Home / Cozyhome  / Architecture  / Unlimited Possibilities: Αρχιτεκτονική χωρίς όρια και στεγανά από τους Opsis Architects

Unlimited Possibilities: Αρχιτεκτονική χωρίς όρια και στεγανά από τους Opsis Architects

Οι Opsis Architects απέδειξαν έμπρακτα πως στην αρχιτεκτονική σύλληψη δε χωρούν όρια και στεγανά, μέσα από την εντυπωσιακή διαμόρφωση ενός διαμερίσματος στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι Γιώτα Χαλιάζη και Αντιγόνη Μάντσιου στόχευσαν εξαρχής σε ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό παιχνίδι ορίων, ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό, το υπαίθριο και το εσωτερικό, το ιδιωτικό και το κοινόχρηστο, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο δεκάδες «γκρίζες» αποχρώσεις μεταβατικών χώρων, αποδίδοντάς τους νέο νόημα.

 

Χώροι που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των χρηστών και την αισθητική τους και στους οποίους διατηρείται σχεδόν απροσδόκητα η οπτική τους συνέχεια, χαρακτηρίζουν μια κατοικία με μοναδικό χαρακτήρα. Η διαφάνεια, τόσο στο εξωτερικό μέρος του διαμερίσματος, όσο και στα επιμέρους εσωτερικά στοιχεία, όπως και οι χρωματικές αντιθέσεις, βοηθούν τους χώρους να αποκτήσουν βάθος και να συνδεθούν με το ιδιαίτερο περιβάλλον της κατοικίας.

 

 

Ο μακρινός ορίζοντας του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται πάντα παρών και ορίζει την καθημερινότητα των χρηστών όλες τις ώρες της ημέρας και τις εποχές του χρόνου. Αυτό έχει επιτευχθεί με τη διαμόρφωση ενός επιμελημένου ημιυπαίθριου χώρου, σχεδιασμένου έτσι, ώστε να ικανοποιεί όλες τις λειτουργικές ανάγκες των χρηστών και να ανταποκρίνεται σχεδόν σε κάθε εποχή και είδος καιρικών συνθηκών, χάρη στην ειδική πέργκολα με τις περιστρεφόμενες περσίδες, που προστατεύει από τη βροχή.

 

 

Παρά τα μεγάλα φωτεινά ανοίγματα, το σπίτι είναι προστατευμένο από τις εξωτερικές συνθήκες και ενισχυμένο με συστήματα βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η άριστη ενεργειακή του απόδοση οφείλεται στην εξωτερική του θερμομόνωση, στα κουφώματα τελευταίας τεχνολογίας και στον εξωτερικό σκιασμό με ειδικά υφασμάτινα ρολά, όταν κρίνεται απαραίτητο από τους ιδιοκτήτες.

 

Στο εσωτερικό, η αγάπη για τα φυσικά υλικά και την ανάδειξή τους εκφράζονται μέσω των αντιθέσεων στις υφές και τα χρώματα. Από τη μία, η αισθητή παρουσία του ξύλου σε όλους τους χώρους με ζεστούς γεμάτους τόνους, και από την άλλη τα λευκά στιλπνά μάρμαρα, οι γυαλιστερές ανοξείδωτες επιφάνειες, τα τζάμια, το μαύρο αλουμίνιο και το σκούρο μπλε χρώμα στους τοίχους, δημιουργούν βαθιές εντάσεις και οπτικά παιχνίδια, που τελικά οδηγούν σε ένα άκρως εντυπωσιακό διακοσμητικό αποτέλεσμα.

 

Οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στα δάπεδα, τις επενδύσεις και την κατασκευή των σταθερών επίπλων της κατοικίας υπογραμμίζουν τον μοναδικό χαρακτήρα του συνόλου και υποστηρίζουν την προτίμηση των μελετητών για ένα λειτουργικό, αλλά και πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον ζωής. Ένα αρχιτεκτονικό σύνολο αυστηρά προσαρμοσμένο στην αισθητική και τις ανάγκες των ιδιοκτητών, οι οποίοι απολαμβάνουν καθημερινά τα ανεξάντλητα και χωρίς όρια σενάρια χρήσης, κάθε σπιθαμής αυτής της σύγχρονης κατοικίας.

 

 

Photos: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr

 

Credits:
Αρχιτεκτονική Μελέτη και Επίβλεψη Εσωτερικού Χώρου: Opsis Architects, Γιώτα Χαλιάζη-Αντιγόνη Μάντσιου
Κατασκευή: Άκης Σαράφης
Κουφώματα εξωτερικά, πέργκολες, εσωτερικές θύρες: Alumil S.A.
Κουζίνα εσωτερική: tripani
Κουζίνα εξωτερική corian: axxionsurface
Φωτισμός: Τεχνοματ
Κινητή επίπλωση: Think About Home
Ξύλινο δάπεδο – ξύλινες ιδιοκατασκευές: Γιώργος Δρασλιάκης
Πλακάκια & είδη υγιεινής: KISKINIDIS Living Made Easy

 

Opsis Architects
Αριστοτέλους 1-3,
Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τ. 2310410984
www.opsis-architects.gr

 

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath