Home / Lifestyle  / TheARtro: Το μέλλον των θεατρικών παραστάσεων

TheARtro: Το μέλλον των θεατρικών παραστάσεων

TheARtro
Το TheARtro μάς καλωσορίζει στο μέλλον των θεατρικών παραστάσεων, αλλάζοντας κάθε προηγούμενο δεδομένο στην εμπειρία του θεατή. Με την υποστήριξη της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ, μέσω του Προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ,.το νέο καινοτόμο εγχείρημα έρχεται να μάς εισάγει σε έναν νέο κόσμο θεατρικής εμπειρίας.

 

Λίγα λόγια για το TheARtro

Το TheARtro είναι ένα καινοτόμο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (augmentedreality – AR), που αποσκοπεί στη δημιουργία και παρουσίαση παραστάσεων, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της εμπειρίας του θεατή. Μέσω της χρήσης ειδικών γυαλιών AR, καμερών βάθους και ενός πρωτοποριακού λογισμικού που αναπτύχθηκε μέσω ενδελεχούς έρευνας και δοκιμών,.το σύστημα TheARtro επιτρέπει στους θεατρικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν ένα νέο είδος παραστάσεων,.«επαυξημένων» με ψηφιακές πληροφορίες (υπέρτιτλους, στατικά και κινούμενα εφέ, πλαίσια κειμένου, ειδικούς φωτισμούς και πολλά άλλα). Οι πληροφορίες είναι εμφανείς μόνο στους θεατές που επιλέγουν να φορούν τα ειδικά γυαλιά, ενώ, ταυτόχρονα, η ζωντανή παράσταση εκτυλίσσεται κανονικά για το σύνολο του υπόλοιπου κοινού.

 

 

Ας φανταστούμε, λοιπόν, ότι παρακολουθούμε μία παράσταση σε άλλη γλώσσα, όμως οι υπέρτιτλοι, αντί να παρουσιάζονται σε κεντρικό σημείο σκηνής για όλους τους θεατές, εμφανίζονται μέσω της χρήσης των ειδικών γυαλιών, μόνο πάνω από τον ηθοποιό που μιλάει κάθε φορά (κεφαλότιτλοι) και τον ακολουθούν κατά την κίνησή του στη σκηνή. Δίπλα μας, ένας θεατής από άλλη χώρα παρακολουθεί την ίδια παράσταση,.την ίδια στιγμή, ενώ στα δικά του γυαλιά οι υπέρτιτλοι εμφανίζονται στη δική του γλώσσα. Ένας θεατής με προβλήματα ακοής παρακολουθεί, επίσης, απρόσκοπτα την παράσταση,.λαμβάνοντας «ηχητικές» πληροφορίες μέσω πλαισίων κειμένου, που εμφανίζονται σε καίρια σημεία της δράσης και μόνο στα δικά του γυαλιά. Ξαφνικά, η υπόθεση του έργου προϋποθέτει το ξέσπασμα μίας πυρκαγιάς ή μίας καταιγίδας. Οι θεατές, που κάνουν χρήση του συστήματος TheARtro,.μπορούν να «δουν» μέσα από τα γυαλιά τους τα εφέ αυτά, σε ψηφιακή μορφή!

 

Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ

Οι δυνατότητες του TheARtro, σε αυτή την πρώτη φάση την ανάπτυξής του, φαντάζουν ήδη εντυπωσιακές,.παρότι πρόκειται για ένα λογισμικό που βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα. Το έργο αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ,.μέσω του Προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, που βασικό στόχο έχει τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα,.την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών, κυρίως μικρομεσαίων, επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Αρχική ιδέα και παγκόσμια πρωτιά

Η έμπνευση για τη δημιουργία και ανάπτυξη του TheARtro ήταν της θεατρολόγου και σκηνοθέτιδος Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, η οποία και ανέλαβε την εποπτεία του εγχειρήματος ως Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου. Η έρευνα και καταγραφή των σεναρίων και απαιτήσεων χρήσης του συστήματος πραγματοποιήθηκε από τη Highway Prοductions, σε πραγματικές θεατρικές συνθήκες και με τη συμβολή καταξιωμένων συνεργατών, από κάθε ειδικότητα. Παράλληλα, συνεργάτες από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ερεύνησαν την εφαρμογή του TheARtro, σε παραστατικές δράσεις τουριστικού χαρακτήρα,.σε χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στην περιφέρεια Ιωαννίνων.

 

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του λογισμικού πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφορικής ComitechAΕ.

 

Πραγματοποιήθηκε σειρά δοκιμών και εφαρμογών στην Αθήνα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη,.ενώ η τελική δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Σε μια ειδική εκδοχή του καινούριου έργου του Ανδρέα Φλουράκη «Η Μικρή Ασία», σκηνοθετημένη από τη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, ειδικά για τις δυνατότητες του TheARtro, λίγοι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες, με τη χρήση ειδικών γυαλιών AR. Όταν κλήθηκαν να αξιολογήσουν την εμπειρία τους, ο μέσος βαθμός ικανοποίησης από τα στοιχεία του συστήματος ξεπέρασε το 70%, ενώ περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα παρακολουθούσαν ξανά παράσταση με χρήση του TheARtro.

 

www.theartro.eu

Fb: @theartro.eu

mariatavridou@cozyhome.gr

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada

})(jQuery)