Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / T.SQUAREARCHITECTS: “Η Αρχιτεκτονική είναι μια συνεχής διαδικασία αναζήτησης.”

T.SQUAREARCHITECTS: “Η Αρχιτεκτονική είναι μια συνεχής διαδικασία αναζήτησης.”

T.SQUAREARCHITECTS δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού η δραστηριότητα και τα έργα τους είναι γνωστά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο, με έδρα του τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε από τις Έλενα Σίτη (MA Architecture Royal College of Art, London MA Museology AUTH), Φένια Δούκα (BA Architecture, Kingston University London, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ) και Χριστίνα Αλεξοπούλου (BA Architecture, Kingston University London, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ), με βασικό αντικείμενο αρχιτεκτονικές μελέτες και κατασκευές κτιρίων και εσωτερικών χώρων, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεται στη δημιουργία αρχιτεκτονικών εταιρικών ταυτοτήτων “branding”.

Το portfolio τους περιλαμβάνει έργα στον τομέα των ξενοδοχείων, καθώς και πλήθος σύγχρονων ιδιωτικών κατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων. Ως γνήσιες εκπρόσωποι της σύγχρονης, δυναμικής γενιάς αρχιτεκτόνων, μας μιλούν για τα πρώτα τους βήματα, για την πορεία τους στον επαγγελματικό στίβο και τις απαιτήσεις του.

 
Πότε θυμάστε να ονειρεύεστε για πρώτη φορά τον εαυτό σας αρχιτέκτονα και τις σας γοήτευε πάντα στο αντικείμενο αυτό;

Η επιθυμία και η ανάγκη για αναζήτηση μιας αρχιτεκτονικής έκφρασης στον χώρο ξεκινάει, ήδη, από την εφηβική ηλικία. Η έννοια της κλίμακας, του φωτός, των όγκων, η ποικιλία των υλικών και οι αλληλεπιδράσεις τους αποτελούσαν πάντα το γοητευτικότερο κίνητρο, για νέες αναζητήσεις στην Αρχιτεκτονική.

 

Χριστίνα Αλεξοπούλου, Φένια Δούκα, Έλενα Σίτη/©Photos by Ιωάννα Ρουφοπούλου

 

 

Αναμνήσεις από τα χρόνια των σπουδών. Κάτι που δε θα ξεχάσετε ποτέ από εκείνη την εποχή. 

Ανεξίτηλες έχουν μείνει στη μνήμη μας οι πολύωρες αναζητήσεις για νέα concept, τα οποία στη συνέχεια έπρεπε να αποτυπωθούν επιτυχώς στο χαρτί σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες μορφές, ώστε να δημιουργηθεί ένα πετυχημένο project.

 

 

Πόσο εύκολα συνδυάζεται η δουλειά με την προσωπική ζωή; Είναι η αρχιτεκτονική ένας απαιτητικός κλάδος και σε ποια επίπεδα;

Η Αρχιτεκτονική, όπως όλα τα δημιουργικά επαγγέλματα, είναι μια συνεχής  διαδικασία αναζήτησης ιδεών και λύσεων, που δεν μπορεί να αποσπαστεί πλήρως από την προσωπική ζωή. Είναι ένας πολύ απαιτητικός κλάδος, γιατί συνδιαλέγεσαι με πολλές άλλες ειδικότητες, τις οποίες πρέπει να οργανώνεις και να συντονίζεις με το αντικείμενο της μελέτης σου, ώστε να δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο και επιθυμητό αποτέλεσμα. 

 

Πώς επηρέασε το κομμάτι του εγκλεισμού λόγω Covid-19 το κομμάτι της δουλειάς σας  και πόσο εύκολη ήταν η ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα;

Η πανδημία που ζούμε επηρέασε τόσο θετικά όσο και αρνητικά τη ζωή μας. Ο εγκλεισμός άφησε περιθώρια για σκέψη και περισυλλογή ιδεών και πάρθηκαν αποφάσεις, που πάντα έμεναν μετέωρες. Βρέθηκε πολύτιμος χρόνος για να οργανωθεί η σκέψη μας και να γίνει πράξη. Αυτό βοήθησε στο να επανέλθουμε δριμύτερες στις απαιτήσεις και τις εξαντλητικές, πολλές φορές, ανάγκες του επαγγέλματός μας.

 

Χριστίνα Αλεξοπούλου, Έλενα Σίτη, Φένια Δούκα / ©Photos by Ιωάννα Ρουφοπούλου

 

Νιώσατε ποτέ σε όλη την επαγγελματική πορεία σας κάποιου είδους διάκριση ή σεξιστική συμπεριφορά; Πώς αντιδράσατε;

Στην επαγγελματική μας πορεία υπήρξαμε πάντα μια δυνατή ομάδα και αντιμετωπίζαμε όλες τις πιθανές ιδιαίτερες καταστάσεις με επαγγελματισμό, χωρίς να δημιουργούνται περιθώρια για άλλου είδους συμπεριφορές.

 

 

Μία συμβουλή ή προτροπή στα κορίτσια που μόλις πέρασαν στην Αρχιτεκτονική; 

Υπομονή και επιμονή, το αποτέλεσμα ενός δημιουργικού έργου πάντα σε ανταμείβει!

 

www.tsquarearchitects.gr

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath