μέσα από την Πλατεία Concorde, φτάνοντας στον Κήπο του Κεραμεικού, μπροστά στο Μουσείο Του Λούβρου.

 

Ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει την ανάπλαση, Philippe Chiambaretta, λέει χαρακτηριστικά: “Ο πολιτισμός και η κουλτούρα είναι ήδη εκεί, απλώς πρέπει να ανοίξεις την πόρτα και να δημιουργήσεις τον δρόμο για να ενωθούν”.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο μη κερδοσκοπικός τοπικός σύλλογος  Champs-Élysées Committee,  διαπίστωσε το πόσο παρατημένη ήταν εδώ και πολλά χρόνια η Λεωφόρος, η οποία μετρά 370 έτη. Από τα ’30s μέχρι και τα ’70s τα Ηλύσια Πεδία ήταν ένα από τα πιο chic και σημαντικά σημεία του Παρισιού, με έντονο το στοιχείο της κουλτούρας, με θέατρα, σινεμά και live μουσικές σκηνές. Σήμερα, το τουριστικό και εμπορικό στοιχείο έχουν πάρει τη θέση τους, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα τους. Πώς, λοιπόν, μπορεί αυτό να αλλάξει;

 

 

Καθημερινά 64.000 συνολικά οχήματα περνούν από τη διάσημη λεωφόρο, δημιουργώντας διπλάσια ποσότητα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με το επιτρεπτό όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μέσα στο άμεσο πλάνο είναι η μείωση των των εκπεμπομένων ρύπων στο μισό.

 

Αυτές οι ενέργειες πρόκειται να έχουν έναν πολύ θετικό αντίκτυπο και στους μεγάλους οίκους (Louis Vuitton, Cartier, Galeries Lafayette κ.α.), όπως λέει ο πρόεδρος του αγαπημένου γαλλικού brand La Durée, που διατηρεί κατάστημα στα Ηλύσια Πεδία. Κάτι τετοιο θα βοηθήσει τη γρήγορη επαναφορά των επιχειρήσεων μετά την πανδημία, καθώς  οι συνολικές πωλήσει έχουν πέσει κατά  80%.

 

 

Ανάμεσα στα σχέδια ανάπλασης της περιοχής, ο αρχιτέκτονας Chiambaretta επιθυμεί να δημιουργήσει πλατφόρμες selfie από σανίδες μπροστά από το την Αψίδα του Θριάμβου, το ιστορικό μνημείο του 1806, διευκολύνοντας έτσι όποιον θέλει να βγει φωτογραφία, ώστε να νιώθει προστατευμένος από την κίνηση των οχημάτων.

 

Μέχρι το 2030 υπολογιζεται ότι θα έχει επιτευχθεί η μείωση των αέριων ρύπων και η δημιουργία χώρων πρασίνου στην “καρδιά” της πόλης.

 

Μια νέα εποχή ξημερώνει για τη γαλλική πρωτεύουσα.  After all, we will always have Paris. Maybe, a better one…

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath