Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Tadao Ando: Ιαπωνική αρχιτεκτονική αυθεντία

Tadao Ando: Ιαπωνική αρχιτεκτονική αυθεντία

Ο Tadao Ando είναι ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή αρχιτέκτονες, αγαπημένος πολλών διασήμων, όπως η Beyoncé και η Kim Kardashian.

Το όνομα του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando έχει ταυτιστεί με σπουδαία έργα ανά τον κόσμο, αλλά και με τα ηχηρά ονόματα αγαπημένων μας διασήμων, όπως οι Kim Kardashian, Jay Z και Beyoncé, Τom Ford κ.ά, οι οποίοι τον επέλεξαν για να σχεδιάσει τις κατοικίες τους.

 

Το background του Ιάπωνα αρχιτέκτονα

Γεννημένος το 1941 στο Minato-ku της Οσάκα, λίγα λεπτά πριν από τον δίδυμο αδερφό του, ο Tadao Ando μεγάλωσε με την προγιαγιά του, αφού οι γονείς του επέλεξαν να χωρίσουν τα δίδυμα στην ηλικία των δύο ετών. Ο ίδιος υποστηρίζει πως εκείνη ήταν που του ενστάλαξε την εκτίμηση για τις τέχνες και τη φύση.

 

Tη μεγάλη αγάπη του για την αρχιτεκτονική, ο Ando την πιστώνει σε έναν μοναχικό νεαρό ξυλουργό,.υπεύθυνο για τη μετατροπή του μονοώροφου σπιτιού του σε διώροφη κατασκευή, όταν ήταν 14 ετών. “Τον έβλεπα να δουλεύει ήσυχα από το πρωί μέχρι το βράδυ για αρκετούς μήνες. Ήθελα να συμμετάσχω στην κατασκευή. Καθώς η οροφή αποσυναρμολογήθηκε,.μια τρύπα εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από το κεφάλι μου. Θυμάμαι ακόμα τη λάμψη του ουρανού και τον ενθουσιασμό που ένιωσα καθώς κοίταξα ψηλά”. 

 

 

Παρά το γεγονός ότι καλλιέργησε την αγάπη για την αρχιτεκτονική κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, ο ίδιος ασχολήθηκε αρχικά με την πυγμαχία με το όνομα “Great Ando” για δύο χρόνια, προτού τελικά ασχοληθεί πλήρως με το επάγγελμα. “Η πυγμαχία είναι ένα άθλημα καθαρής στωικότητας και μοναξιάς. Μπαίνεις στη διαδικασία να ωθήσεις το σώμα και το μυαλό σου στο απόλυτο όριο, δημιουργείται δύναμη. Η αρχιτεκτονική είναι το ίδιο”, έχει πει συνδέοντας τις δύο μεγάλες αγάπες του.

 

https://www.instagram.com/p/CskXrrNSczn/

 

Αυτοδίδακτο ταλέντο

Λόγω των κακών βαθμών του δεν μπορούσε να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο,.οπότε αντ’ αυτού παρακολούθησε νυχτερινά μαθήματα,.για να μάθει πώς να ζωγραφίζει και παρακολούθησε μαθήματα διά αλληλογραφίας πάνω στο interior design.

 

Ωστόσο, διδάχτηκε κυρίως μέσω βιβλίων, αλλά και επισκεπτόμενος κτίρια σε όλο τον κόσμο,.που σχεδίασαν οι Le Corbusier (από τον οποίο μάλιστα ονόμασε τον σκύλο του), Ludwig Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright και Louis Kahn. “Δεν ήμουν ποτέ καλός μαθητής. Πάντα προτιμούσα να μαθαίνω πράγματα μόνος μου εκτός τάξης. Όταν ήμουν περίπου 18 ετών, άρχισα να επισκέπτομαι ναούς και τεϊοποτεία στο Κιότο και τη Νάρα. Υπάρχει μεγάλη αρχιτεκτονική παράδοση στην περιοχή”, έχει πει.

 

Ωστόσο, του πήρε μόνο έναν χρόνο για να μάθει όσα μαθαίνουν οι φοιτητές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε πέντε χρόνια! Έτσι, μέχρι το 1969 είχε ήδη ανοίξει το γραφείο του του σε ηλικία 28 ετών στη γενέτειρά του, Οσάκα, όπου εδρεύει μέχρι σήμερα.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ando αρνιόταν να ιδρύσει ένα γραφείο στο Tόκιο το οποίο συνήθως θεωρούνταν απαραίτητο για την επιτυχία στην Ιαπωνία,.θέλοντας να αποδείξει την αληθινή του αξία.

 

 

Η φιλοσοφία των έργων του

Ο Tadao Ando δεν πιστεύει ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να μιλάει πολύ,.αλλά ότι θα πρέπει να παραμένει σιωπηλή και να αφήνει τη φύση να μιλήσει μέσω του ηλιακού φωτός και του ανέμου.

 

“Σε όλα μου τα έργα, το φως είναι ένας σημαντικός παράγοντας ελέγχου. Δημιουργώ κλειστούς χώρους κυρίως με χοντρούς τοίχους από σκυρόδεμα. Ο πρωταρχικός λόγος είναι να δημιουργήσω ένα μέρος για το άτομο, μια ζώνη για τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία. Το περιβάλλον της πόλης απαιτεί ο τοίχος να είναι χωρίς ανοίγματα, αλλά το εσωτερικό πρέπει να είναι ιδιαίτερα γεμάτο και ικανοποιητικό”.

 

 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει σχεδιάσει πάνω από 300 έργα στην Ιαπωνία, το Σικάγο, το Παρίσι,. την Πόλη του Μεξικού, το Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη και τη Σαγκάη, μεταξύ άλλων. Φυσικά, διαθέτει στο ενεργητικό του μια μακρά λίστα τίτλων και βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Pritzker το 1995 (ένα κατόρθωμα πρακτικά ανήκουστο για αυτοδίδακτους αρχιτέκτονες).

 

 

Οι συνεργασίες με τους διασήμους

Πρόσφατα, ο Jay Z και η Beyoncé αγόρασαν το πιο ακριβό σπίτι που πουλήθηκε ποτέ στην Καλιφόρνια, στο εξωπραγματικό ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Η νέα τους κατοικία από σκυρόδεμα (30.000 ποδιών) είναι μια από τις λίγες αμερικανικές κατοικίες που σχεδιάστηκαν από τον Tadao Ando. Η τεράστια έπαυλη είναι χαρακτηριστική της φιλοσοφίας του Ando για τον “κρίσιμο τοπικισμό”, η οποία επικεντρώνεται στη σύγχρονη παράδοση,.ενώ εξακολουθεί να τοποθετεί το κτίριο σε γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο. Ελάχιστοι, ευρύχωροι διάδρομοι από σκυρόδεμα με παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή με θέα στον Ειρηνικό ωκεανό,.είναι μια εικόνα της εντυπωσιακής κατοικίας.

 

 

Ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός σχεδιαστής μόδας Tom Ford απέκτησε ένα ράντσο 75 εκατομμυρίων δολαρίων, που σχεδίασε ο Ιάπωνας αρχιτέτονας,.ενώ ο Κanye West αγόρασε ένα εξοχικό στο Μαλιμπού αξίας 57,3 εκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιασμένο από τον Ando. Πρόσφατα, συνεργάστηκε με τον επιμελητή του The Met Costume Centre, Andrew Bolton,. για μια έκθεση αφιερωμένη στον αείμνηστο φίλο του, Karl Lagerfeld.

 

Στη λίστα των διάσημων πελατών ανήκει πια και η Kim Kardashian, η οποία πριν λίγο καιρό επισκέφτηκε το γραφείο του στην Ιαπωνία,.για να της σχεδιάσει το εντυπωσιακό αρχοντικό που πρόκειται να χτίσει στο Παλμ Σπρινγκς.

 

 

Το χαρακτηριστικό του στυλ και τα πιο διάσημα έργα του

Το πρώτο του έργο ως αρχιτέκτονας ήταν το Tomishima House στην Οσάκα, το οποίο χτίστηκε το 1973. Ωστόσο ήταν το Rowhouse στο Sumiyoshi που τον έβαλε για πρώτη φορά στον χάρτη. Ολοκληρώθηκε το 1979, ανακαινίζοντας μια παραδοσιακή κατοικία “nagaya” σε ένα κτίριο χωρίς παράθυρα, που στηριζόταν σε μια ανοιχτή οροφή πάνω από την κεντρική αυλή για φωτισμό.

 

Makomanai Takino Cemetery Tadao Ando Buddha Statue

 

church of light, OSAKA, JAPAN

 

Μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα έργα του κατά τη διάρκεια της καριέρας του είναι η Εκκλησία του Φωτός, ένας χριστιανικός ναός στη μικρή πόλη Ibaraki, που διαθέτει μια τεράστια εγκάρσια τομή στη δομή από σκυρόδεμα ως τη μόνη πηγή φυσικού φωτός.

 

Σχεδίασε επίσης το Water Temple Honpukuji,  μια εκπληκτική κυκλική δομή σαν πισίνα, που αντανακλά τον ορεινό ορίζοντα, ο οποίος περιβάλλει τον βουδιστικό ναό Shingon. Όλα φτιάχτηκαν με τη δική του μοναδική συνταγή σκυροδέματος που ονομάζεται “Ando konkret” και την οποία έχει τελειοποιήσει με τα χρόνια.

 

 

“Η ουσία του ιαπωνικού παραδοσιακού πολιτισμού βρίσκεται στην άποψή του για τη φύση. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δυτική ιδέα της φύσης, η οποία προσπαθεί να την ελέγξει ως μέρος του τεχνητού κόσμου”, έχει πει για τη φυσιολατρική τέχνη του. 

 

Μετά από δύο μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις το 2009 και το 2014, ο Ιάπωνας αρχιτέτονας μείωσε τον χρόνο εργασίας του στο μισό. Σήμερα ζει μια ήρεμη ζωή, που αποτελείται από περιπάτους νωρίς το πρωί και βραδινή άσκηση στο γυμναστήριο…

 

www.tadao-ando.com 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath